Hlavní obsah

Pokoj plný fantazie pro malé nezbedy

Právo, Dana Jakešová

Každý rodič jistě ví, že vybavit dětský pokoj tak, aby byly spokojené obě strany, není žádná legrace. Děti nám doslova rostou před očima a jejich vkus a potřeby se neustále mění. Místnost proto zařizujte pečlivě a s rozvahou.

Foto: Asko Nábytek

Útulné zákoutí vytvoří sestava Lucca ve stylu francouzského venkova, která rozsvítí i místnosti s nedostatkem denního světla. Kromě stylového designu nabízí i dostatek úložného prostoru, což v dětském pokoji každý ocení.

Článek

Dětský pokoj je svět sám o sobě. Na rozdíl od jiných místností musí plnit spoustu rozličných funkcí – je zároveň ložnicí, pracovnou, ale i hernou, a to v každém věku.

Rodiče se proto často při zařizování dětského pokoje snaží o nadčasové vybavení, které dětem dlouho vydrží. Není to však na místě. Dítě totiž daleko víc ocení prostor, který bude vybaven úměrně jeho věku a osobnosti.

Pokoj nacpaný nábytkem jak pro studenta, tak pro malé dítě dobrou volbou nebude. Lepší variantou určitě bude rostoucí nábytek nebo variabilní systémy, které nabízejí širokou škálu možností a jednotlivé kusy lze obměňovat podle potřeby.

Nejlepší pokoj pro studenta? Ten, který si zařídí podle svého

Tipy a trendy

Pro miminko zvolíte přebalovací pult, dětskou postýlku a komody. Později bude potřeba i místo na hraní.

Nejvýraznějším milníkem pro úpravu dětského pokoje je bezpochyby nástup dítěte do první třídy. Do základní výbavy pokoje malého školáka patří hlavně psací stůl s kancelářskou židlí. Stůl bude ideální rostoucí, který lze přizpůsobit výšce a věku dítěte. Židle ergonomická. Potřeba bude také postel standardní velikosti, skříň, různé regály, police a knihovna.

Foto: Asko Nábytek

Variabilní program Planet vyniká svým moderním designem, který kombinuje dekor světlého dubu s bílou a modrou barvou. Díky široké nabídce nábytku Planet je systém vhodný jak pro dětské pokojíčky, tak i pro pokoj školáka či studenta.

Kdo má pokojíček velký, problém mít nebude. Pro větší část rodičů ale může být docela oříšek vše potřebné do pokoje vměstnat.

Jak totiž ukázal průzkum společnosti Asko Nábytek, průměrný dětský pokojíček má přibližně 15 m2 a mnohdy je určen pro dvě a někdy i více dětí. Řešení to ale má. K dostání jsou např. sestavy se zvýšenou postelí, pod kterou je umístěná skříňka či zásuvky, nebo se dá do volného prostoru pod postelí zasunout psací stůl (na kolečkách).

Dbejte i na bezpečnost

Kromě funkčnosti při výběru dbejte rovněž na bezpečnost a zdravotní nezávadnost nábytku. Zaměřte se proto na materiál, ze kterého je vyrobený.

Raději se vyhněte kouskům, které jsou cítit pachem barvy, lepidla nebo jiné chemikálie.

Karanténu využil šikovný tatínek k výrobě překvapení pro dceru

Tipy a trendy

Důležitá je také odolnost materiálu, z něhož je nábytek vyrobený. Zajímejte se i o to, zda je odolný vůči nárazům, vodě, jestli se z něj třeba dá odstranit tužka či fix, kdyby si náhodou vaše ratolest chtěla hrát na malíře.

Pokud byste chtěli do vybavení zařadit i něco skleněného, tak jedině z kvalitního tvrzeného skla, které je odolné vůči nárazům a rozbití.

Univerzální dekor zvýrazní doplňky

Vhodnou volbou je univerzální dekor. Mezi nejpopulárnější patří šedé a bílé odstíny v kontrastu s výraznou výmalbou, tapetou či jiným doplňkovým prvkem.

Jednoduchým a zároveň efektním řešením je interiérová dekorace v podobě nástěnných obrazů.

Mezi motivy, které si děti oblíbily, patří komiksy, zvířata, auta či krajiny. Při výběru se ale řiďte vlastním vkusem a zapojte také ratolest.

Foto: JAP Future

Že se na stěnu nepíše? Ale ano! Stačí na zeď dětského pokoje umístit magnetickou tabuli. S obkladovým systémem Efekta to půjde i bez lepení či vrtání. Na jeho obkladové desky lze totiž umístit různé materiály, třeba právě magnetickou tabuli.

Při koupi obrazu hraje důležitou roli nejen jeho motiv, důležitým kritériem je také jeho velikost. Proto byste v tomto ohledu měli přibližně vědět, kde bude obraz viset.

Nad větší kusy nábytku, jako např. nad dětskou postel, můžete pověsit i velkoformátové obrazy. Prázdnou stěnu můžete také dobře oživit větším množstvím malých či středně velkých obrazů. Úzké stěny přitom působí širším dojmem, pokud obrazy pověsíte vedle sebe.

Foto: Trachea

Nábytkové plochy můžete opatřit digitálním potiskem.

U velmi širokých stěn můžete jednotlivé obrazy umístit pod sebe. Tak bude dětský pokoj působit vždy útulněji.

Do dětského pokoje se dobře hodí obrazy s klínovým rámem a kašírované obrazy (dekorativní panely), při pádu na zem totiž nebudou na podlaze ani střepy.

Nábytek v hravém kabátku

Nábytkové plochy můžete opatřit digitálním potiskem T.overface s řadou oblíbených dětských či grafických motivů.

Velkou výhodou T.overface oproti dekorativním samolepkám je to, že je grafika stálobarevná a značně odolná vůči oděru, takže nemusíte mít obavy, že by vaše děti mohly při svých hrách motivy odřít, sloupnout či jinak poškodit.

Anketa

Máte dětský pokoj zařízený spíše v živých, nebo tlumivých barvách?
Hlavně v živých.
40,1 %
Převážně v tlumivých.
23,6 %
Půl na půl.
13,7 %
Nemáme doma dětský pokoj.
22,6 %
Celkem hlasovalo 322 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám