Hlavní obsah

Revitalizovaný dům architekt proměnil v moderní a útulný domov s modrou kuchyní

Zajímavý dům nabídl k úpravě klient brazilskému architektovi Felipemu de Almeidovi. Stojí v ulicích São Paula a šest let zůstával zcela bez využití, zavřený a prázdný. Skrýval v sobě ale veliký potenciál pro vytvoření moderního a zároveň útulného domova. Výchozím prvkem, který se architekt rozhodl použít, byla modrá barva.

Foto: Evelyn Müllerová

Modrá barva se táhne jako ústřední propojující prvek celým domem.

Článek

Dům architekt musel nejprve celý rekonstruovat, ovšem tak citlivě, aby mu mohl vdechnout znovu jeho originální duši, ale aby v něm noví majitelé zároveň mohli začít psát už zcela nový příběh. Jinými slovy, v původním architektonickém řešení vytvořil modernější, ale zároveň také útulnější domov.

Architekt se svým týmem nechal restaurovat podlahy, podlahové lišty, štuky, dveře atd. S postupujícími pracemi se před architekty objevovala původní tvář domu a podle ní pak vytvořili základní charakter jeho interiéru. Ten měl být inspirovaný americkým stylem života, ovšem s přídavkem útulnosti charakteristické pro místní, brazilské, a ovšem i evropské interiéry.

Jedním z výchozích bodů, od nichž podobu nového projektu odvinul, bylo použití modré barvy. Jedním z prvních prvků, které tak architekt vytvořil, byl návrh kuchyně, která je zařízena právě v odvážně syté modři.

Foto: Evelyn Müllerová

Nápad vytvořit sytě modrou kuchyni byl prvotní myšlenkou, která pak dala podobu interiéru celého domu.

Na ni již při příchodu k domu připravuje člověka pozvolna nová fasáda v šedomodrém odstínu. Navzdory původním obavám, zda takový zásah nebude už příliš, se nakonec ukázalo, že působí mnohem zajímavěji, než kdyby zůstala jen čistě bílá.

Druhou výraznou úpravou zmiňované kuchyně bylo její otevření a propojení se spíží. Vznikl tak pohodlnější, vzdušnější, a především světlejší prostor.

Čela postele z garážových vrat

V celém domě pak architekti vystřídali paletu materiálů a textur, které se vzájemně hezky doplňují - dřevo, jutu, mramor, porcelánové dlaždice, přiznané cihly a štuk.

Zajímavostí je pak recyklace starých garážových vrat. Do nich se zub času zatnul již v takové míře, že je bylo třeba vyměnit. Vlastní dřevo ovšem architekti dokázali nakonec ještě zužitkovat - nechali z nich vyrobit čela postele v hlavní ložnici.

Foto: Evelyn Müllerová

Modrá barva nechybí ani v hlavní ložnici.

Patrový dům s užitnou plochou 430 čtverečních metrů má obytné podkroví. Jeho uspořádání je tradiční - v přízemí je umístěna samostatná kuchyň a velký obývací pokoj s navazující, částečně oddělenou jídelnou. Obě tyto místnosti jsou pak posuvnými prosklenými dveřmi propojeny s exteriérem, kde je bazén.

V horním podlaží je především hlavní ložnice s vlastní šatnou a koupelnou. Další dvě ložnice mají pak rovněž své malé koupelny. V podkroví je velký společný prostor a třetí ložnice. I tu doplňuje malá koupelna.

Anketa

Máte rádi modrou barvu v interiéru?
Ano, to je moje oblíbená.
32,7 %
Nevadí mi.
7,6 %
Jak kdy a hlavně, jak kde.
31,2 %
Spíš moc ne.
14,5 %
Ne, ta mi do interiérů nesedí.
14 %
Celkem hlasovalo 1361 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám