Hlavní obsah

Slaďte se doma barevně s přírodou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiér laďte do teplých odstínů podzimu a chladnějších tónů zimy. Vítané jsou zemité tlumené barvy, světle béžová, kaštanová, čokoládová, které zklidňují. Ani s bílou, mátově šedou a klasicky modrou neuděláte chybu. A nezapomeňte na zelené rostliny.

Foto: WestwingNow

Útulnost a mix stylů s použitím různých materiálů a textur. Takový je trend na podzim a zimu, který nás drží doma.

Článek

Vylaďte hřejivý podzim i chladnou zimu zároveň, decentní odstín kombinujte s teplým, neutrální barvy s výraznějšími tóny. Při volbě barev samozřejmě nezapomínejte respektovat dispozice a velikost interiéru.

Chceme-li místnost opticky zmenšit a zútulnit, vybíráme teplé barvy, větší vzory na látkách.

„V opačném případě preferujeme světlé a chladné odstíny, jako jsou světle modrá, světle zelená, světle žlutá, a snažíme se o jednobarevnost či drobné vzorky,“ vysvětluje Aneta Paroulková z firmy Isotra.

Bílá vždy ladí

Bílá barva dodává interiéru vzdušnost, prostor, čistotu a klid. Je univerzální a ladí spolehlivě s ostatními odstíny. Dobře se kombinuje k dřevěnému nábytku, bytové textilii, která může mít naopak výraznější barvy, vzory, potisky.

Odvažte se tedy a klidně volte na stěnu pestře květinovou tapetu, syté barvy na polštáře, plédy, koberečky. Podobně lze barvy uplatnit i na závěsech a záclonách v okně.

V malých bytech se vyplatí bílý nábytek. Prostor bude díky němu vypadat větší

Tipy a trendy

Pamatujte, že odstíny na materiálech se mění podle dopadu paprsků slunce a stejný materiál bude jinak působit na jižní či severní straně pokoje. S tím je třeba předem počítat.

Barvy v exteriéru

Vymalovat stěnu v interiéru zvládneme za jedno odpoledne a barvy tak můžeme snadno měnit. Ale jak bude vypadat náš dům zvenku, určujeme na desetiletí.

Vyplatí se tedy volit střízlivější provedení, spíše klasické přírodní barvy, i když se často k výběru nabízí až 12 odstínů.

„U rekonstrukcí starších domů převládá kombinace pískové fasády s červenohnědou podezdívkou,” uvádí Zdeněk Křivinka z firmy Stavoblock a dodává, že majitelé novostaveb volí kombinaci šedé podezdívky s bílou fasádou. Působí moderně a nadčasově.

Když se domy oblékají do chytrých fasád

Tipy a trendy

Podle autorky knihy Psychologie reklamy Jitky Vysekalové je šedá barva neutrální a psychologicky vymezuje hranice prostoru. Bílá je pak symbolem čistoty, ale i nového začátku.

Kombinace šedé a bílé navíc odpovídá pravidlu tón v tónu, to je založeno na kombinaci barev sousedících vedle sebe na škále odstínů. Taková spojení působí harmonicky.

„Zákazníci si uvědomují, že volba barev exteriéru je dlouhodobá, a nepodléhají módnímu trendu. Bílá je také nejčastější volbou u betonových plotů, následuje pískově žlutá,“ vysvětluje Zdeněk Křivinka. Žlutá je vítaná, působí vesele a otevřeně, symbolizuje touhu rozvíjet se.

Doma má být hezky
Příští měsíce budeme trávit spíše doma, proto si byt zvelebte co nejvíce. Volte neutrální barvy, jako je béžová, bílá, černá a hnědá, a kombinujte je s teplými: oranžovou, hořčicovou, červenou. A nezapomeňte na akcenty tmavě modré a lesní zeleně.
Obklopte se plyšem (textil a nábytek), umělou kožešinou, umělou kůží (pletená a hladká), využijte len, samet, mramor a dřevo.

Anketa

Máte rádi v interiérech přírodní barvy?
Ano, ty jsou moje oblíbené.
84,8 %
Docela ano.
7 %
Je mi to celkem jedno.
1,8 %
Spíše ne.
2,7 %
Ne, mám v oblibě jiné.
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 446 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zelená dekorace vydrží i bez zálivky

Věčně zelené, bezúdržbové a stále krásné. Takové jsou podzimní dekorace ve váze, sestavené ze suchých trav, nebo rostliny ve vlhkomilných teráriích, o které se...

Výběr článků

Načítám