Hlavní obsah

Projděte se domem dříve, než bude stát

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U mnoha staveb by bylo velmi praktické mít možnost si jejich interiér a zařízení prohlédnout dříve, než budou stát. Stavebník by se tak vyhnul zbytečným předělávkám a případným nákladům navíc. Možnost, jak si interiér stavby prohlédnout dopředu, nabízí nejnovější program pro zařízení pracující s virtuální realitou Inspacion. Vytvořili jej švýcarští inženýři pracující při Spolkové vysoké technické škole v Curychu. Svůj program vyvinuli pro zařízení, která jsou běžně na trhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky virtuální realitě se můžete podívat do svého bytu nebo provozovny dřív, než bude státVideo: ETH Zurich, Reuters

 
Článek

Výhody programu vysvětlují autoři na příkladu stavby nemocnice. Lékaři, kteří v ní budou pracovat, nemají dostatek znalostí na to, aby si pouze na základě plánků dokázali dopodrobna představit třeba vzhled budoucího operačního sálu.

S nasazenými brýlemi a daným programem mají ale možnost vidět navrhovaný operační sál s veškerým jeho zařízením. Mohou si jej projít krok za krokem a vyzkoušet, zda jednotlivé navrhované prvky budou na správném místě, zda budou v případě potřeby snadno a rychle dostupné. Dokonce si mohou ověřit i takový konkrétní detail, jako je umístění osvětlení, zda povede ve správném úhlu a bude možné jej pohodlně zamířit na potřebná místa.

Program ovšem může nalézt mnohem širší uplatnění. Ve skutečnosti pomůže všem architektům, projektantům, ale třeba i výrobcům či prodejcům, kteří musejí umět klientům přesně vysvětlit, jak bude vypadat ta která část jejich domova a jeho zařízení. Člověk, který si chce nechat postavit nový dům, si jej tak bude moci doslova projít ještě dříve, než se vůbec začne stavět.

I člověk, který neoplývá velkou představivostí, si tak snadno udělá obrázek o tom, jak bude která místnost orientovaná, jaká bude její dispozice a případně jak bude zařízená. Podle toho se pak už snadno rozhodne, kde bude chtít mít v místnostech zásuvky, vývod vody, odpadů apod.

Nová linka do kuchyně 

Zcela konkrétním příkladem, kdy může program zákazníkům obzvláště pomoci, jsou kuchyňská studia. Klientka uvidí „na vlastní oči”, jak bude linka u ní doma vypadat. Včetně toho, že si bude moci snadno vyzkoušet vzhled vybíraného modelu v různých barvách. Především si ale ověří, jestli je vybíraná linka ergonomicky uspořádána. Jestli bude rozvržení skříněk a pracovních ploch vyhovovat dle potřeby.

Neméně důležitým aspektem programu je možnost jeho využití jako virtuálního místa setkávání právě pro designéry a architekty, kteří žijí v jiných částech světa a pracují na společném projektu. Stačí, aby všichni pracovali se stejným programem a mohou se setkávat v uměle vytvořeném virtuálním prostředí, ve kterém mohou názorně porovnávat různá řešení konkrétních problémů atd.

Reklama

Související články

O titul Stavba roku se letos utká 52 projektů

Organizátoři 25. ročníku soutěže Stavba roku po uzavření příjmu přihlášek do kategorií Stavba roku a Zahraniční stavba roku radostně hlásí, že i letošní,...

Výběr článků

Načítám