Hlavní obsah

Singapur staví chytré a udržitelné městečko. Nabídne 42 tisíc nových bytů

Centrální klimatizace, automatizovaný sběr odpadů nebo centrální část zcela bez automobilů. Tak vypadají plány nového městečka či spíše čtvrti v Singapuru. Zeleně v něm má růst tolik, že je nazýváno také Lesním městem. Za projektem, jenž má nabídnout 42 000 bytů, stojí tamní developerská společnost HDB.

Foto: Housing & Development Board

Motorová doprava bude v centru svedena pod zem.

Článek

Území vznikajícího udržitelného městečka, které bude v Singapuru prvním svého druhu, leží na západě městského státu. Obyvatelům nabídne možnost bydlení, zaměstnání i zařízení k rekreaci.

Velice důležitou roli v jeho návrhu a především v konečném řešení hraje otázka udržitelnosti a ohleduplnosti k přírodě. Autoři projektu mu vtiskli slogan, že lidé v Tengahu se budou cítit jako „Doma s přírodou”.

Pět čtvrtí, každá jiná, ale všechny zelené

Tengah bude rozdělený do pěti hlavních rezidenčních zón, přičemž každá bude mít svůj osobitý charakter. Přesto ve všech bude hrát hlavní roli příroda a její provázání s každodenním životem obyvatel. Záměrem města je, aby se Tengah proměnil v místo, které je po celý rok plné zeleně.

Plantážní čtvrť bude farmářská, jejímž hlavním prvkem bude farma určená pro komunitní zemědělství.

Zahradní čtvrť je orámována rybníkem Tengah a Centrálním parkem a stane se doslova městskou svatyní s centrální zahradou určenou pro komunitní aktivity.

Parková čtvrť pak bude dopravním uzlem a srdcem Tengahu. Přesto to bude jediné centrum města bez přístupu automobilů v Singapuru. Kromě zajímavého krajinářského řešení nabídne obyvatelům i lesní stezku.

Cihlářská čtvrť bude připomínat průmyslovou minulost Tengahu, který byl známým producentem cihel. I tato část v moderní podobě nabídne spoustu zeleně.

Koncept Lesní čtvrti vychází z myšlenky života uprostřed přírody. Struktury města se zde budou proto s přírodou prolínat nejtěsněji.

Foto: Housing & Development Board

Takto by měla vypadat tzv. Lesní čtvrť městečka, kterému se už nyní přezdívá Lesní město.

Bez aut, a přece s nimi

Ačkoli centrum Tengahu má být zcela prosto aut, při bližším prozkoumání člověk zjistí, že tak úplně to pravda není. Automobily sice do centra budou moci zavítat, ale nikoli na úrovni povrchu. Dostanou se tam pod zemí.

Předností takovéhoto rozdělení pěší a motorové dopravy je nejenom mnohem větší bezpečnost pro chodce a cyklisty, ale také mnohem menší ekologická zátěž, a v neposlední řadě i zásadní snížení hlučnosti v dané lokalitě.

Inteligentní město

Inteligentní město začíná už inteligentním plánováním, což v praxi znamená, že projekt vznikal s využitím počítačových simulací a analýzy dat nejenom z hlediska nutnosti budoucí dopravní obslužnosti, ale také z hlediska například proudění větru.

Jednotlivé stavby jsou rozmístěny na plánu tak, aby vítr mezi nimi proudící mohl ochlazovat všechny zóny a nikde nedocházelo ke zbytečnému přehřívání.

Projekt městečka je vyvíjen tak, aby do něj bylo možno zakomponovat nejrůznější systémy umělé inteligence. K obsluze Tengahu vzniká nový software, který dokáže nastavit využité elektrické energie tak, aby byla její spotřeba co nejnižší. To znamená mj. i přesnější sledování spotřeby obyvatel.

Foto: Housing & Development Board

Parkoviště pro automobily budou vybavena nabíjecími stanicemi, což vychází vstříc majitelům elektromobilů.

Na parkovištích pak budou připraveny stanice pro nabíjení elektromobilů, což má zvýhodňovat majitele právě těchto dopravních prostředků a snížit emise na území městečka.

Domácnosti budou vybaveny inteligentními zásuvkami a inteligentní distribuční platformou. Prostřednictvím mobilní aplikace budou mít neustálý přehled o své spotřebě energie, díky čemuž budou mít možnost eventuálně upravit svůj životní styl tak, aby ušetřily. Se spotřebou elektřiny souvisí i centrální řízení úrovně míry osvětlení jednotlivých zón v závislosti na aktuální úrovni pohybu v ulicích.

Automatizovaný sběr odpadu bude založen na principu potrubní pošty. Namísto toho, aby domácnosti dopravovaly svůj odpad do kontejnerů rozmístěných v ulicích, budou jej likvidovat touto ekologičtější a i hygieničtější cestou. V ulicích městečka tak nebudou vznikat místa plná zápachu, nečistot, a tedy ohniska s přemnoženými škůdci.

V neposlední řadě pak bude v některých oblastech Tengahu centralizovaný klimatizační systém, jenž bude sám regulovat teplotu v bytech obyvatel. Autoři projektu odhadují, že tento systém bude energeticky účinnější, než když se v některých jednotkách vzduch ochlazuje, zatímco v jiných nikoli. Všichni obyvatelé takto klimatizované oblasti by pak měli společně ušetřit.

První byty už za dva roky

Nově vznikající městečko bude zabírat rozlohu 700 hektarů. Ze 42 000 domů postavených v Tengahu bude více než 70 % zpřístupněno prostřednictvím developerské společnosti HDB na dlouhodobý pronájem.

Ceny bytů se dvěma ložnicemi v současné době začínají na 108 000 singapurských dolarech (1 730 000 korunách), přičemž první byty by měly být dokončeny v roce 2023.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v takovém městě?
Ano, to by bylo určitě moc příjemné!
83,8 %
Asi ano.
5 %
Nevím, vůbec si to neumím představit.
2,7 %
Asi moc ne.
2,9 %
Jenom to ne!!
5,6 %
Celkem hlasovalo 987 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory...

Výběr článků

Načítám