Hlavní obsah

Světové pamětihodnosti v tlapách koček

Novinky, nes

Nadšení koček pro krabice všeho druhu a všech velikostí je mj. i díky virálním videím na internetu všeobecně známé. A právě této kočičí zálibě vyšel vstříc mladý amsterodamský designér Thomas Vles, když navrhl sérii kočičích prolézaček z recyklovaných lepenkových krabic. Aby to však bylo stylové, každá má tvar nějaké světoznámé pamětihodnosti.

Foto: Profimedia.cz

Kdo jiný by mohl lepenkovou sfingu ocenit lépe, než kočka?

Článek

Série lepenkových prolézaček v současnosti zahrnuje Eiffelovu věž, Bílý dům, japonskou pagodu, Tádž Mahal, Chrám Vasila Blaženého, starobylý chrám Mayů a nechybí ani egyptská sfinga.

Foto: Profimedia.cz

Bílý dům v kočičí verzi

Foto: Profimedia.cz

Pro předoucí milovnice metropole nad Seinou je tu Eiffelova věž. Pražské kočky by ji ovšem mohly zrovna tak dobře považovat za Petřínskou rozhlednu...

Každá z nich je navržena tak, aby si ji majitel mohl snadno doma zkompletovat, bez nutnosti použití nářadí. Jejich interiér je vždy doplněn o nějaký zpestřující prvek, který kočky dále pobaví a určitě upoutá.

Ať už je to plocha na škrábání, provázek, zvoneček, nebo prostě nějaký pohyblivý prvek, který jejich nenechavé tlapky zaměstná.

Foto: Profimedia.cz

Tádž Mahal z lepenky poslouží stejně dobře pro zábavu, jako místo k odpočinku.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší místa mayských chrámů sloužila patrně i jako obětiště při krvavých rituálech. Ve zmenšené verzi poslouží nepochybně stejně dobře i jako místo k posezení.

Jak autor prolézaček na serveru Kickstarter, kde mohou zájemci jeho projekt podpořit, podotýká, jeho výtvor je určen sice primárně pro kočky, není ovšem jediný důvod, proč by jej nemohli zrovna tak dobře využít i majitelé dalších mazlíčků, ať již z řad menších psích plemen, nebo morčat, králíčků a třeba i plazů.

Foto: Profimedia.cz

Kdo by neznal čínské a japonské pagody s typickými rohy střech ohnutými směrem vzhůru? Podle legend mají zabránit zlým duchům, aby vstoupil dovnitř. Jestli je ale zlí duchové nebudou spíš rozmarně okusovat, to zjistí až majitel...

Foto: Profimedia.cz

Za jemný lapsus lze považovat designérovo pojmenování této světoznámé stavby Kremlem. Ve skutečnosti má očividně na mysli Chrám Vasila Blaženého. Kočičí uživatelky budou ovšem nepochybně nad podobné malichernosti povzneseny.

Prolézačky jsou přibližně stejně veliké, zabírají obvykle plochu cca 60 x 60 cm, takže se do nich obvykle pohodlně vejde ne jedna kočka, ale při troše dobré vůle i dvě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Prolézačky poslouží zároveň i jako domeček, do nějž si unavené zvíře může zalézt a v klidu odpočívat.

Reklama

Související témata:

Související články

I hlemýžď si může zvyknout na lidské doteky

Hlemýždi sice nepatří mezi obvyklé domácí mazlíčky, přesto jejich domácí chovy rostou. Nejsou nároční, bez problémů se vejdou i do malých bytů a navíc jsou...

Ke sklípkanům je třeba chovat se s respektem

Pavouky a pavoučky má doma drtivá většina z nás, ať už o to stojí nebo ne. Pavouci provázejí člověka v jeho příbytku odjakživa. Někteří lidé si ale pavouky...

Výběr článků

Načítám