Hlavní obsah

Sedm českých produktů získalo za svůj design prestižní ocenění Red Dot

Vana, městská lavička, papiňák nebo hasicí přístroj - to jsou některé z produktů, které v letošním roce obdržely prestižní ocenění Red Dot Design Award, neboli tzv. Červenou tečku. Porotci soutěže u nich ocenili nápaditost řešení, funkčnost a hezký vzhled.

Foto: Archiv Red Dot Design Award

České produkty, které patří k vítězům letošního ročníku Red Dot Design Award.

Článek

Designové centrum v německém Essenu uděluje ocenění Red Dot již od roku 1955. Během pondělního slavnostního ceremoniálu tak jeho zástupci odhalili vítěze soutěže o nejlepší design v mnoha produktových kategoriích již po sedmasedmdesáté. A radovat se mohla i řada českých výrobců z různých oborů. Některé z vítězných produktů si pojďme představit.

Trivi - jednoduchá lehká židle

Konferenční židle Trivi, jež je dílem designéra Martine Foreta, s dřevěným sedákem a opěrákem, má jádro z bukové překližky s dubovou dýhou. Židle působí velice minimalistickým dojmem, je bez područek a její stabilitu zajišťuje čtyřnohá ocelová podnož na koncích opatřená plastovými kluzáky na koberce. Jak ocenila porota soutěže, židle jsou velmi lehké a stohovatelné, přitom jejich robustní konstrukce umožňuje i dlouhodobé intenzívní používání.

Název produktuTrivi
DesignérMartin Foret
VýrobceLD Seating
Verdikt poroty: Trivi je židle, která zajišťuje pohodlné sezení a její precizní designový jazyk působí charismatickým dojmem.

Muteo Tonale - prosklené dveře bez kliky 

Dveře Muteo, jejichž autorem je český designér Petr Novague, nejsou v soutěži žádným nováčkem. Už v roce 2020 si „designového Oskara”, jak se ocenění Red Dot přezdívá, odnesla jejich dřevěná varianta. Letos se tedy červenou tečkou pyšní prosklený model. I pro něj je charakteristický výrazný svislý dřevěný pás, zbytek křídla je skleněný. Dveře jsou výjimečné v tom, že dveře a klika splynuly v jedno, skrývají unikátní mechanický zámek a díky tomu pro otevření stačí jednoduše zatáhnout nebo zatlačit.

Název produktuMuteo Tonale
DesignérPetr Novague
VýrobceSapeli
Verdikt poroty: Muteo Tonale je fascinující dveřní systém, který přesvědčí promyšleným estetickým designem a vysokou kvalitou použití.

Dvě stejná auta nebudou, říká o sportovním „erku” designér Petr Novague

AutoMoto

Reforma - venkovní lavička

Reforma, jejímž autorem je designérské duo Vrtiška a Žák, představuje soudobou interpretaci parkových a městských laviček. Mají betonový základ a jednoduché sezení z dřevěných prken. Design laviček je jednoduchý a přímočarý, ale zároveň i sofistikovaný a rafinovaný. Reformy jsou ve dvou variantách - s opěradlem i bez něj. Na veřejných prostranstvích měst je lze stavět do dlouhých řad, do půlkruhu, lze je namontovat i na stěnu. Masivní betonové základny jsou navrženy ve dvou barevných odstínech a spojeny lamelami z tvrdého nebo tepelně upraveného dřeva.

Název produktuReforma
DesignérVrtiška&Žák
Výrobcemmcité
Verdikt poroty: Design Reformy přesvědčí moderní interpretací tradiční lavičky v parku. Sedací nábytek lze navíc využít nejrůznějšími způsoby.

Ego jde stranou, říkají designéři Vrtiška a Žák

Kultura

Ypsilon - tvar vany pro plné pohodlí

Vana Ypsilon má název podle své siluety, která zmíněné písmeno připomíná. Jednoduchým tvarem odpovídá současnému modernímu designu a zároveň nabízí příjemné pohodlí právě díky rozšiřujícím se horním okrajům, díky čemuž má člověk dostatek místa pro ramena a může si hezky opřít i hlavu.

Název produktuYpsilon
DesignérKryštof Nosál
VýrobceRavak
Verdikt poroty: Volně stojící vana Ypsilon obohacuje prostor koupelny o geometrický jazyk forem. Jeho křehkost a purismus vytváří romantickou atmosféru.

Malé i velké vany nabídnou vždy něco navíc

Tipy a trendy

Compact - nádobí, které ušetří místo

Úspora místa v kuchyni byla hlavním cílem pro návrh sady nádobí Compact. Má proto ploché pokličky i úchyty a jednotlivé hrnce lze úhledně skládat do sebe. Při skládání se na dno většího kastrolu vždy vloží nejprve poklice menšího a na ni až „její” kastrol. Největší poklice pak zakryje vršek celé sady. Úchytky přitom nijak neblokují víko v dotyku se stěnami hrnce, takže kapky kondenzované páry, jež se při vaření na jejím spodku tvoří, se mohou vracet zpět do hrnce, aniž by zašpinily pracovní plochu nebo varnou desku.

Název produktuCompact
DesignérPetr Tesák
VýrobceTescoma
Verdikt poroty: Díky designu, ve kterém byl pečlivě zvážen každý poslední detail, poskytuje toto nádobí velkou míru užitné hodnoty, která usnadňuje manipulaci s pokličkami a pánvemi.

S měděným nádobím se dá ušetřit na energiích, na pořízení je ale dražší

Tipy a trendy

Hussechuck - hasicí přístroj jako štít proti ohni

Hasicí přístroj  kruhového tvaru vystupujícího jen 80 mm ode zdi, na níž je přichycený, si Red Dot připevňuje jako již druhé významné ocenění v tomto roce. V květnu totiž získal i nejprestižnější zlaté ocenění iF Award, vůbec jako první český produkt v historii. Inovativní je především jeho kruhový tvar umožňující použít přístroj při hašení zároveň jako štít. Používat jej lze jednou rukou i oběma.

Název produktuHussechuck
DesignérPřemysl Kokeš, David Rosinai, Zuzana Ambrožová
VýrobceAmplla
Verdikt poroty: Hussechuck nově definuje koncept hasicího přístroje s modely, které se zaměřují na design a funkční kvality. S mnoha detaily, které se mohou hodit v případě požáru, se prezentuje jako velmi dobře koncipovaný a provozuschopný.

Neuvěříte, k čemu lze využít vázu na květiny

Tipy a trendy

Origami Wall - stěna plná plodin

Origami Wall představuje dostupné a kvalitní řešení opěrné zdi a vertikální zahrady v jednom. Jako v papírových skládankách se její povrch prolamuje, čímž vznikají kapsy vhodné pro pěstování květin, nebo zeleniny a ovoce. Stěna tvořená betonovými boxy vybavenými systémem kapkového zavlažování nabízí variabilní využití, a to v exteriéru i v interiéru. Přebytečná voda se může volně vsáknout do země, v interiéru je k tomuto účelu doplněna speciální drenáž. Zeď může být nakloněná, i svislá.

Název produktuOrigami Wall
DesignérJaroslav Juřica
VýrobceOrigami Systems
Verdikt poroty: S tvarovaným a zároveň funkčním designem přitahuje Origami Wall pozornost ve veřejném i soukromém prostředí.

Anketa

Který z oceněných produktů vás zaujal nejvíce?
Židle
3,3 %
Dveře
5,7 %
Lavička
9,9 %
Vana
3,4 %
Nádobí
11,4 %
Hasicí přístroj
16,2 %
Opěrná zeď
50,1 %
Celkem hlasovalo 3445 čtenářů.

Reklama

Související články

Barvy vzbuzují emoce, vybírejte citlivě

Barvy ovlivňují naši psychiku více, než si myslíme. Umějí zklidnit, navodit pohodu, touhu, ale dokážou působit i rušivě, probouzet agresi. Opatrně pracujte...

Výběr článků

Načítám