Hlavní obsah

Prázdninovou vilu aby člověk na pozemku skoro hledal

Na řeckém ostrově Antiparos je možné objevit výjimečný dům. Hledat jej ale budete z některých úhlů jen obtížně, výtečně se totiž maskuje ve svažitém terénu pozemku. Za návrhem této stavby stojí řecký ateliér Tsolakis Architects.

Foto: George Messaritakis

Prázdninová vila je do kamenitého svahu doslova schována.

Článek

Primitivní a geometrická, tak zní přízvisko podzemní vily na ostrově Antiparos, jejž jí udělili sami autoři. Stavba má sloužit jako prázdninový dům, který je rozdělen do několika úrovní, z nichž každá je zanořena do svahu.

Právě co největší začlenění budovy do skalnatého terénu bylo cílem architektů. Na povrchu se tak objeví jen malé kousky z celé stavby, ty mají pak fasádu zdobenou až cukrově bílými plochami střídané přírodním kamenem. Právě bílé plochy symbolizují onu geometričnost, zatímco kámen onu primitivnost domu.

Stavba je rozdělena do tří objemů propojených v exteriéru. Ložnice jsou tak uložené v horní úrovni, ve střední je pak už jen jediná. Obytný denní prostor zabírá převážnou část střední úrovně. Bazény jsou umístěné na střední a spodní úrovni. Spodní interiérová část ukrývá zázemí domu a další prostory.

Dům jako pro padoucha z bondovky se v krajině maskuje neuvěřitelným způsobem

Tipy a trendy

Jak upozorňují architekti a jak je i vidět z některých snímků, interiér domu není nutně odkázaný pouze na prosklení čelních zdí. Světlo tam přivádí i několik prakticky rozvržených atrií a světelných šachet, které směřují buď rovnou vzhůru, anebo šikmo ven ze svahu. Obojí dodává interiéru tajuplnou, až scénografickou atmosféru.

Foto: George Messaritakis

Světlo do interiéru vily přivádějí světelné šachty a atria.

Výrazným prvkem doplňujícím dům jsou pak schodiště, jež zajišťují plynulé, byť ne právě nejkratší spojení mezi jednotlivými částmi domu. Jejich styl ale odpovídá poklidnému, odpočinkovému stylu života, pro nějž je dům určen.

Většinu dne tráví obyvatelé na střední úrovni, kde mají vše, co potřebují, a teprve na večer se volnou procházkou odeberou na lože.

Jak vypadá vila Mon Repos na ostrově Korfu, ve které se narodil princ Philip

Jak bydlí VIP

Dům s užitnou plochou 800 čtverečních metrů je orientován na východní stranu, takže nabízí nádherný výhled nejenom na Egejské moře a nejbližší ostrov Paros, ale i na Kykladské ostrovy ležící jihovýchodně od Athén.

Anketa

Líbilo by se vám mít rekreační dům u moře?
Ano, to je můj sen!
71,2 %
Asi ano...
14,6 %
Nevím, neumím si to moc představit.
2,4 %
Nijak zvlášť po tom neprahnu.
6,7 %
Ne, díky, to není nic pro mě.
5,1 %
Celkem hlasovalo 5020 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám