Hlavní obsah

Prohlédněte si sídlo, ve kterém se točil film s Robertem Downeym jr.

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste viděli film Dolittle, v němž ztvárnil roli veterináře americký herec Robert Downey jr., pak jste si možná stihli povšimnout i onoho pěkného sídla, v němž se část děje odehrává. Není divu, jestliže vás dům zaujal. Někteří Britové je totiž považují za jednu z nejlepších ukázek tradičních malých venkovských panských domů v zemi. Jeho jméno zní Cothay Manor a leží v hrabství Somerset.

Foto: Profimedia.cz

Historická část sídla. Jako by se zde zastavil čas.

Článek

Panství Cothay leží nedaleko Wellingtonu v anglickém hrabství Somerset. Je zapsáno na Seznamu historických budov prvního stupně. To z něj činí velice důležitou součást historického a kulturního dědictví Velké Británie. Přesto jej ale majitelé v minulých letech propůjčili k natočení amerického remaku Dolittle.

Historie sídla, jehož interiér je z valné části stále zařízen v historickém stylu, se datuje až do 15. století, konkrétně do roku 1480. Ona výjimečnost panství spočívá především ve velké zachovalosti jeho historické podoby.

Ovšem i milovníci venkova mají nad čím plesat. Sídlo stojí prakticky na břehu vlastního chovného rybníka, nenápadně zasazeno do zelené krajiny plné luk a listnatých lesů.

Sídlo, jemuž se přezdívá Džungle, má tu nejhuňatější fasádu, jakou jste kdy viděli

Tipy a trendy

Samotný dům je postaven z pískovce lokálního původu. Původní středověká podoba sídla zahrnovala vrátnici, vnitřní nádvoří, verandu vedoucí k chodbě zdobené obrazy a centrální velkou síň, která byla až do počátků 17. století centrem veškerého dění. Tehdy pak majitel sídla, William Every, přidal jídelnu a společné stolování případně další společenské aktivity se přesunuly tam.

Foto: Profimedia.cz

Scéna v knihovně sídla

V čele síně býval umístěn vysoký stůl a stěna za ním byla obložena dubovým dřevem. Půdorys domu pak zůstával dlouhou dobu strukturálně nezměněn, kromě několika místností přidaných na konci 19. století a severního křídla postaveného v první polovině 20. století.

Máte rádi neotřelý luxus? Pak je tu něco pro vás - kostel s vlastním bazénem a vířivkou

Tipy a trendy

Sídlo v současnosti tvoří komplex obytných budov o celkové užitné ploše 1551 metrů čtverečních obklopujících jeho středověké jádro, jež obývá rodina současných majitelů, a více či méně externí prvky. Ty zastupuje již zmiňované severní křídlo, ateliér, kočárovna s přilehlým domkem a malým bytem v patře, jenž slouží ke krátkodobým pronájmům.

Foto: Profimedia.cz

Panství Cothay v Somersetu patří k dobře zachovalým historickým venkovským sídlům v Británii.

Středověkou část tvoří původní klenutá velká síň, zimní zahrada, tzv. zlatý pokoj, hostinský pokoj a malá kaple nad verandou. Kromě jídelny, knihovny, hlavní ložnice a koupelny jsou zde další tři ložnice a rodinná koupelna.

Současnými majiteli je rodina Robbových, kteří se věnovali především rekonstrukci zahrad a v současné době se rozhodli nabídnout sídlo na 16hektarovém pozemku k prodeji za částku, jež bude přesahovat hranici 5 milionů liber, tj. v přepočtu zhruba 147 milionů korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v historickém sídle?
Ano, to by bylo moc pěkné.
58,2 %
Asi ano, kdyby bylo zachovalé.
6,4 %
Ani nevím.
3,4 %
Raději ne.
18,5 %
Kdepak, to by byly jenom samé výdaje a zase výdaje.
13,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1021 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám