Hlavní obsah

Pro obyvatele soběstačné vesnice nepředstavuje účet za elektřinu ani plyn noční můru

Zatímco většina Evropanů nyní otevírá obálky s účtem za elektřinu a za plyn, jako by v nich byl schovaný škorpion, lidé z malé německé vesničky Feldheim v Braniborsku mezi ně rozhodně patřit nebudou. Jejich obec je totiž energeticky soběstačná.

Německá soběstačná vesnice Feldheim se účtů za elektřinu nebojí.Video: AP

 
Článek

Skromnou, ale hezky udržovanou vesničku se 130 obyvateli je možné objevit asi hodinu a půl jízdy na jih od Berlína. Od jiných podobných se liší tím, že je z energetického hlediska zcela soběstačná.

Vše začalo v polovině 90. let minulého století, když se tu místní rozhodli pustit do ojedinělého experimentu. Nejprve zde postavili několik větrných turbín, které vesnici dodávají elektřinu. Zároveň s tím vybudovali rozvodnou síť, pak jako záloha přibyly solární panely, bateriová úložiště pro elektrickou energii, a poté ještě několik dalších turbín.

Foto: AP

Soběstačná německá vesnice Feldheim

Feldheimští mají velkou výhodu v tom, v jaké krajině jejich vesnička stojí. Je v nadmořské výšce okolo 150 metrů a stojí v kraji, kde je prakticky neustále větrno. Nejčastěji sem vanou větry ze západu.

Obec obklopují svažité pozemky, na nichž proto bylo možné vybudovat „les“ celkem 55 větrných turbín.

První česká chytrá vesnice využívá pouze čistou energii, cílem je úplná soběstačnost

Bydlení

Potřeby vesnice přitom plně uspokojí jediná z nich. Zbývající energii proto místní mohou odprodávat. A díky tomu také mají jedny z nejlevnějších sazeb za elektřinu v celém Německu.

„Všichni mohou v noci dobře spát. Nemají důvod k obavám, protože ceny se nezmění. Rozhodně ne v nejbližší budoucnosti,“ říká Kathleen Thompsonová, jež pracuje pro místní vzdělávací organizaci New Energies Forum.

Nejen vlastní elektřina, ale i teplo

V obci postavili také bioplynku. Původně sloužila jen k vytápění vepřína, konkrétně části, kde chovají selata. Později ale stanici, v níž spalují kukuřici vypěstovanou na okolních polích, rozšířili tak, že nyní vytápí celou vesnici.

Foto: AP

Výrobna bioplynu

Jako záloha v zimních měsících, kdy se plyn uvolňuje pomaleji, slouží ještě výtopna, kde obec spaluje dřevní štěpku. Kromě toho ve vesnici staví stanici na výrobu vodíku.

Inspirace pro ostatní

Vesnice Feldheim je díky schopnosti vyrábět si vlastní zelenou energii už dlouhá léta cílem spousty turistů, a to nejenom z Německa, ale i z celého světa. To, co se ve vesnici dozvědí, je, že nic z toho, čemu se nyní obdivují, nevyrostlo přes noc. Že trvalo léta, než se místním podařilo všechno postupně vybudovat.

„Hledali jsme způsob, jak toho dosáhnout, a podařilo se nám to. Myslím, že mohu poctivě prohlásit, že jsme na to pyšní,“ říká místní obyvatel Siegfried Kappert, jenž návštěvy často provází.

V podhůří Vysokých Tater roste ekologická zóna. Hektarový pozemek přijde na 2,2 miliónu

Tipy a trendy

Místní přístup k výrobě čisté energie ostře kontrastuje s převládající praxí v Německu, kde velké energetické společnosti mají tendenci stavět a kontrolovat rozsáhlé energetické projekty. Stejné záměry, ale v malém měřítku, naopak často narážejí na velké regulační překážky, komentuje situaci v zemi agentura AP.

Foto: AP

Vesnice má celkem 55 větrných turbín.

Michael Knape, starosta obce Treuenbrietzen, pod níž Feldheim patří, je pevně přesvědčený, že jejich obec by mohla být příkladem pro zbytek země. Podle něj bylo klíčové, že lidé ve Feldheimu dostali možnost, aby se na projektu sami podíleli a měli z něj prospěch.

Uznává, že jejich řešení nelze aplikovat do detailu stejným způsobem všude. To, co by ale naopak mohlo být inspirací i jiným, je změna v přístupu k energetice jako takové.

Reklama

Související témata:
Feldheim
Energeticky soběstačné vesnice

Související články

Výběr článků

Načítám