Hlavní obsah

Pár postavil ekologicky ohleduplný dům za pouhých šest týdnů. Nyní je na prodej za 24 milionů

Elegantní, moderní a navíc ekologicky ohleduplný dům si postavila Sue Robinsonová se svým partnerem ve městě Delamera v anglickém hrabství Cheshire. Dům, který je energeticky efektivní, zvládli přitom vybudovat v krátkém čase – za šest týdnů. Teď jej nabízejí k prodeji, v přepočtu za 24,27 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Dřevostavba vyrostla do čtyř dnů. Kompletní byla za méně než šest týdnů.

Článek

Elegantní dům, jemuž vládne bílá barva s jasnými rovnými liniemi, může někoho svádět svým vzhledem k domněnce, že jde o zděný dům, ve skutečnosti je ovšem dřevostavbou.

Dům má čtyři soukromé pokoje a obývací pokoj s kuchyňskou a jídelní zónou. Zkušenosti majitelů domu s jeho stavbou jsou stejné, jaké mají majitelé dřevostaveb v Česku. Dodavatel domu jim veškeré potřebné části stavby vyrobil v továrně a dovezl na pozemek, kde měla Sue s partnerem již připravenou základovou desku. Dodavatel na místě dům sestavil, tento proces zabral ani ne čtyři dny.

Dokončení stavby, tj. elektroinstalace, instalace topných systémů, pokládka podlah, výroba a osazení schodiště, zařízení koupelny včetně jejího obložení, bylo hotovo za méně než šest týdnů.

Do tohoto času se vešla rovněž kompletní výmalba a další dekorační práce na domě. V domě je podlahové topení a obklopuje jej hezky zařízená okrasná zahrada.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním prostorem domu je obývací pokoj s navazující jídelní a kuchyňskou zónou.

Díky tomu, že při stavbě šlo všechno hladce, může majitelka domu Sue považovat za nejtěžší část jeho stavby vymýšlení vzhledu jednotlivých místností.

„Chtěli jsme v krátkém čase postavit dům, který bude energeticky efektivní a bude vyžadovat jen nízké náklady na provoz,“ svěřila se Sue webu britského deníku Metro. „Líbila se nám možnost podílet se na jeho tvorbě, takže jej máme ušitý přímo na míru podle našich specifických potřeb – odráží to, kdo jsme,“ dodává.

Jednou ze zajímavostí, kterou lze v domě objevit, je pracovna, již lze zároveň používat jako posilovnu. Toto řešení se ukázalo jako obzvláště praktické v minulých měsících během lockdownu.

Velmi příjemně a pohodlně pak působí další zajímavost, jíž je chráněná terasa navazující přímo na obývací pokoj. Plně zařízená nabízí příjemné prostředí k odpočinku nebo k posezení s přáteli s možností být na čerstvém vzduchu a přitom v závětří a suchu.

Sue s partnerem se rozhodli dům nabídnout k prodeji, a to za částku 825 tisíc liber. To je v přepočtu zhruba 24,27 milionu korun.

Anketa

Napadlo by vás používat pracovnu také jako tělocvičnu?
Ano, máme to podobně.
22,6 %
Asi kdyby se to nabízelo...
38,3 %
Tak to tedy nevím.
5,8 %
Spíš ne.
6,6 %
Ne, podle mě je to hloupost.
26,7 %
Celkem hlasovalo 2650 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám