Hlavní obsah

Ptačí budky pro lidi můžou být i tam, kde žádné jiné budovy neobstojí

Novinky, Jana Nesvadbová

Zažít nádheru norské krajiny, jejích nekonečných lesů, do nichž se zakrajují mořská ostří fjordů, to umožňují nově navržené turistické boudy nazvané Birdbox. Ač název napovídá souvislost s ptáky, ve skutečnosti jsou určené pro lidi. Těm však nabízejí pohled do kraje skoro jako z ptačí perspektivy. Jejich autory jsou designéři z norské společnosti Livit.

BEZ KOMENTÁŘE: Birdbox není určen ptákům, ale lidemVideo: Livit

 
Článek

Autorem návrhu Birdboxů je je norský designér Torstein Aa, který měl zkušenosti s návrhy minimalistických a do krajiny zapadajících projektů z minulosti. V tomto případě se společně s kolegy snažil „vytvořit produkt, jenž umožňuje zážitky s minimální stopou (uhlíkovou - pozn. red.). Jsou postavené z kompozitů, aby odolaly podnebí bez potřeby údržby. Birdbox je možné dopravit na místo pomocí helikoptéry a tam upevnit na sloupy, opět kvůli minimálnímu a vratnému zásahu do přírody,” sdělil Novinkám designér.

Jeho společnost vytvořila zatím obytné přístřešky dvou velikostí. Zatímco menší je dlouhý 3 m, široký a vysoký 2,1 m, větší je dlouhý 5,1 m a šířka i výška činí 2,4 m.

Do menšího boxu se tak pohodlně vejde pouze lůžko pro dva lidi a pár stoliček s malým stolkem, ve větší buňce je místo i na skříňku s umyvadlem.

Foto: Livit

Krásu norské krajiny mají pomoci propagovat a především obdivovat budky nezvyklého tvaru, které jsou stavěné tak, aby co nejméně ovlivnily okolní prostředí.

Ústředním prvkem každé kabinky je veliké kruhové okno, jež nabízí nádherný výhled do okolní krajiny. Po stranách se pak přidávají ještě boční okna nezvyklých proláklých tvarů. Právě k pozorování přírody jsou kabinky přitom primárně určeny. Mají dočasným obyvatelům umožnit obdivovat se krajině z pohodlí tepla a sucha za jakéhokoli počasí.

Zatímco vnější skořepina budek je z kompozitních materiálů, vnitřní povrch je obkládán voděodolnými panely s obsahem vlněných vláken. Podlahy jsou vinylu s dezénem dubového dřeva. Okna vsazená do stěn mají izolační skla. Na stropy lze připevnit solární panely pro zisk elektrické energie.

Rozměry obou příbytků umožňují jejich přepravu vrtulníkem i nákladním vozem. Cenu boxů výrobci neuvádějí, neboť každá zakázka je zcela individuální.

Anketa

Lákalo by vás přespat v takovém domku?
Ano, moc.
68,2 %
Asi ano.
7,9 %
Nevím. Nenapadlo mě to.
3,2 %
Spíš ne.
3,4 %
Ne, děkuji.
17,3 %
Celkem hlasovalo 1195 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám