Hlavní obsah

Prestižní mezinárodní ocenění Good Design získal i český altán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní ocenění Good Design každoročně hodnotí to nejlepší ze světového designu. Uděleno bylo i mnoha nábytkovým kouskům do exteriéru, včetně působivého českého altánu Cuby. Vybraný nábytek je bezesporu inspirací pro ty, kdo zvažují pořízení trendových doplňků na terasy, lodžie, zahrady a balkony.

Foto: Archiv společnosti mmcité, Good Design Awards, The Chicago Athenaeum

Altán Cuby od mmcité a houpací křeslo Ceci od Samuela Lamase, Juliany Dulliusové, a Cristiany Brasilové

Článek

Ocenění, které má vyzdvihnout zdařilé designové kousky v řadě kategorií, vzniklo v roce 1950, u jeho zrodu stáli slavní designéři Eero Saarinen a manželská dvojice Charles a Ray Eamsovi. Jde o jedno z nejstarších a celosvětově nejuznávanějších hodnocení kvalitního designu po celém světě.

„Cílem ocenění Good Design od jeho vzniku bylo vždy identifikovat a ctít to nejlepší ze světového designu,“ říká Christian Narkiewicz-Laine, kritik architektury a hlavní kurátor soutěže.

Letošní ročník ocenil rovněž řadu ekologických návrhů. „Je velmi inspirativní vidět známky udržitelnějších přístupů v designu a udržitelnost jako nový luxus,“ dodává.

Protože je před námi výhled na jarní a letní sezonu, zaměřili jsme se na odbornou porotou oceněné kousky, které jsou vhodné do exteriéru.

Křeslo, které si vybral Karel Prager pro Novou scénu Národního divadla, se dočkalo reedice

Tipy a trendy

Český variabilní altán Cuby sklidil úspěch

Jedním z oceněných kousků je i altán Cuby, který navrhli designéři David Karásek a Viktor Šašinka. „Chceme žít venku. To je naše motto i smysl tvoření,“ říká designér Viktor Šašinka. Z této potřeby a lásky k veřejnému prostoru vznikla právě řada Cuby.

Kubická struktura altánu má pestré využití v jakémkoli místě. Odolný a pevný rám totiž umožňuje proměnu interiéru. Uzavřená buňka obklopená dřevem izoluje člověka od okolního světa, žaluziová stěna jedním tahem promění krytý prostor v plně transparentní. Ocelová plně pozinkovaná nosná kostra s výplní stěn může být z nejrůznějších materiálů.

Grilování se nemusíte vzdát ani za sychravého počasí

Tipy a trendy

Relax v altánu poskytují lehátka, lůžko pro denní snění, venkovní kancelář zajistí jídelní stůl s lavicemi s LED osvětlením a USB nabíjením. Cuby může stát samostatně i být propojen do více prvkových sestav, být kotven pod dlažbu nebo na dlažbu s vlastní podlahou.

Soutěž představila i řadu inovativních kousků

Z ostatních návrhů bezpochyby zaujmou lehátka, která jsou ideální do brouzdališť, protože jejich uživatel na nich může ležet částečně ve vodě. Rodiče malých dětí je tak v létě rozhodně ocení.

Prim je i variabilní modulární venkovní nábytek, který si každý může upravit podle svých představ, nebo stohovatelné stoličky.

Foto: Good Design Awards, The Chicago Athenaeum

Židle Autograph od Ledge Lounger.

Ocenění Good Design je udělováno pod záštitou The Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design ve spolupráci s European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies.

Palác Elektrických podniků získal zpět své funkcionalistické půvaby a s nimi i architektonické ocenění

Tipy a trendy

Hlídka na Stráži patří mezi nejlepší stavby v Česku

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: mmcité

Reklama

Související témata:
Good Design Award

Související články

Výběr článků

Načítám