Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo konkuruje běžnému vytápění

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minusem tepelných čerpadel je vysoká pořizovací cena, a to i přes akční slevy a dotační příspěvek. Než však zakoupíme třeba i levnější výrobek, zvážíme výhodnost investice v dlouhodobém horizontu.

Foto: Viessmann

Vitocal 222-S je kompaktní splitové (tj. s vnější a vnitřní jednotkou) tepelné čerpadlo vzduch-voda. Objem zásobníku 210 litrů, jmenovitý tepelný výkon 2,6 až 11,6 kW.

Článek

Variantu samotného tepelného čerpadla (TČ) nebo kompletní systém zajišťující vytápění a ohřev teplé vody, nebo chlazení v létě, dokážou navrhnout projektant či odborná firma na základě tepelných ztrát objektu, průkazu energetické náročnosti, počtu osob ve stavbě.

Dále rozhodují možnosti samotného pozemku, na němž je realizovatelný typ země-voda (pořízení vrtu nebo plocha pro zemní kolektor), voda-voda (vrtané studny, zahradní jezírka) nebo nejběžnější varianta vzduch-voda s malými nároky na prostor.

Češi topí vzduchem

„V počtu instalací vede v porovnání s dalšími variantami tepelných čerpadel typ vzduch-voda skládající se z venkovní jednotky s výparníkem a kompresorem a z vnitřní jednotky, která zajišťuje hydrauliku systému,“ říká Lukáš Ingr, produktový manažer divize voda-topení-plyn Stavebnin DEK.

TČ vzduch-voda se může pochlubit rychlou a snadnou instalací i nejpřívětivější cenou, která se pohybuje kolem 100 000 Kč. Mívá ale větší provozní náklady a kratší životnost, většinou kvůli vyššímu namáhání kompresoru.

Varianta vzduch-voda používá jako zdroj tepla venkovní vzduch, jehož teplota a vlhkost v průběhu topné sezony samozřejmě kolísají. Vzduch má nízkou tepelnou kapacitu a jímání tepla při extrémně nízkých venkovních teplotách je energeticky náročné.

„Při teplotách přibližně pod 4 °C dochází k namrzání vzdušné vlhkosti na výparník, který je nutné odtávat, což dále zhoršuje energetickou účinnost,“ upozorňuje Jiří Svoboda, jednatel Master Therm tepelná čerpadla.

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Nemoci nemovitostí

Účinnost TČ vzduch-voda se zlepšuje díky technickému vývoji, pomáhají také mírnější zimy.

„Přesto doporučujeme jejich použití zejména do zateplených objektů s nižší spotřebou energie a ideálně s nízkoteplotním, podlahovým, stěnovým či stropním systémem vytápění nebo alespoň s otopnými tělesy s velkou teplosměnnou plochou,“ dodává Jiří Svoboda.

Když vsadíme na stálost

U tepelných čerpadel země-voda je velmi oceňována stálá účinnost.

„Zemní tepelná čerpadla mají k dispozici stabilní, na venkovní teplotě nezávislý a koncentrovaný zdroj tepla a námrazou výparníku netrpí. Díky tomu vykazují vyšší účinnost vytápění, jsou z principu technicky spolehlivější a mají delší životnost při nižších nárocích na servisní údržbu,“ popisuje Jiří Svoboda.

Nevyžadují doplňkový (bivalentní) zdroj tepla a vystačí s menší hodnotou elektrického jističe.

V případě letního reverzačního chlazení mají zemní čerpadla vyšší účinnost než vzduchová. Kolektor tvořený vrtem umožňuje levné chlazení v letních měsících.

Lze chladit pasivně, tzn. přímo přivádět chlad ze země do objektu a teplo ukládat zpět, bez práce kompresoru tepelného čerpadla. Následně pak čerpadlo využije uložené teplo pro ohřev teplé vody a vytápění.

Foto: Mountfield

Výhradně k ohřevu bazénové vody (do 30 m3) a k hospodárnému udržování její teploty je určeno tepelné čerpadlo Azuro 5 kW. Nejvyšší účinnosti dosahuje při teplotách vzduchu mezi 15 a 26 °C.

TČ země-voda je zhruba za 250 tisíc Kč, vyžaduje zemní úpravy, hluboké vrty, příp. odbagrování části pozemku (až 400 m2) v případě volby plošných kolektorů.

„Pro objektivní porovnávání investice do tepelného čerpadla vzduch-voda a země-voda je třeba rozlišovat délku investice do zařízení a do kolektoru,“ říká Jiří Svoboda. Zatímco životnost tepelných čerpadel se pohybuje v rozmezí 15-20 let, životnost kolektoru (plošného, svislého) se pohybuje okolo 100 roků.

Vybudovaný kolektor má charakter stavební investice, zvyšuje hodnotu objektu a bude sloužit jako zdroj levného tepla, resp. chladu, násobně déle než instalované tepelné čerpadlo.

Jak to vidí odborník

„Nejčastěji mají lidé obavy, zda tepelná čerpadla nejsou až příliš složitá zařízení, která v zimních měsících nefungují. Jde hlavně o informovanost a správný návrh celého systému. Lidé mají také obavy z pravidelné údržby, aby nebyla až příliš nákladná a v souhrnu tak neudělala tepelná čerpadla neekonomická. Pravidelné servisní prohlídky nejsou o nic složitější než u klasických plynových kotlů. Ba naopak jsou snazší, protože zde odpadá nutná kontrola komínu a vedení spalin,” říká Lukáš Ingr.

Budovy mohou v budoucnu energii spíše vyrábět než spotřebovávat

Tipy a trendy

Západní Evropa vs. Česko

Zatímco v zemích západní Evropy je poměr tepelných čerpadel země-voda v celkových prodejích výrazně vyšší, Češi preferují levnější variantu vzduch-voda. Proč tomu tak je?

„Hlavní roli hrají nižší povědomí zákazníků o výhodách řešení země-voda, částečně nižší kupní síla a tlak prodejců a výrobců vzduchových tepelných čerpadel. Vliv mají špatně nastavené dotace, kdy jsou oba systémy podporovány stejným příspěvkem, což v zahraničí není obvyklé,“ říká Jiří Svoboda.

V odlišné volbě se odráží třeba i fakt, že kvůli zahuštěné zástavbě jsou provozovatelé v zahraničí ještě citlivější než u nás na úroveň vnějšího hluku, což podporuje bezhlučnou technologii země-voda.

Anketa

Jaký typ tepelného čerpadla máte?
Země-voda
10,7 %
Vzduch-voda
32,2 %
Jiný
3,8 %
Nemáme žádné
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6923 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Venkovní schody volte odolné a bezpečné

V exteriéru se schodiště vypořádává s nárazovým větrem, přímým sluncem, prudkým deštěm, kroupami nebo tíhou napadaného sněhu. Musí přitom zůstat stabilní,...

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny....

Výběr článků

Načítám