Hlavní obsah

Sociální bydlení nového typu nabízí část veřejných prostranství jen pro své obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtyři tisícovky bytů ve dvanácti budovách a na ploše větší než devět hektarů, tak velký projekt sociálního bydlení navrhli architekti ze světově proslulého ateliéru MAD Architects v čínském Pekingu. Domov zde nacházejí lidé závislí na sociálním zabezpečení a mladí, kteří hledají svůj první samostatný domov. Zajímavostí je část veřejného prostranství určená jen pro místní.

Paj-c'-wan udává nový trend v sociálním bydlení v ČíněVideo: BlackStation

 
Článek

Projekt nazvaný Sociální bydlení Paj-c'-wan je prvním svého druhu, jemuž se tým vedený architektem Ma Jen-sungem kdy věnoval. Jeho doménou jsou spíše velké projekty smíšeného charakteru – letiště, přístaviště apod.

Návrh sociálního bydlení je tak prvním krokem do zcela nových vod. Architekti se do něj proto vrhli po pečlivé přípravě trvající od roku 2014, přičemž inspiraci hledali zvláště v zahraničí.

Hlavním cílem hlavního architekta bylo nejenom nabídnout dostupné bydlení těm, kteří si nemohou dovolit pořízení vlastního bytu, ale zároveň nabídnout prostředí pro život, které bude zajímavé, inspirující a svým obyvatelům jen tak nezevšední.

Hlavní třída jako páteř nové čtvrti

Velký prostor pojal autor jako místo pro vznik nové komunity s vlastním charakterem, jež ale bude propojeno s okolním městem.

Aby se nová část města stala pro obyvatele přehlednější, rozdělil ji do šesti bloků napojených na hlavní ulici procházející středem celé zóny.

Architektka navrhla sociální bydlení, ve kterém se nájemníci cítí jako plnohodnotní majitelé

Tipy a trendy

Na hlavní třídě na úrovni ulice pak obyvatelé mají k dispozici všechna běžná zařízení potřebná ke každodennímu životu a zábavě – obchody, kavárny, restaurace, mateřské školy, lékárny, knihkupectví a zařízení pro seniorskou péči.

Právě tato třída je hlavní tepnou, jež propojuje Paj-c'-wan se sousedními čtvrtěmi Pekingu.

Foto: ArchExist

V patře nad ulicí je park a pěší stezka, která lemuje všechny budovy.

Soukromý park pro místní

Už druhé podlaží domů je ovšem přístupné pouze jejich obyvatelům, ovšem zde architekti vytvořili společné venkovní prostory v podobě parku s cestičkami pro pěší, které se vinou kolem budov.

Právě zde je i tělocvična, ale také komunitní zahrady, hřiště na badminton, dětské hřiště, ekologické centrum a místní služby.

Největší poctu za architekturu, Pritzkerovu cenu, dostává letos francouzské duo za inspirativní sociální bydlení

Tipy a trendy

Jako ve všech svých projektech, také v tomto případě architekti kladli obrovský důraz na množství zeleně, které do nové čtvrti zakomponují.

Pokrývá nyní 47 procent volných ploch, tedy nejen na úrovni parku, ale také střech a všemožných částečně otevřených podlaží apod.

Charakteristika staveb a udržitelnost

Architekti vytvořili šest základních druhů bytů. Kvůli výškovému limitu 80 metrů bylo pro dodržení požadovaného množství jednotek nutné vytvořit poměrně hustotou zástavbu.

Přesto se podařilo zajistit, aby každá z domácností měla dostatek slunečního světla. Aby si jednotlivé budovy nestínily, je půdorys každého bloku na konci rozvětvený do vidlice ve tvaru písmene Y.

Domov, anebo hračka? V Yorkshiru postavili dům, který se skládá jako 3D puzzle

Tipy a trendy

Inspirace zkušenostmi ze zahraničí se projevila v důrazu na udržitelnost, více než 80 procent stavebních prvků proto bylo vyrobeno mimo staveniště a vše pak bylo možné na místě už jen zkompletovat bez zbytečné zátěže pro okolí.

Foto: Ču Jü-meng

Tři čtvrtiny bytů jsou již obsazené.

Dvě budovy jsou navíc postavené v pasivním standardu a nabízejí tři velikosti bytů – 40, 50 a 60 čtverečních metrů.

Nový pohled na sociální bydlení

„Rozvoj bydlení orientovaný na blahobyt nebyl v období privatizace bydlení považován za prioritu. Vstupem do nové éry, kdy Čína rozšiřuje své investice do sociálního bydlení pro stávající obyvatele měst s nízkými příjmy a příliv migrantů, se snažíme nabídnout designové řešení pro humánnější, rovnoprávnější a živější životní prostředí,“ vysvětlují svůj hlavní záměr architekti.

Z celkového počtu zhruba 4000 nových bytů je nyní 3000 už obsazeno.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takové čtvrti, kdybyste neměli peníze?
A jak!
77,8 %
Docela ano.
7,9 %
Nevím, neumím si to moc představit.
3 %
Asi moc ne.
3 %
Ne, to by nebylo pro mě.
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 329 čtenářů.

Technické údaje

Celková plocha projektu: 93 900 m²

Celková užitná plocha budov: 473 346 m²

Užitná plocha v nadzemí: 303 351 m²

Užitná plocha v podzemí: 169 995 m²

Počet bytových jednotek: 4000

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám