Hlavní obsah

Sprchové kouty poskytnou komfort i úsporu vody

Právo, Gisela Růžičková

Moderní koupelna je místem očisty, oddechu i relaxace. Sprchové kouty dnes patří ke standardnímu vybavení koupelen, a v malých bytech jim dokonce dáváme přednost před vanou. Se sprchovým koutem ušetříme nejen místo, ale i vodu.

Foto: Ravak (3x)

Sprchový kout Blix je spojením sprchových dveří a pevné stěny v rozměrech 100, 110 a 120 cm x 80, 90 a 100 cm, provedení rámu: bílá/satin/lesk, výplň z bezpečnostního skla transparent/grape, výška koutu 190 cm.

Článek

Pohodlné sprchování nám zajistí minimální rozměr sprchového koutu 90 x 90 cm. Ale pro umístění sklopného sedátka nebo masážního panelu potřebujeme sprchový kout o rozměrech 90 x 120 cm.

Výběr sprchového koutu

Zaměříme se hlavně na jeho umístění, velikost, způsob otevírání dveří do prostoru, kvalitu a těsnost zavírání dveří. Umístíme je do dokončené a obložené koupelny s rovnou podlahou a stěnami.

K umístění většiny sprchových koutů sice nepotřebujeme velké dovednosti, ale odborná montáž dodavatelské firmy a záruka výrobce se přece jen vyplatí.

Foto: Sanimat

Sprchový kout Premium plus A ve tvaru čtvrtkruhu perfektně zapadne do každé koupelny. Potěší i povrchová úprava Easy Clean pro snadné čištění. Cena 10 949 Kč

Upřednostníme sprchové kouty s povrchovou úpravou skleněných výplní odolnou proti usazeninám vodního kamene, železa a minerálů z vody, které umožňují snadnější čištění a údržbu.

Jestliže nám nestačí klasická sprcha, dopřejeme si hydromasážní panel. Ani ten nevyžaduje složitou montáž, zato nabízí promasírování zad regulovatelnými tryskami, popřípadě regulovatelnou masážní hlavicí.

Ke standardnímu vybavení panelu patří nelámavá sprchová hadice a trysky proti zanesení vodním kamenem, termostatický směšovač s dětskou pojistkou proti opaření horkou vodou. Panel se montuje do rohu či na stěnu s flexibilními přípojkami vody. Kombinaci bočních a stropních trysek nabízejí hydromasážní boxy.

Luxusní velkoprostorová řešení

Variabilní sprchové kouty s posuvnými dveřmi představují unikátní design v kombinaci se špičkovou kvalitou a jedinečným provedením.

Foto: Sanimat

Sprchový kout typu Walk-In bez uzavíratelných dveří klade důraz na minimalistický design a čistý vzhled. Díky velkorysému prostoru je ideální i pro sprchování ve dvou. Cena: 5 241 Kč

Velkoprostorové bezdveřové sprchy z 8mm bezpečnostního skla se zapuštěnými otvory ve sprchových zástěnách nabízejí různá řešení pro koupelnu bez rušivých prvků, bezpečnou instalaci a snadnou údržbu.

Foto: Sapho

Zoom Line sprchové dveře 1300 mm mají svěží design. Čiré sklo ve spojení s hranatými otočnými profily se zvedacím mechanismem umožňují snadné otevírání vně i dovnitř sprchového koutu. Cena 10 590 Kč.

Bezrámové sprchové kouty s charakteristickým systémem pantového zavěšení dveří. Závěsy se zdvihovým mechanismem, špičkovým propracováním detailů a dlouholetou životností.

Foto: J.A.P.

Skleněné zástěny tvoří bezpečnostní kalené sklo o síle 0,8 až 1 cm, které je odolné vůči bočnímu nárazu, v běžném provozu je tak téměř nerozbitné.

Polorámové varianty

Sprchové kouty se speciálními otočnými profily jsou vybaveny systémem otevírání zdvihovým mechanismem. Důmyslný design doplňuje překvapivá funkčnost.

Polorámové sprchové kouty s 8mm sklem a výjimečným posuvným mechanismem zaujmou čistotou tvarů, nerezovými ložiskovými pojezdy a nadstandardně širokými dveřmi. Samozřejmostí je vysoký uživatelský komfort a snadná údržba.

Masivní rámové sprchové kouty s 6mm bezpečnostním sklem zastupují novou generaci s výškou přes dva metry, solidním rámem a kvalitními pojezdy se spodním odklápěním. Typická je pro ně dlouholetá životnost a snadná údržba.

Rámové sprchové kouty s 6mm bezpečnostním sklem bez svislých vnitřních profilů. Nabízejí optimální kombinaci nadčasového designu a snadné údržby díky odlehčené konstrukci.

Univerzální sprchové kouty

Polorámové sprchové kouty s kombinací bezpečnostních skel představují praktické řešení pro standardní modely i velkorozměrové sprchy. Vynikající poměr ceny a kvality.

Foto: Sanimat

Elegantní sprchový kout Idea KDJ má chromové profily a transparentní sklo Easy Clean, takže ho během chvilky snadno a dokonale vyčistíte. Cena 15 722 Kč.

Posuvné rámové sprchové kouty s 3mm bezpečnostním sklem s profily přinášejí moderní design, kterému dominuje masivní hliníkový rám s magnetickým zavíráním.

Otevírání dveří

Způsob otevírání sprchových dveří může v koupelně, kde se počítá každý centimetr, ušetřit spoustu místa. Prostor, který sprchové dveře potřebují, by měl být vždy minimální.

Posuvné dveře do sprchového koutu jsou praktické z hlediska úspory místa. Je však nutné vybírat posuvné dveře s opravdu kvalitním ložiskovým pojezdem.

Foto: Ravak

Sprchové jednodílné dveře Chrome CSD1 jsou dobré řešení pro vytvoření sprchového prostoru v nice o šířce 80– 90 cm. Dveře lze otevírat i dovnitř koutu kvůli praktickému větrání. Cena 6713 Kč.

Jednokřídlé sprchové dveře jsou otočné, ale mají vyšší nároky na prostor. Při otevření nesmějí do ničeho narážet. Díky bezrámovému provedení jsou však elegantní a snadno se udržují.

Zalamovací posuvné sprchové dveře nabízejí i při malém stavebním otvoru poměrně široký vchod. Dveře se lámou dovnitř sprchového koutu, a tak voda zůstává tam, kde má, a nestéká na podlahu.

Foto: Ravak

Sprchové kouty a dveře Pivot s nezničitelným pivotovým mechanismem otevírání a zavírání dveří. Cena 12 390 Kč.

Dlažbu, nebo vaničku?

Dlažba ve sprchových koutech bývala kdysi oblíbená hlavně proto, že nebyl tak velký výběr vaniček (co do tvaru, materiálu i rozměru). To ale neznamená, že se dlažba nehodí i do moderních koupelen. Sprchový kout bez vaničky ovšem může být náročnější na údržbu.

Foto: J.A.P.

Oddělení prostoru pro sprchování skleněnou zástěnou je minimalistické a designově čisté řešení, které poskytuje dostatek prostoru.

Vanička do sprchového koutu je nadčasová a stále moderní. V koupelně působí čistě a elegantně, snadno se udržuje. Antibakteriální povrch stačí otřít vlhkým hadříkem.

A jaké jsou na výběr materiály? Kromě smaltu a akrylátu se objevují už i keramické vaničky či litá provedení z mleté žuly a mramoru, oblíbený je také quaryl, který kombinuje přednosti akrylátu s tvrdostí a odolností minerálního křemene.

Foto: Koupelny-Waterloo.cz

Společnost Bette, specialista na smaltovanou titanovou ocel, rozšiřuje design sprchových vaniček BetteFloor a BetteFloor Side o další rozměry. Cena od 29 161 Kč.

Foto: Idealstandard.com

Vaničky UltraFlat S jsou pevné, mimořádně ploché (3 cm) a lehčí než keramika. Jejich matný povrch dodá interiéru výrazně moderní vzhled. Vaničky jsou k dostání ve 21 rozměrech a v 5 barevných variantách. Cena od 10 297 Kč.

Sprchové kouty jsou k dostání:
Ve tvaru: čtverec, čtvrtkruh, obdélník
V délce: od 70 do 200 cm
Výška: od 165 do 205 cm
Cenové rozpětí: od 2000 do 25 000 Kč a více

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Co nabízejí moderní koupelnové baterie

Co chceme od baterie k umyvadlu, sprše, bidetu nebo vaně? Aby tvarem ladila k sanitě a zařizovacím předmětům, komfortně se obsluhovala, měla možnost regulace...

Výběr článků

Načítám