Hlavní obsah

Pro vyhlídku na Pacifik si majitelé nemohli přát lepší dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Zaoblené všechny úhly, dům zasazený na vršek skaliska s nádherným výhledem na oceán a jasné čisté linie nápadně připomínající české funkcionalistické vily. Tak vypadá charakteristický rukopis architektů z australského studia Luigiho Rosselliho. Tentokrát ale, v případě domu nazvaného Vyhlídka nad Pacifikem na východním předměstí Sydney, přibyl zajímavý nový materiál - hutněná zemina.

Foto: Nicholas Watt

Fasáda domu má výrazné vodorovné linie.

Článek

Zatímco podobnosti s českými funkcionalistickými vilami si divák u tohoto domu všimne takřka ihned, druhá mu tak nápadná připadat při prvním pohledu nemusí.

Australský architekt Luigi Rosselli na strmém břehu nad Tichým oceánem zasazoval totiž dům do výrazného skalního masivu, na nějž navázal vzhledem stavby. Se skalnatým povrchem je stavba provázaná přírodním kamenem použitým v nejspodnějším podlaží.

Nad ním je v přízemí použitý méně typický materiál - hutněná zemina, a teprve nad tím vším je čistě bílá fasáda otevřená velkorysým prosklením.

Zajímavostí je pak uspořádání a hlavně orientace jednotlivých „vrstev” domu. Ty jsou natočené tak, aby obyvatelům domu nabídly vždy ten nejkrásnější výhled na oceán. Zároveň se ale chovají ohleduplně vůči sousedům. Architekti každé z podlaží domu tvarovali tak, aby nezasahovalo do výhledu z okolních staveb.

Nejvyšší podlaží napodobuje příď majestátní lodi, jež díky ostrému prosklenému zaoblení nabízí ničím nepřerušený výhled od pláže Bronte až po světově známou pláž Bondi. Jak poznamenávají architekti, toto je prostě výhled hodný kapitána.

Dominantou bytu je prosklený box. Jeho hlavní kouzlo ale vyfotografovat nelze

Tipy a trendy

O úroveň níže jsou panoramatická okna, jež člověku ve studovně nabízejí neobyčejnou inspiraci pro jakoukoli práci.

Sousední hlavní ložnice je pak jaksi zapuštěna a chráněna přesahem horního podlaží, z ložnice se vychází na balkon ochlazovaný vlažným mořským vánkem.

Foto: Nicholas Watt

Spodní podlaží jsou materiálem fasády propojena se skalnatým terénem. Nejnižší podlaží, kde je garáž, je z kamene, přízemí má pak zdi z hutněné zeminy.

Foto: Nicholas Watt

Interiér je elegantně propojený s venkovními terasami a balkony.

V interiéru je pak možné objevit stejné oblé úhly - vizuální lahůdkou je pak schodišťová šachta, jež je celá prosklená. Člověk jedoucí výtahem zasazeným do jejího středu si připadá jako potápěč klesající či stoupající z hlubiny moře.

Aby co nejlépe využili malý dům, uspořádali architekti jeho interiér naruby

Tipy a trendy

Dům je pak zařízen především s úmyslem vytvořit prostředí, jež svým stylem odpovídá architektuře stavby a zároveň nabízí vstřícné a příjemné prostředí pro každodenní život rodiny.

Anketa

Líbil by se vám dům na skalisku nad oceánem?
Ano, to by bylo překrásné!
79,8 %
Kdyby byl za únosnou cenu, asi ano.
3,9 %
Nevím, asi je mi to jedno.
1,9 %
Raději ne.
2,6 %
Kdepak, nad českou krajinu nic není.
11,8 %
Celkem hlasovalo 7313 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků

Načítám