Hlavní obsah

Takový projekt tu ještě nebyl, říká spoluautor světelné pyramidy v Ostravě

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo se vydá poslední prázdninový pátek 27. srpna do centra Ostravy ve večerních hodinách, může se podivit světlům na obloze. Toho dne se totiž nad městem rozzáří světelný obrys Cheopsovy pyramidy. Půjde o model slavného divu světa v měřítku 1:1, který se nad Ostravou rozhodla „vztyčit" skupina architektů z Projektstudia. Architekt David Kotek projekt blíže představil.

Foto: Projektstudio, Ostrava 2015, ČTK

Pyramida bude nad městem podle architekta Kotka vztyčena pomocí světelných paprsků, jejichž reflektory budou ukotveny ve čtyřech bodech symbolizujících paty gigantického jehlanu.

Článek

Pomocí působivého světelného efektu chtějí architekti předvést názornou ukázku měřítka a proporcí této působivé stavby. Autory projektu jsou Oldřich Bajger a David Kotek.

Egyptský div světa bude díky čtyřem světelným paprskům nad Ostravou zářit celý měsíc.

Monumentální egyptská stavba z vápencových kvádrů, která je stará přes 4500 let a již nalezneme deset kilometrů jihozápadně od Káhiry, na pláni Gízy, je dodnes pro architekty velkou inspirací. Postavil ji faraón Chufew, (v řeckém překladu Cheops).

Paprsky gigantické pyramidy se protnou vysoko na obloze

Paprsky světelného jehlanu o čtvercové základně 230 x 230 metrů se pak v průběhu večera protnou ve výšce 147 metrů nad zemí. Půjde o projekci původní výšky pyramidy, Cheopsova pyramida je totiž dnes vysoká jen 138 metrů.

Foto: PROJEKTSTUDIO, ČTK

Jak to bude vypadat, až se 27. srpna večer nad ostravským Masarykovým náměstím poprvé rozsvítí Cheopsova pyramida, naznačuje vizualizace kanceláře PROJEKTSTUDIO.

Díky své velikosti, koncepci a umístění bude gigantická světelná pyramida při dobrých rozptylových podmínkách viditelná na vzdálenost několika kilometrů, takže výtvarný happening zasáhne až statisíce lidí. Podle architekta Davida Kotka je pyramida tichým zastavením nad jedním z architektonických skvostů.

Jak vůbec vznikla myšlenka vytvořit Cheopsovu pyramidu nad Ostravou?

Jako architekta mne trápí všeobecně zjednodušený pohled na architekturu „líbí-nelíbí“, a tak jsem se rozhodl, že lidem zkusím ukázat základní principy tvorby. Jedním z nich je měřítko a proporce. Pyramida je pro mě archetyp. Něco, co každý notoricky zná, ale neví, jak je velká, protože stojí na poušti a nemáte ji s čím srovnat.

Jak dlouho jste na projektu pracoval?

Celý projekt zabral zhruba dva roky práce a příprav.

Byl jste v Egyptě a viděl jste pyramidu na vlastní oči?

Ne, nebyl jsem tam. Egyptologii jsem chtěl studovat, ale neměl jsem bohužel dostatečnou jazykovou vybavenost. Dodávám, že tehdy chtěli tři světové jazyky. Teď jsem si tak splnil sen. Pyramida přišla za mnou a teď já pojedu za ní. Tento div světa mne pořád ohromuje.

Jak si technicky poradíte s tím, aby se z reflektorového světla skutečně utvořil tvar pyramidy a jednotlivé přímky se utnuly v potřebné výšce?

Tento úkol má na starosti pan inženýr Pavel Janečka. Doufám, že si poradí. Jinak tenhle úkol řeší tým geodetů. Co se týče paprsků, tak už z fyziky víme, že se světlo šíří všemi směry. A jestli se nám podaří paprsek utnout, to zatím nevím. Myslím si však, že pro názornou ukázku, jak je pyramida velká, ani nevadí, že trochu posvítíme na hvězdy.

Do jaké vzdálenosti bude tedy pyramida nakonec vidět?

To je právě paradox. Budeme-li mít špatné ovzduší, pyramida vidět bude a světlo se bude odrážet. Pokud ale budeme mít ovzduší čisté, pyramida vidět nebude. Svítit se bude celý měsíc, a tak předpokládám, že kombinace různých vlivů vytvoří podmínky, aby pyramida mohla být vidět i z Lysé hory. Uvidíme.

Foto: Ostrava 2015, Projektstudio, ČTK

Reflektory lidé je najdou na Kuřím rynku, u Všeobecné zdravotní pojišťovny, v blízkosti tržnice u Černé louky a u McDonaldu.

Pyramida nad Ostravou by mohla být akcí středoevropského formátu. Kam konkrétně by mohla Cheopsova pyramida dále mířit?

Já hlavně doufám, že takhle akce dosahuje většího než středoevropského formátu. Jestli někde stojí pyramida, tak je to v Louvru nebo Las Vegas, ale pořád se jedná o menší stavby. Takový projekt tady zkrátka nebyl a teď už bez nás ani být nemůže. Jsem také rád, že touhle aktivitou mohu podpořit projekt Ostrava 2015.

K prvnímu rozsvícení pyramidy 27. srpna dojde cca ve 21 hodin. Součástí slavnostního večera, který začne ve 20 hod., bude také ohňostroj a úvodní slovo architekta Davida Kotka. Pyramida bude v Ostravě svítit až do 25. září.

Doprovodné programy k akci

Celý projekt doprovodí také série osmi přednášek, které se uskuteční ve Staré Aréně (ostravském prostoru pro umění, v ulici 28.října, č.p. 23) vždy od 17 hodin. Za pozornost stojí přednáška 13. září s názvem Architektonické nasvětlování budov, kterou přednese Ing. Zdeněk Bláha a Ing. Aleš Kaňa. Milovníci Egypta si užijí 14. září přednášky s názvem Život a umění v Chufuově době od Mgr. Hany Benešovské.

Dne 17. září bude následovat zajímavá přednáška Jak se stavěly pyramidy, přednese: Mgr. Jaromír Krejčí, Ph.D. Na čtvrtek 23. září si přednášku s názvem Lidské měřítko - přesahy připravil Ing. arch. Josef Pleskot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám