Hlavní obsah

Úpravou vybydleného bytu získala majitelka nový domov do nového začátku

Majitelka vybydleného panelového bytu v něm po rozvodu dlouholetého manželství hledala nové útočiště a domov. Aby se v novém prostředí po velké životní změně cítila dobře, přizvala si na pomoc architektku Veroniku Haroldovou.

Foto: Lukáš Rosenbaum a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyně je sice malá, ale má vlastní vstup, okno i místo pro jídelní kout.

Článek

Zadáním bylo vytvořit přívětivý prostor v konejšivých barvách, který bude praktický a útulný zároveň, limitem byl omezený rozpočet.

„Kategorii bytu majitelka zvolila v souladu se svými omezenými finančními možnostmi, požadavky na lokalitu a s ohledem na plánované využití bytu. Nezbytností byl samostatný pokoj poskytující soukromí dospívajícímu synovi. Pro sebe potřebovala velký pokoj, ve kterém bylo třeba sloučit spací kout s funkcí společného obývacího pokoje. Protože už přes dvacet let podniká, nezbytnou součástí tohoto pokoje měla být také pracovna.

Požadavek na oddělení jídelny od těchto tří funkcí vedl k hledání bytu se samostatnou kuchyní a vyloučení všech bytů s kuchyňským koutem. Zde je kuchyně sice malá, ale má vlastní vstup, okno i místo pro jídelní kout,” vysvětluje architektka Haroldová, která za 23 let realizovala více než 260 zakázek různého rozsahu ze soukromého i veřejného sektoru.

Kromě návrhů interiérů se věnuje i úpravám dispozic a stavebnímu dozoru, designu originálních svítidel nebo nábytku.

Funkční dispozice

Jediná dispoziční změna, kterou bylo třeba v bytě provést, souvisela se změnou původního jádra. Po vybourání stávajících konstrukcí kolem koupelny a toalety přišel čas vybrat novou verzi uspořádání. Původně byla toaleta samostatná a její dveře se dostávaly do kolize se vstupními dveřmi bytu.

Koupelna byla tak malá, že se do ní vešel pouze sprchový kout a umyvadlo, pračka byla v kuchyni.

Architektka oba kriticky malé prostory propojila a po nepatrném zvětšení směrem do předsíně dokázala do koupelny dostat vanu dlouhou 160 cm, umyvadlo se skříňkou široké 80 cm, toaletu a pračku s horním plněním.

Ze dvou nevyhovujících bytů vzniklo atraktivní bydlení, perličkou je koupelna v ložnici

Bydlení

Koupelna a toaleta získaly rekonstrukcí a propojením do jediného prostoru nejvíc. Především se do spojeného a lehce zvětšeného prostoru vešla i pračka, na kterou v malé kuchyni zoufale chybělo místo.

Navzdory své omezené velikosti nabízí nyní koupelna i bohatý úložný prostor: umyvadlo široké 80 cm sedí na nábytkové skříňce a na stěně ho doplňuje elegantní zrcadlová skříňka stejné šířky.

Foto: Lukáš Rosenbaum a časopis Bydlení mezi panely

Koupelna a toaleta získaly rekonstrukcí a propojením do jediného prostoru nejvíc.

Rizalit za závěsným klozetem s vestavěným Geberitem zdobí masivní dřevěná police, kterou lze prakticky využít k odkladu denně používaných drobností.

Druhá masivní deska chrání přilehlou zeď a vytváří tak jednoduchý, ale působivý detail.

Barevná harmonie

Byt 2+1 má výměru 55 m2, ale je poměrně členitý. Architektka zjednodušila jeho provoz zrušením kolizních dveří na toaletu a prosvětlila ho oknem do koupelny.

Dalším krokem, který vedl k pocitu optického zvětšení prostoru, byl jednotný barevný koncept s převahou bílé výmalby. Tu pro zútulnění doplňují dva pečlivě vybrané teplé odstíny: v chodbě a kuchyni je sytější odstín, stejně jako na kratších stěnách obou pokojů naproti oknům.

Architekti přivedli do domu světlo a barvy, zajímavostí je prosklená střecha

Tipy a trendy

Jednu stěnu pokojů naproti vstupu zatepluje odstín bílé kávy. Barvy výmalby harmonicky navazují na podlahy bytu, které architektka redukovala na dva materiály: keramickou dlažbu a masivní buk. Obě podlahy spolu barevně ladí.

Hřejivost dřeva

Majitelka bytu miluje přírodní dřevo, ale s omezenými finančními zdroji se obávala, že se ho bude muset vzdát. Architektka ho nakonec do bytu zakomponovala jednoduchým způsobem.

Protože hotový masivní nábytek je drahý, doplnila levné korpusy bukovou spárovkou různé tloušťky, kterou nechala na místě upravit truhlářem. V dětském pokoji stejně jako v koupelně je jediný lustr s tmavým širmem, který dokáže na první pohled zaujmout.

Dřevo zútulní interiér, nejvíc vynikne v jednotlivých prvcích

Tipy a trendy

Stávající omšelé bukové parkety byly v dobrém stavu, takže jim stačila kompletní renovace, která jim vdechla život. V kuchyni je doplnila nová plovoucí buková podlaha.

Masivní dřevo tvoří police věšákové stěny, odkládací prostor v koupelně, pracovní desku v kuchyni, police se skrytým kováním i jídelní stůl na míru.

Nadčasové obklady

„Podlahu nové koupelny s toaletou tvoří velkoformátová keramická dlažba, která sem bez prahu plynule prochází z předsíně a opticky tak zvětšuje prostor. Další optický klam vedoucí k pocitu vzdušnosti vzniká díky oknu z pískovaného skla, probouraného nově mezi koupelnou a chodbou, které sem během dne přivádí přirozené denní světlo.

Zatímco podlaha má praktickou šedohnědou barvu, se kterou ladí o poznání světlejší obklady ve dvou tónech. Nejsou – jak je v posledních letech moderní – použité až pod strop, ale naopak omezené na minimum. Decentní oživení sem vnáší kombinace obdélných formátů s mozaikou,” vysvětluje architektka.

Praktická kuchyně

Kuchyňská linka na půdorysu písmene „L“ s rozměry 240 x 215 cm je přes limitovaný prostor plně funkční a praktická. Protože lednice u vchodu by ho zužovala a vedle jídelního stolu překážela, ocitla se na vzdálenějším konci linky, kde v rohu působí přirozeně.

Pořiďte si vysněnou kuchyň, kombinacím se meze nekladou

Tipy a trendy

Kromě pečicí trouby, varné desky (s kombinací plotýnek plyn/sklokeramika), nerezového dřezu a myčky nabízí linka zásuvky, prostor pro tříděný odpad pod dřezem a kapacitní rohový díl. Horní skříňky jsou pouze naproti oknu, opět uskočené od vchodu.

Boční stěna kuchyně zůstala nad varnou deskou volná, což prostoru velmi prospělo. Jídelní kout doplňuje dvojice mělkých skříněk.

Svítidla na míru

Nový sádrokartonový podhled umožnil v chodbě, koupelně a kuchyni instalaci nenápadných vestavěných svítidel. Ta jsou nejlepší volbou do všech nepravidelných nebo stísněných prostor. Zajišťují dokonale rovnoměrné osvětlení a vysokou hladinu světla.

Foto: Lukáš Rosenbaum a časopis Bydlení mezi panely

Nový sádrokartonový podhled umožnil v chodbě, koupelně a kuchyni instalaci nenápadných vestavěných svítidel.

Všechna ostatní svítidla v bytě jsou vyrobená na míru dle zadání architektky: závěsný lustr nad jídelním stolem je složený ze tří stínidel různých barev, zavěšených v odlišných výškách.

Stejné barvy se pak opakují na trojici různě velkých nástropních svítidel v obývacím pokoji. V dětském pokoji stejně jako v koupelně je jediný lustr s tmavým širmem, který dokáže na první pohled zaujmout.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám