Hlavní obsah

Rekonstrukce podkroví 70 let starého rodinného domu se povedla. Letos dojde na přízemí

Rodinný dům z 50. let minulého století, v němž bydlí už třetí generace rodiny našeho čtenáře Luboše, volal po rekonstrukci. A tak na ni také v loňském roce došlo. Protože do domu zatékalo střechou, směr postupu prací byl jasný, nejprve přijde na řadu obytné podkroví, teprve po něm přízemí. První část je hotova a Luboš se rozhodl se s námi podělit o výsledek.

Foto: Archiv čtenáře

Jednou z místností, které jsou nyní v horním podlaží, je ložnice.

Článek

Rodinný dům v Českých Budějovicích postavil vlastníma rukama dědeček našeho čtenáře brzy po válce. Jako materiál mu posloužily očištěné cihly ze sutin staveb zničených při náletech na město.

„Drželi jsem tedy tradici a rekonstrukci jsme v podstatě celou provedli se zetěm sami. Dům byl v takovém stavu, že střechou překvapivě začalo po cca 70 letech zatékat. Dům si prostě vyžaduje kompletní rekonstrukci,” popisuje Luboš.

V loňském roce proto dům doznal prvních výrazných změn, které jsou dobře patrné už při pohledu z ulice. Horní patro bylo nutné nakonec celé zbourat, zachovat bylo možné – a to ještě jen částečně – obvodové zdi.

„V původním uspořádání byly v horním patře dva pokoje a půdní prostory. Nově je tu dětský pokoj, ložnice, pracovna, koupelna a spojovací chodba,” vypočítává čtenář. Součástí změn byla výstavba nového komína, přibyla dvě střešní okna, díky nimž má střecha nyní jiný tvar než původně.

Foto: Archiv čtenáře

Původní tvar střechy

„Plocha horního patra je 55 m². Práce trvala čistého času cca 1 rok, ale k tomu samozřejmě máme oba se zetěm zaměstnání,” vysvětluje Luboš.

Plány na letošní rok

V přízemí domu je v současnosti kuchyň, obývací pokoj, ložnice, koupelna a chodba.

„Celou obytnou část bychom chtěli vybourat, tj. odstranit příčky, a spojit dohromady obývák s kuchyní a jídelnou. Dispozice koupelny a chodby zůstanou, ale budeme je celé rekonstruovat. Změní se počet oken, nově přibudou francouzské dveře do zahrady z jídelny, krb v obýváku. Obvodové zdi asi ponecháme, aby nám to celé nespadlo,” dodává s jemným humorem čtenář.

Zároveň s rekonstrukcí domu se Luboš s rodinou věnuje rovněž proměně zahrady. Ta byla dle jeho slov už v příšerném stavu. Nyní se už začíná velice hezky klubat její nová podoba, která je v duchu tradičních japonských zahrad.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám