Hlavní obsah

Stylové dveře umocní hodnotu bytu

Právo, Dana Jakešová

Myslete na detail – tato poučka platí jak při rekonstrukci bydlení, tak při stavbě domu. Můžete vsadit na kvalitu i luxus, když ale podceníte takové doplňky, jako jsou např. interiérové dveře, nemusí výsledný dojem dopadnout podle vašich představ. Nač tedy myslet při jejich výběru?

Foto: Hörmann

Díky textuře dřeva, vylisované do dveřního křídla, je charakteristická kresba dřeva strukturovaného povrchu Duradecor i hmatatelná. To zdůrazní příjemnou a přirozenou atmosféru vašeho domova.

Článek

Každý den se jich mnohokrát dotýkáme a neustále jimi procházíme. Přitom si ne vždy uvědomujeme jejich význam, a to nejen praktický, ale i estetický. Ano, řeč je o dveřích. Jejich správná volba zvýší hodnotu bytu bezpochyby po stránce estetické.

Kromě toho však do značné míry může ovlivnit i kvalitu bydlení. Pro každou místnost tak bude vhodný jiný typ a design dveří.

Obývací pokoj

Srdcem bytu, kde se scházejí všichni společně, je obývací pokoj. Tento prostor by tedy měl být otevřený, vzdušný a dobře dostupný. Jinými slovy, tady můžete při výběru dveří popustit uzdu své fantazie.

Vhodné sem budou jak klasické dveře, tak i posuvné. Mohou být plné, prosklené, kombinované z více materiálů, nenápadné i výraznější. A mohou také dokonale ladit s nábytkem a tvořit s ním komplet.

Foto: Vekra

Typy dveří mohou být různé, podle toho, kterou místnost uzavírají. Design by ale měl být sladěný.

Ložnice

Místnost, kde spáváme, má být oázou klidu. Se zajištěním těchto podmínek vám může výrazně pomoct právě správná volba dveří. Měly by být, pokud možno, neprosklené. To proto, aby v ložnici byla po zhasnutí skutečná tma.

A správnou volbou nebudou ani moderní posuvné dveře, protože ty nebudou ideální protihlukovou zábranou. A ticho spolu s tmou jsou pro dobrý spánek základ!

Tapetování je opět in

Tipy a trendy

Dětské království

Specifická kritéria platí také pro výběr dveří do dětských pokojů. Mějte na paměti, že děti, zvláště pak ty starší, chtějí mít svůj prostor pouze samy pro sebe. Proto je vhodné jejich království opatřit neprůhlednými dveřmi.

Foto: Solodoor

Rámové dveře Vertigo Variant s tabulovou výplní pro kreslení křídami se budou líbit hlavně dětem. Pořídit se k nim dají i různé doplňky, např. polička na křídy či fixy.

U pokojíčků pro mladší děti oceníte i dobře udržovatelný povrch. U pokojů těch starších, které již není potřeba mít tak moc pod kontrolou, udělejte sobě i svým potomkům radost protihlukovou úpravou.

Šatna

Praktickou součástí i menších bytů se stává šatna. Pokud ji nemáte a chystáte se bydlení rekonstruovat, myslete na to. Od okolí takový prostor můžete oddělit např. posuvnými dveřmi. Šikovně tak schováte lůžkoviny, oblečení nebo v chodbě kabáty a boty. Navíc získáte zajímavý interiérový prvek.

Jestliže máte šatnu u ložnice, můžete na dveře umístit zrcadlo nebo praktický příruční věšák.

Foto: JAP Future

Šatnu elegantně uzavřou posuvné dveře Master Door s povrchem z Grafoskla.

Koupelna

Tak trochu oříškem může být volba dveří do koupelny, kde se často střídá teplota, a hlavně vlhkost vzduchu. Z hlediska nároků na materiál jde o nejnáročnější prostor.

Foto: Solodoor

Dveře Vertigo Variant mohou mít i zrcadlovou výplň. Praktické rozšíření pak přinášejí i výklopné háčky.

Dobrou volbou je laminát, na dýhu raději zapomeňte. Současným trendem je sklo, a to nejen pro svou odolnost vlhku a střídání teplot, ale i díky průsvitnosti. Bývá z mléčného skla, takže ztráty soukromí se obávat nemusíte.

Stejně tak jsou liché obavy ohledně bezpečnosti. Skleněné dveře se totiž vyrábějí z kaleného bezpečnostního skla. Skleněné dveře se budou hodit i do míst, kam potřebujete dodat přirozené světlo. Opticky také pomohou zvětšit omezený prostor.

Jaké barvy a povrchy dveří jsou in?

Barevné palety dveří výrobci přizpůsobují módním trendům i přáním zákazníků. V nabídce tak najdete třeba i donedávna méně obvyklé žluté, vínové či tmavě modré barvy. Oblíbený je také betonový dekor.

Klasikou jsou povrchy s imitací dřeva v zemitých tónech.

Rozmanité vzory jsou zpět. Najdete je i na podlahách

Tipy a trendy

Po jaké barvě konkrétně sáhnout? Záleží samozřejmě hlavně na vkusu. Roli by však mělo hrát i to, do jakého interiéru jsou dveře určené, jakého výsledného estetického efektu chcete dosáhnout. V potaz berte i velikost a osvětlení interiéru.

Na výběr je rovněž široký rejstřík povrchových úprav. Do dětského pokoje bude ideální povrch odolný proti mechanickému poškození, který se bude dobře čistit.

Komu jde o design, může sáhnout třeba po povrchu s 3D strukturou, věrně imitující např. dřeviny, kámen nebo tkaninu.

Typy dveří podle otevírání
Otočné dveře – jsou zavěšeny dveřními závěsy na zárubni a otevírají se jedním směrem. Rozlišujeme pravé a levé.
Dveře polodrážkové a bezpolodrážkové (označované i jako bezfalcové). Boční hrana bezpolodrážkových dveří je zcela rovná, bez charakteristického zubu polodrážky. Bezpolodrážkové dveře tak lícují se zárubní a je nutné je vybavit skrytými závěsy (panty).
Kyvné dveře (tzv. lítačky) – do zárubně jsou zavěšeny speciálním závěsem, lze je otevírat na obě strany.
Posuvné dveře na stěnu – jejich křídlo se posouvá těsně podél stěny. Pro jejich instalaci nejsou nutné větší stavební úpravy. Systém se skládá z pevné konstrukce — kolejnice, která se kotví do zdi nad dveřní otvor. Některé typy lze umístit i nad stávající zárubeň s původní obložkou, aniž by se musela vybourávat. Jde o nejjednodušší systém, jak nahradit otočné dveře posuvnými.
Posuvné dveře ve stavebním pouzdru (stěně) – nabízejí maximální úsporu místa. Toto řešení se neobejde bez výrazných stavebních úprav. Pouzdra lze ale zabudovat do všech typů stěn, tedy jak klasické zděné stěny, tak do sádrokartonové příčky či jiných systémů suché výstavby.

Anketa

Umíte rozlišit mezi pravými a levými dveřmi?
Ano, samozřejmě.
76,3 %
Asi bych to dal/a dohromady.
11,8 %
Bojím se, že ne.
6,1 %
Ne, vůbec netuším, podle čeho se to řídí.
5,8 %
Celkem hlasovalo 1205 čtenářů.

Jak rozlišit pravé a levé dveře

Postavte se ke dveřím tak, aby se otevíraly směrem k vám. Pokud mají závěsy (panty) na pravé straně, jsou to dveře pravé. Pokud je mají na levé, jsou to dveře levé. (nes)

Reklama

Související témata:

Související články

Pokoj plný fantazie pro malé nezbedy

Každý rodič jistě ví, že vybavit dětský pokoj tak, aby byly spokojené obě strany, není žádná legrace. Děti nám doslova rostou před očima a jejich vkus...

Pracovní deska může být chloubou kuchyně

Jednou z nejvíce zatěžovaných částí kuchyně je bezesporu pracovní deska. Dostává den co den pořádně zabrat, musí něco vydržet, být odolná proti vodě i vyšší...

Výběr článků

Načítám