Hlavní obsah

Tohle stavební povolení bylo doslova vydupané ze země

Získat stavební povolení na hodně atypický dům nebo v obzvláště výjimečném prostředí může být někdy pořádná fuška. Své o tom vědí stavebníci v Česku, ale i například ve Velké Británii. Právě tam se po dlouhém přesvědčování a po jednom odmítnutí nakonec podařilo prosadit k realizaci návrh rodinného domu v Hamsphiru, který nese poetický název Dům leknínů. Plave totiž na hladině staré vodní nádrže.

Foto: Nu.ma

Po počátečním zamítnutí se architekti odvolali a jejich návrh byl nakonec nejenom schválen, ale i označen za hodný následování.

Článek

Majitelé pozemku s léta nepoužívanou nádrží, která kdysi sloužila pro obhospodařování okolních polí, se rozhodli nechat si postavit nový rodinný dům. Architekti z winchesterského ateliéru AR Design Studio jej navrhli jako objekt plovoucí přímo na vodní hladině. Stavba zhruba hvězdicového půdorysu se vznáší na obdobně tvarovaném pontonu, přičemž s břehem ji pojí úzká lávka.

Architekti dali projektu příhodný a romantický název Dům leknínů. A podobně jako lekníny, také dům má být pro život v nádrži přínosem. Předně má stínit její vodu v horkých dnech a zabránit tak jejímu přehřívání. Zároveň pomůže bránit v létě i přemnožování sinic. Ryby v nádrži se pak mohou pod dům stahovat jako do úkrytu před predátory.

Jakkoli dům může zaujmout laika nevšedním vzhledem - dům má uzavírat plochá zelená střecha, kde by eventuálně mohly najít útočiště další živočišné druhy - úředníky z Národního úřadu pro plánování napoprvé rozhodně nenadchl a dali mu stopku. Důvodem byla neochota povolit stavbu uprostřed panenské krajiny.

Architekti zvyklí na to, že někdy poněkud zatuhlou byrokracii je nutné promazávat novým a novým vyjednáváním, přesvědčování či ústupky, se ovšem nenechali odradit a proti zamítavému rozhodnutí se odvolali.

Na podzim roku 2022 se dočkali výsledku a jejich projekt byl schválen k realizaci. Odvolací inspektor změnu rozhodnutí nakonec zdůvodnil tím, že dům je „syntézou ekologické, šetrné, skulpturální architektury, která jemně a citlivě zapadá do krajiny a je inspirativní ukázkou toho, co lze vytvářet“. Ve své chvále projektu šel dokonce tak daleko, že jej označil za hodný následování při výstavbě v podobném prostředí.

Samotný dům je tvořen několika objemy spojenými do hvězdice, z nichž každý je orientován do jiné strany a nabízí tak svůj vlastní výhled do okolní krajiny. Hlavní obytné prostory, kuchyň, jídelna a obývací pokoje mají dlouhý výhled nad jezero a směrem do otevřené krajiny za ním. Dvě ložnice jsou otočeny směrem k intimnější části pozemku, umožňující soukromí díky kratším výhledům. Ložnice pro hosty na severní straně nabídne výhled na zahradu se sochami s přidruženou promenádou, která je stíněna ze strany hlavní komunikace stávajícím živým plotem i navrhovanou výsadbou.

Na jih na dům navazuje koupací jezírko s plovoucí rákosovou plošinou a molem, kde budou moci kotvit loďky. Velké množství ploch prosklených od země ke stropu umožňuje propojení mezi vnitřními a vnějšími prostory, přitom okna rámují jednotlivé aspekty okolí.

V samém středu domu je pak malé nádvoří s jezírkem, jež je přirozeným centrem, ke kterému se sbíhají všechny cesty v domě. Střecha každého z objemů se zužuje směrem k tomuto nádvoří, což mu umožnilo otevřít se směrem k nebi. Tento prostor tak nabízí pocit intimity, která je v kontrastu s dalekými výhledy na nádrž a krajinu za ní.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v plovoucím domě na vodní nádrži?
Ano, moc!!!
69,7 %
Možná, ale moc si to neumím takhle "na sucho" představit.
8,9 %
Ne, to by se mi nelíbilo.
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1382 čtenářů.

Vstup do domu je na východní straně a v blízkosti, kde se lávka dotýká břehu, je podzemí garáž, která bude při pohledu seshora díky zelené střeše prakticky nepostřehnutelná.

Nejenom vzhled a umístění stavby jsou zajímavé. Dům zaujme rovněž skladbou materiálů použitých na fasádě. Budou se totiž na ní doplňovat měď a dřevo. V případě mědi architekti očekávají, že se vlivem povětrnosti pokryje postupně měděnkou, která tak materiál ochrání před další korozí.

V současné době probíhá finální projektování stavby, jejíž realizace má začít v letošním roce. Jak bude vypadat, dokládají vizualizace v naší galerii.

Dilema atletů rozhodli architekti. Původní dům zachovali i postavili nový

Tipy a trendy

Horolezcova chata nabízí nádherný relax u vody

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Autorizovaní architekti

Reklama

Související témata:
AR Design Studio

Související články

Výběr článků

Načítám