Hlavní obsah

Při praní prádla myslete na přírodu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neekologickými pracími prostředky znečišťujeme podzemní vody. Mohou ale také dráždit pokožku, vyvolávat alergie i chronické ekzémy. V čem jsou eko prací prostředky jiné?

Foto: Zemito

Máte tvrdou vodu? Použijte sypký změkčovač vody nebo prací vajíčko Ecoegg. Prádlo je šetrně vyprané a voda není znečištěná. Cena 359 Kč.

Článek

Obsahují složky, které se v přírodě rozloží přirozeným způsobem, aniž by po sobě zanechaly stopu.

Na trhu jsou dostupné ekologické varianty pracích prostředků v sypké i tekuté podobě. Používá se také Ecoegg, což je vajíčko na praní. Jeho využívání je šetrné k pokožce, přírodě i k peněžence. Ecoegg plníme pracími peletami v podobě kuliček, vložíme do bubnu pračky a pereme.

Minerální pelety vytvářejí hustou pěnu, která účinně odstraňuje nečistoty. V průběhu opakovaného používání se pelety postupně zmenšují, a tak jimi několikrát v roce vajíčko naplníme znovu.

K mání jsou i eko vajíčka do sušičky, která zkrátí dobu sušení prádla v sušičce až o 28 %, čímž ušetříme spotřebu energie. Jejich členitá struktura prádlo přirozeně změkčí.

Místo běžně prodejné aviváže použijeme např. ocet. Dezinfikuje a odstraní mýdlo z pračky. Vonné oleje pro praní můžeme přidat jako přísadu do praní i úklidových prostředků.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Ručníky perte šetrně a bez aviváže

Chcete se hned utírat do právě zakoupených ručníků? Předtím je ale raději aspoň dvakrát vyperte. Vlákna se utáhnou, jiná uvolní. Ta pak zastřihneme ve výšce...

Čistá domácnost? Pomůže chemie i roboti

Na jaře je pylová sezona na vrcholu, proto se vyplatí uklidit až v létě. Umýt okna, vyprat lůžkoviny, vyčistit čalouněné sedačky a křesla, zaměřit se na temné...

Čistá okna rychle a bez námahy

Čistá okna jsou vizitkou udržované domácnosti. Jejich mytí ale bývá náročným a nervy drásajícím procesem, kterému se snažíme vyhnout nebo ho co nejvíce...

Výběr článků

Načítám