Hlavní obsah

Půl století starý dům po rekonstrukci připomíná hravý koktejl nového a starého

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel pracující v oblasti turistického ruchu se rozhodl v rámci možností proměnit svůj dům stojící v půl století staré zástavbě Ho Či Minova Města. Původně nijak výjimečnou stavbu se rozhodl využívat jako místo k setkávání svých přátel, kteří přicestují do Vietnamu. S žádostí o návrh rekonstrukce se obrátil na místní studio Block Architects.

Foto: Quang Tran

Dům svým novým vzhledem osvěžil celé okolí.

Článek

Architekti, navzdory napjatému rozpočtu, dokázali nápaditým způsobem oživit a ozvláštnit nejen dům samotný, ale jeho prostřednictvím i celé okolí.

Majitel před tím, než se pustil do rekonstrukce, oslovil všechny své přátele a známé s prosbou o staré a nepotřebné části jakéhokoli vybavení do domácnosti.

Podařilo se mu nashromáždit nejrůznější kusy nábytku, jako jsou stolky, židle, skříně, ale třeba i jen stínítka lamp, stará okna atd.

Foto: Quang Tran

Fasádu a střechu domu vytvořili architekti ze starých oken s různě barevnými okenicemi.

Foto: Quang Tran

Srdcem domu je velká kuchyně v přízemí se spoustou pracovních ploch.

Architekti se tím vším probrali, a co bylo možné použít, to ve svém návrhu také využili. Teprve tam, kde nebylo možné recyklovat, dodali nový prvek.

Vznikl tak svěží koktejl starého a nového, připomínající vietnamskou architekturu a styl života od šedesátých let minulého století až po současnost.

Foto: Quang Tran

Různobarevné okenice a stínící prvky byly použity i k rozčlenění interiéru domu.

Foto: Quang Tran

V nové podobě domu dostala prostor i živá zeleň.

Foto: Quang Tran

Interiér domu je nenásilně rozdělen do dvou částí, přední a zadní, kde přední, směřující do ulice, je vždy tou živější, určenou ke společným aktivitám obyvatel domu, zatímco v zadní se spíše bude v klidu rozjímat, odpočívat nebo i pracovat.

Foto: Quang Tran

Dům se podařilo zařídit převážně recyklovanými kusy nábytku a dalšího vybavení.

Srdcem domu s celkovou plochou podlah 60 m2 je kuchyně s velkou pracovní plochou umístěná v přízemí domu, na niž navazuje jídelna.

Návštěvníci, kteří se v domě sejdou, tak mají příležitost společně vařit tradiční vietnamská a především veganská jídla (právě podle nich se také dům jmenuje - Vegan House), a pak si na nich hned vedle u stolků pochutnat.

Foto: Quang Tran

Zatímco mezi přízemím a první patrem je původní schodiště, do nejvyššího poschodí vede nově vsazené kovové schodiště se dřevěnými stupni.

Foto: Quang Tran

Zeleň hraje v domě důležitou roli.

O patro výše je ložnice, v níž se může najednou uložit ke spánku čtveřice lidí. Další ložnice je pak ještě v nejvyšším podlaží, které před rekonstrukcí sloužilo pouze jako nevyužívaná střešní terasa.

Tu architekti nově zakryli ocelovým plechem a vše pak uzavřeli do hravě barevné skořepiny vytvořené z nasbíraných recyklovaných oken.

Foto: Block Architects

Uspořádání přízemí původně (nahoře) a nově (dole). 1 - kuchyň, 2 otevřený prostor, 3 - dvůr.

Foto: Block Architects

Uspořádání prvního patra původně (nahoře) a nově (dole). 1 - ložnice, 2 - koupelna, 3 - volný prostor.

Foto: Block Architects

Nejvyšší poschodí/terasa v původní a nové podobě (dole). 1 - ložnice, 2 - terasa, 3 - koupelna, 4 - volný prostor.

Právě barevná skořápka z použitých okenic je charakteristickým a ústředním prvkem nové podoby domu. Působí veselým, uvolněným dojmem a zároveň plní praktickou funkci coby zastínění interiéru před příliš prudkými slunečními paprsky.

Zároveň nezabraňuje přirozené ventilaci v domě. Povrch skořepiny není neporušený, na některých místech jsou záměrně ponechaná volná místa, aby tudy mohla prorůstat zeleň, která je symbolem růstu a naděje do budoucna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nejvyšší část střechy slouží jako světlík a je osazena tabulemi z tvrzeného skla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám