Hlavní obsah

To, co bylo původně jen okrasou, nyní manželům v důchodu pomáhá šetřit peníze za vytápění

Když se manželé Lyeovi přistěhovali před téměř čtyřiceti lety do Bromley na jihovýchodě Londýna, snažili se nějaký čas poněkud marně zkrotit psí víno, které se pnulo po jejich novém rodinném domě. Po několika letech to ale vzdali, protože bujná zeleň si prostě poručit nedala. Dnes jsou za „zelený kabátek“ na svém domě vděční. Funguje totiž jako přírodní izolace, což se oběma důchodcům zejména v zimě hodí.

Manželé z Bromley se zimy nebojí, dům mají izolovaný psím vínem.Video: AP

 
Článek

Michael a Teresa Lyeovi jsou po necelých čtyřech dekádách života v Bromley považováni za starousedlíky, ale zároveň je jejich dům vyhlášenou místní turistickou atrakcí. Dům tak pěkně obrostlý zelení se totiž hned tak nevidí. Není divu, že se na ulici před ním spousta lidí pravidelně zastavuje a fotí si jej. Mnohým dokonce stačí i ta chvíle, co v autě čekají na křižovatce, až jim na semaforu naskočí zelená.

Kdyby ale před léty šlo všechno tak, jak si dnes již oba důchodci přáli, nebylo by co fotit a obdivovat. A především, patrně by jejich účty za energie byly v zimě vyšší. Jejich původním plánem po nastěhování do domu totiž bylo bujný porost loubince pětilistého, jak se psí víno správně jmenuje, zlikvidovat, dům důkladně očistit od zbytků a nechat jej vyhlížet do ulice stejně „obnažený“, jako okolní domy.

„Domníváme se, že funguje jako přírodní izolace. Přesto mám ale hrůzu z toho, až dorazí účet za plyn a elektřinu,“ přiznává 75letý Michael, zdá se ale, že tak „horké“ to s jejich účty v porovnání s jinými domácnostmi nebude.

Sídlo, jemuž se přezdívá Džungle, má tu nejhuňatější fasádu, jakou jste kdy viděli

Tipy a trendy

Jeho žena Teresa (74) si totiž pochvaluje: „Tady v pokoji je příjemně a teplo. Schválně, jděte do kteréhokoli jiného pokoje - i tam je teplo. Proto tu máme větrák. V zimě je tu teplo. Když k nám přijde dcera, vždycky se ptá: ‚Vy topíte?‘ A já říkám: ‚Ne, samozřejmě, že netopíme‘.“

Foto: AP

Manželé z Virginie se zimy nebojí, dům jim zahřívají rostliny

Manželé, kteří jsou pětinásobnými rodiči a prarodiči 25 vnoučat, koupili domek v roce 1984. Tehdy je stál 24 tisíc liber (přepočteno podle dnešního kurzu 664 tisíc korun). Dům stojí na území čtvrti Downham, jejíž historie se datuje do roku 1928. Právě tehdy původní majitelé navrhli vysadit u zdí stavby psí víno. Objekt pak prošel rukama mnoha vlastníků, z nichž někteří se snažili zelený porost vymýtit, jiní jej naopak nechávali volně bujet. Když si domek kupovali Lyeovi, obklopovala jej doslova džungle, která se rozbitými okny prodrala už i dovnitř.

Foto: AP

Michael Lye

Kdo se moc ptá, moc se dozví

Kromě úspory za elektřinu a místní popularity má dům ještě jednu přednost. Je totiž Michaelovi inspirací pro jeho svérázný humor. V rozhovoru pro agenturu SWNS vzpomíná, jak se mu podařilo vyvést z míry dámu, která si jejich obydlí právě vyfotila. „Dělá to libru za snímek!“ upozornil ji. Paní nevěřila svým uším, a tak jí Michael raději po chvíli uklidnil, že si z ní jen vystřelil.

Jako oranžerie zasazená do džungle vypadá nový dům baskytaristy Red Hot Chilli Peppers

Jak bydlí VIP

Když se trochu oklepala, položila dotaz, který jistě napadne spoustu dalších lidí při pohledu na zelení pokrytou budovu: „A to vám neleze do domu okny spousta nejrůznějších breberek?“ To ale neměla dělat, protože Michael nezaváhal a nemilosrdně zasmečoval: „Ne. Ostatně, moje žena spí v noci s otevřenou pusou, takže jsme v pohodě.“

1. Dvě závěrečné otázky vám ukáží, jak dobře jste článek četli. Jakpak se jmenuje správně psí víno?
2. Kolik vnoučat manželé mají?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:
Psí víno
Bromley

Související články

Zelená fasáda - oku lahodí, domu pomáhá

Husté zelené fasády vídáme často na starých stavbách s narušenými zdmi, jimiž rostliny doslova prorůstají. Možná proto žijí mýty o zelených fasádách a vlhkém...

Originální zelená fasáda pro dům

Dům oděný do zelených šatů je ve srovnání s šedí klasické fasády originální, ať už se po něm šplhá psí víno, přísavník nebo pnoucí růže.

Proměňte svůj domov v divokou džungli

Sedíte většinu dne u počítače a když dorazíte domů, nenapadne vás nic lepšího než zapnout monitor nebo televizi? Není divu, pokud nemáte doma příjemnější místo...

Výběr článků

Načítám