Hlavní obsah

Plovoucí zelená vesnice se zašpičatělými skleníky plnými vegetace

Vesnice by v budoucnu nemusely spočívat jen na pevné zemi. Mohly by mít podobu zelených plovoucích ostrovů, s domy jako zašpičatělými skleníky, které si samy vytvářejí energii a získávají vodu. Zajímavý návrh v tomto stylu vytvořila pro pobřeží u amerického Miami na Floridě italská designérka Gabriele Filippiová.

Foto: Gabriele Filippiová

Na každém ostrově by měl být jeden dům.

Článek

Zajímavý koncepční návrh vytvořila italská designérka jako příspěvek do soutěže Arch Out Loud 2022. S ohledem na pokračující změny klimatu měli tvůrci přinést nápady, jak by mohlo v budoucnosti vypadat plovoucí bydlení v Miami.

Projekt je koncipován jako shluk umělých ostrovů: ty jsou volně a nepravidelně umístěny vedle sebe a jsou napojeny na miamské pobřeží v oblasti Legion Parku a Picnic Islandu.

Podstatou projektu jsou umělé ostrovy vytvořené na principu kesonů (potápěčských zvonů, tedy dutých útvarů bez dna) ve tvaru nepravidelných šestiúhelníků a dalších mnohoúhelníků, které by byly umístěny vedle sebe tak, aby tvořily nepravidelnou a organickou síť, otevírající různé cesty a pohledy směrem do vnitřních prostorů i k zálivu Miami.

Na každém umělém ostrově by pak měl být prefabrikovaný dům z kovu, dřeva a skla, a to buď jednopodlažní či dvoupodlažní v závislosti na svém účelu.

Spojováním ostrovů by bylo možné vytvářet malé přístavy, kde by mohly kotvit menší čluny, zatímco souvislá a klikatá dřevěná cesta by propojovala všechny jednotky.

Hlavním rysem všech veřejných prostranství i domů je bohatství sytě zelené vegetace. Koneckonců, jak říká sama autorka návrhu, „jsou to skleněné a kovové klece nepravidelného tvaru, které hostí zahradní prostory určené k relaxaci a setkávání a dohromady pak vytvářejí plovoucí vesnici“.

Architektka ve svém projektu neopomněla ani téma udržitelnosti. Do jednotlivých objektů mají být integrovány moderní technologie pro zachycování dešťové vody a vlhkosti a na jejich vrcholcích mají být umístěné větrné turbíny pro výrobu obnovitelné energie.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení na takových ostrovech?
Ano, moc.
28,8 %
Možná ano.
33,3 %
Neumím si to představit.
9,8 %
Moc ne.
6,3 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
21,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Projekt udržitelné komunity připomíná z výšky květinu

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám