Hlavní obsah

Sladkým šperkem minimalistického bytu je stěna v podobě bonboniéry

Minimalistické prostředí jako pozadí pro rodinný život, tak pojal zařízení bytu v jednom z výškových domů v jihočínském městě Fo-šan pro své klienty tamní designér Evans Lee. Výhodou takto pojatého designu je pak mnohem větší účinek designových prvků, jež do bytu zakomponoval. Například stěny v podobě velké čokoládové bonboniéry. Projekt nese název Lake Lantern (Jezerní lucerna).

Foto: Jack Qin

Plastika v podobě bonboniéry je nejvýraznější dekorací v bytě.

Článek

Byt s velkorysou užitnou plochou 400 metrů čtverečních nabízí výhled na okolní město skrze velká okna, často sahající od země ke stropu. Bytový designér se ovšem soustřeďuje při zařizování bytu na jeho budoucí obyvatele, jimiž je rodina se dvěma dětmi.

Právě jejich společný život, jejich vzájemná interakce, je to, co je podle něj v jakékoli domácnosti nejdůležitější, a tomu se snažil luxusní byt přizpůsobit.

Jakožto vyznavač tzv. prostorové plynulosti proto byt nejprve nechal zbavit všech nadbytečných stěn (samozřejmě tam, kde to umožňovala i statika) a ponechal jen ty, které nesly nějakou funkci. Jinak interiér hodně provázal, aby rodiče s dětmi mohli být neustále v kontaktu, a to nejenom vizuálním.

Byt je díky tomu i mnohem světlejší a samozřejmě jej lze takto i mnohem lépe a pohodlněji ochladit v horkých dnech díky přirozenému proudění vzduchu.

Skrz nadzvednutou střechu nakukuje do rekonstruovaných domů okolní les

Tipy a trendy

Velikost bytu podtrhuje i designérem zvolená hlavní barva, bílá. Tu použil jako „obrovské trojrozměrné plátno s obrovským prostorem pro umělecké zkoumání“. Bílé jsou zde proto nejenom zdi, ale také stůl, posuvné panely...

Foto: Jack Qin

Interiér bytu je zařízen v minimalistickém stylu.

Z bílého pozadí se pak s o to větší plasticitou vynořují prvky v živých barvách, což lze dobře vidět například v jídelně, kde k oživení stačí právě plastika v podobě rozbalené bonboniéry.

Díky dokonale využitému odrazu z vodní hladiny shlíží kaple na vesnici jako měsíc v úplňku

Tipy a trendy

V hlavní obytné místnosti pak designér rozehrává kontrast mezi světlem a stínem, kde proti sobě klade předměty ve světlých a tmavých barvách, kancelář (v plánku znázorněná jako víceúčelová místnost) a odpočinkovou zónu pak odděluje posuvnými panely.

Foto: Jack Qin

Obývací pokoj

Byt designér zařídil sice v minimalistickém stylu, ale i s velkou úctou k potřebám a zájmům každého obyvatele.

„Protože různí lidé mají různý vkus, měli bychom jim nabídnout služby na míru,“ je přesvědčený. Dobře je to patrné u barevného řešení dětských pokojů, pro chlapce a dívku, které mají živější paletu i pestřejší zařízení.

Muzeum kulturního dědictví má podobu očí, jimiž se krajina dívá kolem sebe

Tipy a trendy

Rozličné zóny celého bytu, byť každá s jinou funkcí, jsou provázané a zároveň prostřednictvím různých výškových úrovní neustále zřetelně oddělené.

Prostor zde volně plyne, prostředí pak působí nejenom útulněji, ale rovněž tak obytněji, intimněji a pohodlněji, je přesvědčen designér.

Foto: Evans Lee designers

Půdorys bytu

Anketa

Máte rádi minimalisticky zařízené domácnosti?
Ano, to je přesně můj styl.
15,9 %
Styl je mi blízký, ale nemusím ho mít vždycky.
19,5 %
Neuráží mě, ale také mě nějak výrazně neoslovuje.
15,8 %
Ne, to není vůbec můj oblíbený styl.
48,8 %
Celkem hlasovalo 2646 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám