Hlavní obsah

Rodina vinařů má dům uspořádaný podle čtvercové mřížky

V kraji vinohradů vytvořili architekti z tokijského ateliéru Sakumaeshima minimalisticky řešený rodinný dům, jehož interiér je uspořádán podle čtvercové mřížky. Patří čtyřčlenné rodině, která sama jeden vinohrad vlastní. Dům stojí v prefektuře Jamanaši, západně od Tokia.

Foto: Satoshi Shigeta

Díky spoustě oken od země ke stropu působí hlavní obytný prostor neobyčejně vzdušně. Skoro jako veranda.

Článek

Architekti rodinný dům s názvem House O se dvěma podlažími popisují jako nádobu, či lépe řečeno schránku, jejíž podoba se může v průběhu let měnit tak, aby neustále odpovídala potřebám rodiny. Tu tvoří manželé třicátníci a jejich dvě malé děti ve věku tři a jeden rok.

Je tedy jen logické, že uspořádání a funkce některých prostor se budou v následujících etapách života majitelů obměňovat a upravovat.

Dřevostavba má kostru z dřevěných sloupů a trámů, jež jsou po půdorysu rozmístěné v pravidelné čtvercové mřížce s délkou strany čtverce 2,73 m. Stěny mezi nimi v interiéru je možné kdykoli překonfigurovat.

Zároveň lze jednotlivé stěny různě obnovovat a obměňovat jejich povrchovou úpravu. Tím lze změnit nejenom uspořádání, ale zrovna tak i atmosféru celého domu.

„Ačkoli je to dům v běžném japonském stylu, domníváme se, že velmi dobře odpovídá proměnlivosti a rychlosti moderního života,” říkají o svém díle architekti.

Dům s jednoduchým půdorysem obdélníkového tvaru má celkovou plochu podlah 123 čtverečních metrů, přízemí má pak 92 čtverečních metrů. Usazený je na betonové základové desce. Jeho téměř rovné střechy mají hluboké přesahy, díky čemuž příjemně stíní interiér.

Foto: Satoshi Shigeta

Domek je řešen velice minimalisticky.

Ten je v této fázi života rodiny na úrovni přízemí převážně propojený, s výjimkou tradiční japonské místnosti s rohožemi, kterou lze od zbytku domácnosti oddělit pomocí posuvných panelů.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Přirozeným centrem domova je kuchyň zasazená do středu přízemí s dlouhým pracovním ostrůvkem, na nějž jsou umístěny všechny tři důležité pracovní zóny - varná, přípravná i mycí. Díky tomu paní domu může vařit a zároveň má neustálý přehled o tom, co se děje v domě. S kuchyní sousedí spižírna.

Foto: Satoshi Shigeta

Pro uspořádání horního podlaží platí stejná čtvercová mřížka, jakou má přízemí. I zde je možné v budoucnu doplnit jednotlivé stěny podle toho, jak bude třeba.

Dvojice ložnic je v horním podlaží, které má podstatně menší plochu než přízemí. Kromě nich je v patře už jenom šatna a toaleta. Koupelna je v přízemí.

Obě ložnice v tuto dobu tvoří jednu společnou místnost, veškerá příprava ovšem počítá s rozdělením na dvě samostatné místnosti v budoucnosti. Střecha přízemí pak slouží jako terasa s hezkým výhledem do okolí a samozřejmě na vinohrad.

Anketa

Máte rádi v interiéru geometrickou pravidelnost?
Ano, to je mi velmi příjemné.
51,5 %
Jen někde.
16,1 %
Nevím, moc to nevnímám.
8 %
Spíše ne.
8,8 %
Ne, to není nic pro mě.
15,6 %
Celkem hlasovalo 1418 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám