Hlavní obsah

Správná volba dveří zvýší hodnotu bytu

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Každý den se jich mnohokrát dotýkáme a neustále jimi procházíme. Přitom si ne vždy uvědomujeme jejich význam, a to nejen praktický, ale i estetický. Ano, řeč je o dveřích. Jejich správná volba zvýší hodnotu bytu a bezpochyby i kvalitu bydlení. Jak se v nabídce zorientovat?

Foto: Solodoor

Název řady Klasik plně vystihuje, co řada představuje - tedy klasické dveře nestárnoucího designu. Vybírat lze hned z několika modelů dveří prosklených či plných.

Článek

Nejrůznější typy dveří se liší podle použitého materiálu, vybírat lze z rozmanité nabídky dekorů, provedení, barev a povrchů.

Jedním z důležitých kritérií je volba typu a orientace dveří. Na trhu jsou k dispozici dva základní typy dveří - klasické otočné a posuvné. Pokud zvolíte dveře klasické, musíte určit správnou orientaci dveří, tedy zda potřebujete dveře levé, či pravé.

„Posuvné dveře jsou ideálním řešením do menších bytů a také praktickým řešením do místností, kde se v rohu potkávají dvoje dveře, které by si mohly při současném otevření vzájemně překážet,“ popisuje Martin Dozrál ze společnosti Solodoor.

Na co si dát pozor při montáži vypínačů a zásuvek na stavební pouzdro posuvných dveří

Jak na to

Mohou jezdit po garnýži či pojezdové liště instalované na zdi, nebo zajíždět do stavebního pouzdra.

Výhodou posuvných dveří na stěnu je rychlá a jednoduchá instalace, která se obejde bez bourání.

Plné, prosklené či celoskleněné?

Rozhodujte se s ohledem na účel místnosti. „Plné dveře se hodí do místností, kde se vyžaduje soukromí. Prosklené dveře vyniknou v tmavých prostorech,” říká Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

U celoskleněných dveří ještě budete muset vyřešit, zda mají být průsvitné nebo průhledné. Chcete místnosti propojit a zároveň zajistit výhled? Pak jsou správnou volbou průhledné dveře.

Foto: Vekra

Motiv dveří Glass Stripe 1 je tvořen broušením, případně leštěním reliéfní drážky. Výhodou této technologie je minimální náročnost na čištění skel.

Pokud chcete zamezit přímému průhledu do místnosti, ale zároveň chcete zachovat prosvětlení prostoru, volte dveře průsvitné, které se vyrábějí z mléčného, pískovaného nebo strukturovaného bezpečnostního skla.

Jsou ale místnosti, jako např. ložnice, kam je vhodnější zvolit dveře prosklené nebo plné. Prosklené dveře umožňují kombinovat sklo s jinými materiály.

Povrchové úpravy dveří

Moderní trendy dnes přímo vyžadují rozmanitost interiérových prvků. Tím se inspirovali i výrobci interiérových dveřních křídel a nabízí pro jejich povrch pestrou škálu materiálů.

Pokud nevyžadujete vysokou odolnost proti poškození, můžete zvolit dveře s fóliovou povrchovou úpravou, což je ekonomická varianta s nízkými pořizovacími náklady.

Elegantní bezpečnostní dveře? Žádný problém

Jak na to

Další možností je laminátový povrch (CPL laminát), který je odolný proti vnějším vlivům, včetně mechanického poškození. Ideální volbou tedy bude např. tam, kde kralují děti nebo domácí mazlíčci. A nejen to, dveře s povrchem z CPL laminátu mohou také vynikat esteticky.

„Lamináty totiž umí věrně imitovat nejrůznější povrchy, ať už jsou to oblíbené dřeviny, nebo i něco méně tradičního, jako třeba lněné plátno,“ uvedl Pavel Hajný z Vekry.

Dalším z možných provedení jsou dveře s lakovaným povrchem, jejichž synonymem je elegance a designová čistota. Promyšlená výrobní technologie se navíc postará o jejich dlouhou životnost.

„Zcela preferujeme matný lak, protože maximálně eliminuje otisky prstů a to je u dveří hodně důležitý praktický prvek,“ dodává Hajný. Lakované dveře najdou svoje místo jak v moderních minimalistických interiérech, tak v těch v retro stylu.

Dveře jako designový prvek

Jestli chceme dveře využít jako designový prvek, kterým dotvoříme celkovou atmosféru bytu nebo domu, pak je určitě vhodné se zaměřit rovněž na výběr dekoru.

V současné době je na trhu nepřeberné množství nejrůznějších dekorů - od jednoduchých barevných, přes dekor betonu až po dokonalou imitaci dřeva.

V nabídce je také mnoho druhů skla - od čirého, přes zabarvené až po zdobené. Vybere si tedy opravdu každý.

Foto: Hornbach

Celoskleněné dveře Pertura jsou módní trefou do černého. S touto variantou dveří je kompatibilní posuvný systém Pertura Tildra.

„Vypozorovali jsme ale, že zákazníci dnes při výběru dveří preferují nadčasovost a jednoduché čisté linie, které podporují jejich vnitřní rovnováhu a smysl pro pořádek. Nicméně zároveň touží po nějakém zajímavém designovém prvku, který by jejich interiér oživil, ale nepůsobil rušivým dojmem,“ vysvětluje Martin Dozrál. I proto přišel Solodoor s modelovou řadou Unico.

Důraz na doplňky

Elegantní a moderní vzhled interiéru lze podpořit také volbou oblé hrany dveří místo použití klasické ostré hrany.

Prvkem, který podtrhne elegantní vzhled bytu či domu, je bezfalcové (někdy též bezpolodrážkové) provedení dveří, u kterého při zavřených dveřích křídlo zapadá do zárubně, a vytváří tak jeden elegantní celek. Opakem je klasické falcové provedení, kde dveře přiléhají k zárubni a jemně vystupují do prostoru.

Co mají umět interiérové dveře

Tipy a trendy

Celkový výsledný dojem z interiéru mohou výrazně ovlivnit i doplňky. Určitě se tedy nevyplatí podcenit výběr vhodných, kvalitních a ke dveřím vzhledově ladících klik a kování.

Jak sladit dveře s podlahou

Vybrat takovou kombinaci, která si spolu bude rozumět, nemusí být lehké. Přístupů je přitom hned několik. Zcela sjednotit povrchy dveří a podlahy je skoro nemožné, protože výrobců podlah a dveří je mnoho a každý využívá jiné materiály.

„Laicky řečeno, jinak vypadá ořech na podlaze a jinak na dveřích. Ideální je proto vybírat dveře o několik odstínů jiné, než je podlaha,“ vysvětluje Pavel Hajný.

Jestliže chcete mít dominantní spíše podlahu, měli byste vzhled dveří spíše potlačit volbou méně výrazných dekorů a naopak.

Anketa

Máte doma skleněné dveře?
Ano. Skoro všechny.
19 %
Ano, ale jen jedny, dvoje.
23,6 %
Ne, ale plánujeme je.
3,7 %
Ne, nemáme.
53,7 %
Celkem hlasovalo 725 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V kurzu jsou elegantní úchytky i retro styl

Malé, velké, subtilní, dominantní, anebo snad žádné? Stačí si jen vybrat. Mějte ale na paměti, že kuchyňské úchytky ovlivňují vzhled nejen dvířek, ale i celé...

Výběr článků

Načítám