Hlavní obsah

Režné cihly ozvláštňují domov, kde se chystají na příchod nového člena rodiny

Mladý pár se dvěma psy, jenž čeká příchod svého prvního potomka, si pořídil byt v novostavbě v brazilském městě Pompeia. Architekti z místního ateliéru C2HA jim vymysleli domov, který je funkční, útulný a zároveň je vytvořen na principech minimalismu.

Foto: Gisele Rampazzová

Skladba materiálů použitých v interiéru je výsledkem propojení toho, co do bytu použil developer a zároveň toho, k čemu mají vztah klienti.

Článek

Interiér bytu v novostavbě působí zajímavým, jemně rustikálním dojmem. To proto, že architekti při volbě materiálů propojili výchozí paletu, jíž pro byt zvolil už developer, a preference klientů, kteří jsou ve fázi příprav na příchod miminka.

Základem tedy bylo využití obkladů z režných cihel bez spár na vybraných stěnách, keramické dlažby a vinylové podlahové krytiny v imitaci přírodního dřeva. Architekti je doplnili barevnými prvky, nezřídka v podobě jednotlivých kusů nábytku, které interiér příjemně rozveselují a dodávají mu jiskru.

Velmi hezky pracují například s úložnými prostory v podobě policového systému, jenž plní svůj účel a zároveň působí v obývacím pokoji dekorativně.

Zajímavostí je pak způsob oddělení malé pracovny od obývacího pokoje, využit je systém trojdílných posuvných dveří z dřevěných latí. Malá pracovna je tak sice vizuálně oddělena od společenské místnosti, přesto se ale neutápí ve tmě a má přísun denního světla, byť nemá vlastní okno.

Foto: Gisele Rampazzová

Nápadité oddělení pracovny

Živě působí černobílé dlaždičky v koupelně, které zároveň vzdávají hold rodině majitelů, jež pochází ze severovýchodu země a je výrobcem keramických obkladů. Dlaždičky jsou rovněž použity na zdi za pracovní plochou v hlavní kuchyni.

V útulném bytě mají rodiče klid na práci a dcera spoustu místa na hraní

Tipy a trendy

Příchod potomka vnesl do hledání architektů toho nejlepšího řešení významný aspekt, a to nutnost zařídit byt nejen stylově, ale zároveň bezpečně z hlediska pohybujícího se malého dítěte a také jisté mobility zařízení. To aby bylo možné upravit byt podle aktuální potřeby, nebo právě kvůli touze odklidit citlivé prvky z dosahu zvídavých ruček.

Foto: Gisele Rampazzová

Velice hezkým prvkem je knihovna, která působí dekorativně.

Kromě toho pár vlastní dva psy, takže důvodů, proč se vystříhat nadbytečných drobností a zdobných prvků bylo více než dost. Architekti tak podle principů minimalismu omezili skladbu zařízení interiéru jen na opravdu nutné prvky, z jejich funkce však vytěžili maximum.

Centrálním prvkem obývacího pokoje je obří růžová sedací souprava

Tipy a trendy

Srdcem obývacího pokoje je tak pouze výrazná červená sedačka na zadní straně doplněná elegantní, leč prostou dřevěnou lavicí. Také jídelní stůl je řešen prostě – je pomyslným pokračováním ostrůvku sekundární kuchyně.

Vše směřuje k tomu, aby nový malý obyvatel bytu měl zajímavé prostředí k prozkoumávání a zároveň mohl být neustále pod dohledem a nikde si neublížil. Jak říkají architekti, tento byt má být „útulným místem pro příběh krásné rodiny, která má žít v bezpečí a pohodlí. Zde jsou hlavními protagonisty obyvatelé“.

Anketa

Líbí se vám, když se v interiéru objevuje cihloví?
Ano, to mám moc rád/a.
52,3 %
Někdy ano.
26,3 %
Jen v historických prostorech.
4,4 %
Obvykle ne.
4,7 %
Ne, to není nic pro mě.
12,3 %
Celkem hlasovalo 725 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pánskému bytu vládne cenný kulečníkový stůl

Stylový historický kulečníkový stůl měl být původně jen součástí zařízení pánského bytu v brazilském São Paulu. Jeho majitel si přál domov v moderním žánru,...

Výběr článků

Načítám