Hlavní obsah

Rotterdam do čtyř let získá novou ikonu, jejíž dominantou bude velké točité schodiště

Novinky, Jana Nesvadbová

S realizací svého prvního projektu kulturního rázu na půdě Evropy začali architekti čínského studia MAD Architects. Nizozemská Nadace Droom en Daad jim svěřila renovaci a proměnu rotterdamského skladiště Fenix, z nějž má do čtyř let vzniknout nové muzeum zaměřené na fenomén migrace.

Foto: MAD Architects

Z budovy někdejšího skladiště bude vystupovat dvojité schodiště vedoucí k vyhlídkové plošině.

Článek

Obrovská skulptura ptáka, a především obrovské schodiště připomínající proplétající se lesklé ocelové stuhy, jež vystupují z někdejšího velmi známého skladiště Fenix. Tak má muzeum vypadat.

Jak připomínají čínští architekti, budova vznikla v roce 1923, a byla v té době největším skladištěm na světě. Díky strategické poloze na poloostrově Katendrecht její účel úzce souvisel s provozem rotterdamského přístavu. Zde se také v průběhu minulého století shromažďovali přistěhovalci, kteří se rozhodli zahájit nový život v Evropě.

Skladiště Fenix bylo v průběhu druhé světové války zničeno a ve 40. i 50. letech prošlo proto opakovanými opravami.

Ze skladiště muzeum

Rekonstrukcí skladiště architekti propojují historii Rotterdamu se současností. Zakladatel studia MAD Ma Jen-sung říká: „Z dálky vypadá plošina a schodiště jako jeden celek, ale když je před vámi, je jako sochařské dílo, které vás zve k prozkoumání.“

Nový kulturní park připomíná bělostné oblázky rozsypané v trávě

Tipy a trendy

Architekti v návrhu renovace zachovali charakteristická ikonická zelená ocelová okna a betonovou konstrukci skladu. V centrální části budovy ovšem odstranili původní fasádu a střechu a nahradili je skleněnými obvodovými stěnami a stropy. Tím budovu opticky otevřeli okolí a zejména zrakům kolemjdoucích, ať již na nábřeží, nebo na straně směrem do města.

Foto: MAD Architects

Už samo schodiště bude vyhlídkovým místem.

Muzeum bude s okolím silně propojeno nejenom vizuálně, ale také prostřednictvím mnoha vstupů a funkcí, které nově budova rotterdamským nabídne. Kromě vlastních muzejních prostor to bude například kavárna, a především velký multifunkční prostor na úrovni ulice. Zde se lidé budou moci setkávat a sledovat nejrůznější umělecké produkce atd.

Zároveň, díky centrálnímu prosklení, bude z okolí dobře vidět, jak se zevnitř budovy vynořuje monumentální dvojité točité schodiště zakončené vyhlídkovou plošinou, které se stane novým rozpoznávacím prvkem nejen Fenixu, ale celého okolí této části města.

Schodiště je navrženo v kombinaci nerezu a dřeva, jež je v kontrastu s kombinací materiálu původního skladiště, jíž tvoří ocel a beton.

Červí díra přivede do města na břehu moře znalosti i zábavu

Tipy a trendy

Porozumět emoci, kdy se člověk rozhodne opustit svůj domov

Jak slibují architekti, člověk stoupající po schodišti vzhůru k vyhlídkové plošině může mít pocit, jako by nastupoval na loď. To odpovídá i hlavnímu účelu, jejž má nové muzeum plnit.

Foto: Archiv města Rotterdam

Historický snímek skladiště v první polovině minulého století.

„Chceme ukázat, že se jedná o univerzální příběh. Lidé se v určitém okamžiku svého života rozhodnou, ať z donucení válkou, chudobou, náboženskými důvody nebo něčím jiným. Rozhodnou se naskládat vše, co mají, do jednoho či dvou kufrů a vydat se na cestu do nového světa a začít znovu. To, co chceme udělat, je porozumět těmto emocím a ukázat je,“ vysvětluje Wim Pijbes, prezident Nadace Droom en Daad (Sen a skutek, pozn. red.).

Anketa

Dokázali byste vše opustit a vydat se jinam, abyste tam začali znovu?
Klidně. Nevidím v tom nic neřešitelného.
24,7 %
Kdyby to bylo potřeba, ano.
36,3 %
Jen v ohrožení života, či z ekonomických důvodů.
16,2 %
Nevím, neumím si to vůbec představit.
17,4 %
Ne. Za nic na světě.
5,4 %
Celkem hlasovalo 413 čtenářů.

Údaje o velikosti

Plocha pozemku: 13 200 m²

Plocha rampy: 1050 m²

Výška stavby: 28,3 m

Reklama

Související články

Sloní podobu mrakodrapu vymyslel malý chlapec

K nejznámějším stavbám thajského Bangkoku patří bezpochyby mrakodrap nazvaný prostě Elephant. Tedy slon. Každý, kdo jej už z dáli spatří, ani nepředpokládá, že...

Výběr článků

Načítám