Hlavní obsah

Přichází čas chytrých kuchyňských spotřebičů

Právo, Dana Jakešová

V minulosti jsme si u velkých kuchyňských spotřebičů museli vystačit se základními funkcemi. Dnes je ale všechno jinak. Nejenže jsou moderní ledničky, myčky, trouby a varné desky vybavené nespočtem různých funkcí, ony s námi umí dokonce i mluvit. Stačí je jen připojit na internet.

Foto: Siemens

Designové skleněné odsavače Siemens s technologií Guided Air nabízejí užitečné funkce. Úroveň odsávání upravíte přímo z varné desky systémem cookConnect nebo automaticky díky senzoru climateControl. Nastavení lze také měnit v aplikaci Home Connect.

Článek

Kdyby vám někdo před pár roky řekl, že bude možné ovládat domácí spotřebiče třeba z gauče, nebo dokonce z kanceláře či po cestě domů, napadlo by vás nejspíš něco o pohádkách či sci-fi.

Jenže vývoj moderních technologií se ubírá vpřed přímo mílovými kroky, ze sci-fi se stala již poměrně běžná realita. Potřebnou aplikaci má každá značka nebo skupina značek vlastní. Ovládání a funkce bývají podobné.

Například spotřebiče značky LG využívají mobilní aplikaci LG ThinQ, která dříve nesla název LG Smart ThinQ. „Aplikace je vybavena chytrými funkcemi, které mohou na maximum využívat jak majitelé telefonů s operačním systémem Android, tak vlastníci iPhonů,“ říká Daniel Dobeš, produktový manažer Datart.

Když si tedy pořídíte chytrou chladničku LG, můžete jí dát vědět, že domů vezete velký nákup, který bude potřeba uskladnit. Díky LG ThinQ a Wi-Fi připojení to nebude problém. U vybraných modelů je navíc možné rovnou z obchodu nastavit teplotu či chlazení. Pokud bude nutné potraviny ihned zchladit, stačí zvolit funkci expresního mrazení.

Mějte potraviny pod dohledem, i díky moderní lednici

Tipy a trendy

Nová technologie nechybí ani ve výbavě vybraných myček LG. „Přes aplikaci si pak můžete stáhnout např. nové mycí programy, mezi nimiž nechybí třeba program ‚Noční mytí‘ nebo program pro mytí skla,“ poukazuje na novinky Daniel Dobeš. Nebo si přes aplikaci můžete programy upravit podle svého.

Foto: Datart

Některé myčky LG mají LG ThinQ. Programování načasování mytí si tak můžete nastavit i na dálku přesně podle vašich potřeb. Kromě toho vás LG ThinQ upozorní na nutnost spuštění programu „čištění myčky“ po 30 mycích cyklech.

Přes aplikace můžete komunikovat také s chytrou pračkou a sušickou od LG a samozřejmě také s televizí. Právě při propojení s televizí můžete všechny spotřebiče ovládat ještě snadněji, a to za pomoci jednoduché a intuitivní funkce Home Dashboard.

Troubo, otevři se!

Značky Bosch a Siemens zase využívají Home Connect. I s touto technologií je možné propojit v rámci chytré domácnosti řadu domácích spotřebičů – nejen trouby, chladničky, myčky, varné desky, ale také pračky, sušičky, kávovary.

A vývoj pokračuje. Postupně tak přibývají nové funkce a možnosti využití. Díky tomu také můžete spotřebiče kontrolovat a ovládat nejen chytrým telefonem či tabletem, ale také prostřednictvím hlasové asistentky Amazon Alexa.

Pouhým hlasovým povelem můžete otevřít třeba troubu s párou Siemens HS858KXB6. S technologií Home Connect také můžete troubu kontrolovat a ovládat kdykoli a kdekoli, zároveň získáte celou kuchařku receptů na míru danému modelu.

Foto: Siemens

Konektivita umožňuje i donedávna nemožné. Třeba když budeme v rukou držet těžký plech, můžete dát troubě hlasový povel a dvířka se otevřou.

Stejně komfortně lze ovládat i nové myčky značky Siemens. Všechny – od základních modelů až po prémiové produkty – jsou totiž vybavené technologií Home Connect. Na dálku je tak lze nejen spustit a zkontrolovat, aplikace také upozorní, až začne docházet leštidlo nebo tablety, nebo poradí ten nejvhodnější program pro konkrétní skladbu nádobí.

Software je navíc možno pravidelně aktualizovat tak, aby spotřebiče nabízely vždy ty nejnovější možnosti, které právě existují.

Nepodceňujte řešení varného centra

Tipy a trendy

Se systémem Home Connect lze nově propojit i některé spotřebiče značky Gaggenau. Integrovaný odsávací systém indukční varné desky díky tomu může fungovat zcela automaticky. Spotřebič dokáže na základě par detekovaných v okolním vzduchu sám určit úroveň výkonu a dobu, po kterou je nutné odsávat.

„Indukční varná deska s integrovaným odsáváním Gaggenau řady 400 tak umožňuje domácím kuchařům, aby vařili jako profesionálové, aniž by se museli rozptylovat regulací odsávání,“ konstatuje Sven Baacke, šéf designu značky Gaggenau.

Varná deska, co uvaří za vás

Chytré technologie samozřejmě využívají i mnozí další výrobci. Spotřebiče AEG lze ovládat přes aplikaci My AEG App, ty od Electroluxu zase pomocí aplikace My Electrolux, kdy můžete mj. sledovat, co se děje v troubě, nebo vám nabídne vhodný recept.

Stejně tak některé modely varných desek mohou v podstatě téměř uvařit za vás.

„S varnou deskou můžete komunikovat přes barevnou dotykovou obrazovku. Zvolíte jídlo, které chcete vařit, a varná deska vám ukáže, jak na to. Provede vás procesem přípravy krok za krokem,“ popisuje dnešní možnosti René Kubaník, produktový trenér společnosti Electrolux.

Anketa

Máte doma v kuchyni inteligentní spotřebiče?
Ano, máme a skvěle to funguje.
11,7 %
Ano, máme, ale jejich chytré funkce nevyužíváme.
6,9 %
Ano, máme, ale nějak to nefunguje.
1,2 %
Netuším...
1,5 %
Nemáme, ale plánujeme je pořídit.
8,8 %
Nemáme, a ani je neplánujeme pořizovat.
69,9 %
Celkem hlasovalo 1043 čtenářů.

Reklama

Související články

Vysněnou kuchyni lze zařídit i online

Zařídit kuchyň od A do Z není vůbec jednoduché. Je totiž potřeba promyslet spoustu věcí do těch nejmenších detailů. Poradit se můžete v kuchyňském studiu. Ale...

Tajnosti kuchyňských zásuvek

Kam uložíme všechno nádobí, hrnce, pomůcky na vaření, pečení? Kde uskladníme potraviny, jak nejlépe schováme koš na tříděný odpad? Když zařizujeme novou...

Nebojte se barev v kuchyni

Barvy dokážou povzbudit nejen naši náladu, ale také chuť k jídlu. Své místo si proto najdou i v takových prostorech, jako je kuchyň. Nebojte se experimentovat....

Výběr článků

Načítám