Hlavní obsah

Solární elektrárna uloží i přebytečnou energii

Konec růstu cen elektřiny a plynu je v nedohlednu, proto mnozí vlastníci rodinných domů uvažují o možnosti využití obnovitelných zdrojů energie. Nabízejí se fotovoltaické systémy nebo tepelná čerpadla. Zájem je tak veliký, že je realitou nedostatečná kapacita montážních firem.

Foto: Schneider Electric

Studentský projekt na udržitelnou architekturu. Využívá recyklované materiály, na střeše pergoly je další pergola, na které je umístěna fotovoltaika. Stavba je vybavena i bateriovým úložištěm.

Článek

Když chcete dosáhnout co největších úspor a rychlé návratnosti projektu, je důležité mít při návrhu fotovoltaické elektrárny přesně stanovený její výkon podle míry využití vyrobené energie.

Jestli do budoucnosti počítáte s dlouhodobě rostoucí spotřebou či celkovým přechodem na elektřinu, nechte si raději instalovat panely o větším výkonu.

Soláry se vyplatí

Průměrný instalovaný výkon fotovoltaické elektrárny na rodinném domě se pohybuje kolem 7 kWp s přibližnou roční produkcí 7,1 MWh elektřiny. Výroba energie je ovlivněna mnoha faktory včetně sklonu, orientace a zastínění panelů nebo délky slunečního svitu v daném roce.

Obecně ale platí, že s ní lze pokrýt i více než 60 % spotřeby běžné domácnosti. Záleží samozřejmě na způsobu vytápění, typech domácích spotřebičů a technických limitech budovy (lokalita, velikost a sklon střechy).

Foto: HPI

Univerzální hadicový prostup Venduct Solar vytváří skrz střešní plášť cestu hadici o průměru 10–70 mm. Vzduchotěsnost a vodotěsnost střešního systému je zaručena.

Foto: HPI

Stoupací plošina je z pozinkované oceli, má protiskluzný povrch a několik barevných variant (antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá).

Jestliže máte v plánu výstavbu nebo rekonstrukci domu a plánujete zároveň fotovoltaickou elektrárnu, zaměřte svoji pozornost na stav střešní krytiny. Zejména zda máte dostatečně dimenzované krovy.

Také si zajistěte dostatek volného prostoru (bez nadbytečného množství střešních prvků) pro instalaci jednotlivých panelů, protože míra jejich zastínění bude mít vliv na množství vyrobené energie.

Zájem o solární elektrárny roste, využít lze dotace

Finance

Velký význam má také optimální návrh trasy propojující střechu, technickou místnost a hlavně rozvaděč, zajištění volných pozic v hlavním domovním rozvaděči a dostatek prostoru v technické místnosti k umístění potřebných technologií (střídače, baterie, systémy ohřevu vody a vytápění).

Kam energii uložit?

Na trhu je nabídka fotovoltaických panelů, z nichž se stále častěji využívají panely s technologií half-cut, složené z půlených článků.

Přebytek energie, které panely vyrobí a v domácnosti se nevyužije, můžete ukládat do vody (prostřednictvím ohřívače vody) nebo akumulovat do baterií.

Foto: DZD Solar

Solární bateriový systém Trinity. Baterie mají modulární řešení, obsahují tedy určitý počet článků, projektovaný podle výkonu fotovoltaické elektrárny.

Foto: DZD Solar

Solární fotovoltaický střídač. Výroba energie je ovlivněna sklonem, orientací, zastíněním panelů a délkou slunečního svitu v daném roce.

Životnost bateriového systému, která dnes činí 15 až 20 let, prodloužíte jeho umístěním do prostředí se stabilní teplotou ideálně na úrovni 15 °C. Vysoké nebo naopak velmi nízké teploty totiž mohou mít vliv na jeho provoz a působit rychlejší snižování kapacity.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Průměrné úložiště pro rodinný dům mívá kapacitu pro uložení energie kolem 12 až 14 kWh.

Reklama

Související témata:

Související články

Fotovoltaika na nové domy povinně od roku 2029

Všechny nové domy stavěné v Evropské unii budou muset mít od roku 2029 na střeše fotovoltaickou elektrárnu. Na nových veřejných a komerčních budovách mají být...

Mít vlastní elektřinu do zásoby? Jde to

Zájem o obnovitelné zdroje a dnes zejména výrazné zdražování energií vede stále více domácností k úvahám o pořízení domácí fotovoltaické elektrárny. S tou je...

Výběr článků

Načítám