Hlavní obsah

Škola s nulovou spotřebou energie je nejlepší ukázkou toho, o čem se v ní učí

Novinky, Jana Nesvadbová

Skvělým příkladem toho, co se na fakultě Singapurské národní univerzity School of Design and Environment učí, je její nejnovější budova. Šestipodlažní stavbu almy mater místních designérů a architektů totiž autoři z ateliérů Serie Architects navrhli jako objekt s nulovou spotřebou energie. Jde o první podobnou stavbu v této asijské zemi.

Foto: Rory Gardiner

Nová budova fakulty architektury vyrostla na vršku na jižním pobřeží Singapuru. Svým studentům nabízí nejenom zázemí pro výuku, ale sama je učí.

Článek

Dům stojí na vršku u silnice Clement Road na jižním pobřeží Singapuru a jeho stavba je součástí širšího projektu na obnovu celého školního kampusu.

Učí a boří mýty

Fakulta designu a environmentalistiky patří k nejvýznamnějším školám jihovýchodní Asie, studenti se zde zabývají designem a trvalou udržitelností. Zároveň nová stavba, označovaná jako SDE4, je prvním nově vybudovaným nulovým domem v Singapuru.

Foto: Rory Gardiner

Dlouhé přesahy střechy převzali architekti do návrhu z místní architektury. Interiér budovy prakticky stíní a navíc rozšiřují její plochu, takže se na ni vešlo dostatek fotovoltaických panelů.

Jak architekti vysvětlují, tento projekt je výjimečný právě nejenom tímto primátem, ale právě skutečností, že jde o budovu fakulty architektury. Jinými slovy, že má nejen ztělesňovat to, co se studenti v jejích zdech učí, ale sama o sobě svou vlastní existencí je má čemu učit.

Foto: Rory Gardiner

Jedním z mýtů o nulových stavbách, který se podařilo autorům zbořit, je ten o nutnosti uzavřené fasády. Architekti navrhli stavbu, která má spoustu otevření a nijak jí to na funkci neubírá.

Zároveň, jak si pochvalují zástupci školy a pedagogové, realizace budovy velmi napomohla zbořit některé mýty, jež se k nulovým stavbám obvykle vážou.

Podařilo se prokázat, že nulová spotřeba neomezuje architekty v rozletu při návrhu vzhledu objektu, ani že taková realizace nemusí být nutně výrazně komplikovanější než standardní proces stavby a především - že nulová spotřeba nemusí nutně znamenat vyšší náklady na stavbu.

Nulový dům nemusí být neprůhledný

Jak říkají sami architekti, budova je prototypem udržitelného designu v podmínkách tropického pásma.

Aby totiž mohli do posledního puntíku dodržet nároky kladené na nulové stavby, museli zcela přehodnotit základní principy architektury platné pro objekty budované v tropických podmínkách.

Foto: Rory Gardiner

Navrhovat nulový dům do tropického prostředí vyžadovalo přistoupit k této problematice zcela jinak.

„Jedním z našich cílů při vytváření projektu bylo zpochybnit názor, že energeticky vysoce efektivní budova musí být nutně neprůhledná. Proto můžete vidět, že dokončená stavba je velice otevřená. To si myslím, že je úspěch. Dům je schopen požadovaným způsobem redukovat svou potřebu energie, ovšem zároveň neskončil jako jednolitý objekt,” říká Christopher Lee, hlavní architekt ze Serie Architects.

Panely na střeše a inovativní klimatizace

Dům je navržen tak, aby si veškerou energii, kterou potřebuje on či jeho uživatelé, dokázal vyrobit sám. K tomu slouží na 1200 fotovoltaických panelů na jeho střeše.

Foto: Rory Gardiner

Na střeše fakulty je na 1200 fotovoltaických panelů. Ty stihnou vyrobit dostatek energie pro chod celé budovy.

Architekti rovněž v budově využili nový hybridní systém klimatizace, jenž do místností přivádí 100 procent čerstvého vzduchu, který je již předchlazený. Je sice teplejší a vlhčí, než tomu bývá u konvenčních systémů, ovšem jeho rychlost proudění pak zvyšují stropní větráky.

Takto ochlazený proudící vzduch vytváří příjemné prostředí a vše přitom odpovídá požadavkům vysoce energeticky úsporného systému.

Stavba i pro budoucí generace

Nová budova fakulty má plochu 8500 čtverečních metrů, šest podlaží a propojuje v sobě více funkcí.

Více než 1500 m² je vyhrazeno pro učebny designu a dalších 500 m² zabírá veliké nádvoří. Kromě toho vznikla v budově široká škála dalších veřejných a společenských prostorů, pracoven, dílen, výzkumných center a nechybí ani kavárna. Samozřejmostí jsou pak prostory vyhrazené pro knihovnu.

Foto: Rory Gardiner

Interiér budovy je navržen velmi variabilně. Četné prostory tak nemusí být jen pouhými posluchárnami.

Foto: Rory Gardiner

Kromě tradičních učeben je v budově i spousta prostorů pro další aktivity, jako jsou různé společné projekty, workshopy apod.

Budova má flexibilní design a nabízí vysoce efektivní výukové prostory. Učebny mají různé velikosti, aby je bylo možné kdykoli snadno přeměnit například ve výstavní prostory, případně v cokoli dalšího, co bude škola v budoucnu potřebovat.

Foto: Rory Gardiner

Pedagogové školy si pochvalují, že škola sama svou stavbou bude mít čemu mladé architekty naučit.

Foto: Rory Gardiner

Budova má celkem šest podlaží.

„Budovy nejsou izolovanými subjekty ve svém vlastním kontextu. Vytvářejí prostředí podporující komunitní aktivity, jež jsou klíčové pro všechny vzdělávací instituce. Naši studenti mají možnost učit se uvnitř i vně učebny, zapojit se do integrovaného procesu navrhování, vývoje, výstavby a provozu nejmodernějších budov, které pak jednou ovlivní jejich vlastní chování, až je budou obývat,” řekl při příležitosti uvedení školy do provozu děkan fakulty Lam Khee Poh.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Líbí se vám nápad postavit studentům architektury školu jako nulový dům?
Ano, je to logické
94,3 %
Nevím, je mi to jedno
4,1 %
Ne, je to zbytečný výmysl
1,6 %
Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám