Hlavní obsah

Prodlužte si léto v interiéru se stylem botanic chic

Novinky, Jana Nesvadbová

Styl botanic chic už podle svého názvu vnáší do interiéru především odstíny zelené barvy a prvky inspirované květinami. Na diváka má působit svěže a uvolněně, pomáhá navodit jarní a letní atmosféru. Do podzimních plískanic se proto tento styl hodí výtečně jako prostředek k prodloužení si léta. Když to není možné venku za okny, pak alespoň doma.

Foto: Ikea

Interiéru zařízenému ve stylu botanic chic vévodí světlé barvy, zelená a motivy rostli. A chybět nesmí ani rostliny živé.

Článek

Zatímco v klasickém provedení se styl botanic chic opírá především o paletu s rozličnými odstíny zelené barvy, nejnověji lze objevit interiéry a interiérové doplňky sázející i na další barvy, které mají ovšem vždy velmi světlý, obvykle pastelový odstín.

„Botanické aranžmá je založeno na zapojení jemných barevných odstínů a tvarů v interiéru. Hlavními barvami jsou šalvějová zeleň, oranžová a šafránově žlutá. Vzorům tohoto stylu vévodí zobrazení jemných květin a palmových listů. Nechte se inspirovat krásou letní přírody, která do vašeho domu vnese lehkost a efektně rozjasní každý interiér,” říká designérka Delia Lachance z Westwingu.

Foto: Westwing

Světlé barvy, motivy listů květin, vše lze pak doplnit třeba i zrcadlem s motýly, kteří ke květinám neodmyslitelně patří.

Styl vhodný hlavně do měst

Asi málokoho překvapí, že styl botanic chic se dobře hodí zejména do městských bytů, jejichž majitelé se mohou v husté zástavbě cítit někdy až příliš odtržení od přírody. Právě nad tímto tématem se zamýšlí interiérová designérka Anke Glutová: „Vzrůstající urbanizace nás vede k tomu, abychom si přírodu přinesli zpátky do světa bydlení. Inspirované zemí, bambusem a kamennými povrchy stojí právě pokojové rostliny v centru dění. V kombinaci s ratanovým nábytkem se krásná monstera (rostlina, pozn. red.) stane vaší novou spolubydlící.”

Pro vyladění domova ve stylu botanic chic doporučuje volit nábytek z přírodního, světlého dřeva, doplňky z hrubého kamene a tkané či vázané vlny.

Květiny v interiéru nemusí být jen ty řezané

Základním ornamentem stylu botanic chic jsou samozřejmě květiny. V domácnosti  bychom proto - nemáme-li možnost věnovat pravidelnou péči hrnkovým rostlinám - měli mít alespoň jednoduché aranžmá z květin řezaných. Jejich přítomnost dodává prostoru prvek klidné ženské jemnosti, a zcela automaticky se stanou středobodem každé místnosti. Podobný účinek pak mají doplňky s květinovými vzory.

Foto: Asko Nábytek

Motiv květin lze velice efektně využít například na svítidlech.

"V moderních domácnostech mají své nezastupitelné místo. Kombinovat můžete velké květy s drobnými kvítky, stále populárnější jsou také palmové listy a motivy zelených rostlin. Pokud si na velké květinové vzory například na tapetách, kobercích nebo bytovém textilu netroufáte, můžete zvolit menší, ale stejně tak efektní doplňky s motivem květů – například drobné keramické dekorace, vázy nebo osvětlení, které díky mnoha žárovkám v interiéru vykouzlí jemnou, až éterickou atmosféru," radí Andrea Štěpánová z Asko - Nábytku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Znáte styl botanic chic?
Ano, už jsem on něm slyšela/a.
10 %
Je mi povědomý.
1,9 %
Vůbec si nejsem jistý/á.
0 %
Asi ne. Nic mi to neříká.
9,4 %
Ne. Čtu o něm poprvé.
78,7 %
Celkem hlasovalo 319 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám