Hlavní obsah

Tříčlenná rodina má díky proměně obyčejného třípokojového bytu prosluněný domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříčlenná rodina má byt na pražských Vinohradech, který původně tvořily čtyři obdobně velké místnosti. Svůj domov si ale představovala jinak. Přála si, aby byl vzdušnější, světlejší, zkrátka příjemný. Oslovila proto architekty se žádostí o jeho proměnu, a ti jí vytvořili prosluněný domov 3+kk s velkorysým obývacím pokojem, kde jsou původní vysoké stropy dokonale využité a oko potěší pohled na hezky použité nadčasové materiály.

Foto: Tomáš Slavík

Díky změně dispozice se obývací pokoj zvětšil.

Článek

Interiér bytu s užitnou plochou 105 m2 vznikal majitelům na míru. Základním cílem bylo vytvořit domov, který bude nejenom dobře vypadat, ale především bude rodině výborně sloužit, a to i za desítky let.

Původní dispozice 3+1 se proto dispozičně změnila na 3+kk, což umožnilo vytvořit velký obývací pokoj, k němuž je připojený kuchyňský kout. Dalšími místnostmi jsou ložnice a dětský pokoj. V bytě je rovněž koupelna a samostatná toaleta.

Důraz na promyšlený detail

Architekti z ateliéru Arkhe, jenž je odnoží studia Perspektiv, si potrpí na pečlivé propracování detailů a vinohradský byt nebyl v tomto ohledu žádnou výjimkou. Do jeho interiéru vybrali jen kvalitní materiály, masivním dřevem použitým na podlahy počínaje, přes pečlivě volené dýhy a přírodním kamenem konče.

Jedním z příkladů promyšlené práce s detaily je deska kuchyňského ostrůvku. Je vytvořena ze šedého křemene s pěkným vzorem, jenž jí dodává charakter monumentálního solitéru a zároveň má výborné funkční vlastnosti pro použití v kuchyni. Architekti s kamenem ostatně velmi rádi pracují a snaží se jej využít ve většině svých projektů.

Slouží jako šperk. V kuchyni se podobná investice určitě vyplatí. Nejen že tak do interiéru vnese punc luxusu a nadčasovosti, ale je to i trvanlivý materiál,“ říká architekt Ján Antal.

V kuchyni pak oko hosta potěší i to, jak minimalisticky tento prostor působí. Žádné zbytečné rušivé elementy a zařízení, jejichž skrumáž obvykle působí dojmem jisté zaplněnosti. Zde architekti šikovně ukryli spotřebiče právě do ostrůvku a vestavěného nábytku. Při pohledu do kuchyně se tak lze nadchnout čistotou linií a souhrou použitých materiálů.

Teraco je staletími prověřený materiál, jehož krásu nově objevujeme

Tipy a trendy

Neviditelně je řešeno i topení. Je totiž schované za světle šedým ratanovým výpletem, na který navazuje design židlí u jídelního stolu. Ty jsou dílem švýcarského architekta Pierra Jeannereta.

Zajímavost

Design židlí vytvořil Pierre Jeanneret v 50. letech minulého století pro vládní komplex Chandigarh v Indii. Jeho židle v současnosti zažívá renesanci, ale jen pár exemplářů na světě pochází z původní indické dílny, kde se dodnes ručně vyrábějí.

O historii bytu vypráví zeď

Kontrastním prvkem k modernímu sofistikovanému zařízení kuchyně a obývacího pokoje je obnažená původní cihlová stěna. Architekti ji nechali pečlivě okartáčovat a ošetřit tak, aby struktura působila hrubým a čistým dojmem zároveň.

Dalším místem, kde k hostům i majitelům promlouvá historie bytu, je pak příjemné a přitom prosté posezení v původním arkýřovém okně, jež podobně jako dveře prošlo repasí.

V koupelně pak architekti na površích využili teraco, tedy litou směs cementu s ušlechtilou kamennou drtí, které ke starým činžovním domům neodmyslitelně patří. Namísto dříve hojně využívané tmavě šedé varianty s drobným světlým zrnem zvolili ovšem moderní, svěže vyhlížející světlé teraco s pestrobarevným vzorem.

Moderní dům ukrývá svou eleganci před okolím na dvoře historické budovy

Tipy a trendy

Interiér velké místnosti oživují výrazné solitéry v podobě křišťálových svítidel Bomma Orbital nad jídelním stolem nebo ručně foukané skleněné stolky Soda od italské značky Miniforms v obývací části.

Moderní reinterpretaci tradičních technik zastupuje ručně vázaný koberec od značky Gun Rug.

Oblé rohy nejsou oxymóron

Příjemným rysem, jejž je možné vysledovat v celém bytě, jsou zaoblené rohy. „Prostor tak lépe plyne, vizuálně i fyzicky. Oblé tvary jsou šikovnější a v mnoha případech i esteticky vhodnější,“ vysvětluje architekt.

Dobře je tento efekt patrný například na nové dřevěné vestavbě, která vznikla díky celkové úpravě dispozice. Ukrývá se v ní koupelna, úložné prostory a šatník.

I na tomto boxu je dobře patrné nadšení architektů pro detail a kvalitní řemeslné zpracování. Vertikálně orientované lamely jsou přesně propočítané a profrézované tak, že vznikl příjemný pravidelný a symetrický vzor.

Ložnici architekti zahalili do tmavších a tlumenějších barev, aby podtrhli útulnou a klidnou atmosféru. Intimitu místnosti podtrhuje příčka z profilovaného skla.

Propouští světlo, působí elegantně a dělí místnost na spací a šatní část,“ doplňuje architekt.

Domov na mnoho let

Vinohradský byt tříčlenné rodiny je ukázkou nadčasového domova, ve kterém se majitelům bude příjemně bydlet nejenom nyní, ale i za několik desítek let.

Vyhýbáme se trendům. Máme rádi, když je prostor plný přírodních materiálů, které chytají krásnou patinu, obstojí při každodenním provozu a budou vám dělat radost ještě dlouhá léta. Než je zase přebrousíte, namoříte nebo přetřete, uzavírá architekt.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

V garsonce architekti čarovali s dispozicí, koupelnu nakonec zabral spací kout

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Návrhy bytových interiérů

Reklama

Související témata:
Arkhe
Studio Perspektiv

Související články

Výběr článků

Načítám