Hlavní obsah

Pandemie mění naše požadavky na dveře a jejich otevírání a zamykání

Novinky, Jana Nesvadbová

Rozestupy, roušky, ruce. Pravidlo tří R dnes vtloukáme do hlavy svým dětem, snažíme se je dodržovat sami a přemýšlíme přitom, jak co nejvíce omezit svůj styk se vším, na čem by se mohly udržovat viry či bakterie. Jedním z takových míst jsou bezpochyby i dveře v zaměstnání. Mnohde jejich kliky projdou za den desítkami i stovkami rukou. Není divu, že Češi čím dál více upřednostňují bezdotykové způsoby otevírání dveří na svých pracovištích.

Foto: Novinky

Co je z vašeho pohledu nejlepší řešení pro vstup do kanceláře?

Článek

O tom, že letošní pandemie mění náš smysl vnímání i zdánlivě samozřejmých věcí, jakým je způsob otevírání dveří na pracovišti, nejlépe svědčí porovnání výsledků průzkumu mezi veřejností, které si v odstupu jednoho roku nechala udělat od agentury Ipsos společnost Assa Abloy. Ten letošní proběhl v červenci a osloveno v něm bylo 550 lidí pracujících v kancelářích.

Zatímco v loňském roce považovalo používání karet a čipů za nejlepší způsob otevírání dveří na pracovišti 49 procent lidí, v letošním roce je to už 67 procent dotazovaných.

Více v našem speciálu:
Koronavirus SARS-CoV-2 (2019-nCoV)

Adekvátně tomu zájem o otevírání dveří v zaměstnání klíčem klesl z 25 procent na 19 procent. Stejně je na tom metoda otevírání zadáním PIN kódu nebo snímáním otisku prstu. V obou případech průzkum prokázal pokles zájmu o 6 procent vůči loňskému roku.

Foto: Novinky

Chtěli byste, aby ve firmě byla možnost bezklíčového přístupu?

Průzkum agentury Ipsos rovněž ukázal, že lidé, kteří v práci otevírají dveře kartami či pomocí čipů, jsou s těmito způsoby odemykání velmi spokojeni a rozhodně by se nevraceli ke klíčům.

Naproti tomu jen 28 % lidí, kteří si dnes v práci odemykají klasickým klíčem, považuje tento způsob stále za nejlepší. Současní uživatelé klíčů by raději odemykali čipem (36 %) a téměř stejný zájem jako o klíče mají také o přístupové karty (26 %).

Posuvné dveře dodají interiéru nadčasový ráz

Tipy a trendy

Výrobci zamykacích systémů nabízejí v současnosti produkty, s nimiž je možné dveře zamykat kartou, čipem, ale třeba také mobilním telefonem. Toto řešení má výhodu mj. i v tom, že s ním lze kontrolovat a řídit přístup do celé budovy v reálném čase.

Inteligentní ovládací software zahrnuje řešení vhodná pro různé obory podnikání (kanceláře, hotely, zdravotnictví a mnoho dalších), stejně jako možnost napojení na další podnikové systémy.

Bezdotykově nejenom v zaměstnání, ale i doma

Trendu bezdotykového ovládání neušly ani vchodové dveře. Způsob, jak lze otevírat pomocí mobilního telefonu, upřesňuje Milena Tomčíková, produktová manažerka značky Vekra:

„Vchodové dveře lze pro bezdotykové otevírání vybavit elektrickými otvírači či motorikou s různými možnostmi ovládání. Použít lze například chytrý telefon s bluetooth. Otevírání dveří se pak ovládá pomocí aplikace stiskem tlačítka na osobním telefonu, případně ji lze nastavit i tak, že se dveře automaticky otevřou po přiblížení mobilního telefonu ke dveřím. Dosah je možné přitom nastavit podle potřeby.“

I z kliky může být skutečný klenot

Tipy a trendy

Takové dveře majitel může samozřejmě napojit na centrální bezpečnostní systém domu, který registruje nejen nežádoucí otevření, ale také případně špatné uzavření či uzamčení.

Rozumné je kombinovat

Čistě elektronické otevírání dveří může mít ale své slabiny. „Trend bezdotykového ovládání dveří má určitě své opodstatnění, a to nejen z hlediska aktuálních epidemiologických událostí a vyšších nároků na hygienu a bezpečí, ale také vzhledem k obecnému pokroku ve vývoji a digitalizaci u dveřního otevírání.

Myslím, že optimální cestou pro otevírání dveří je kombinace mechaniky a elektroniky. V případě jakéhokoli nečekaného problému s elektrickým zdrojem lze totiž dveře nadále otevřít, zavřít či zamknout mechanicky,“ říká Ivo Ulich ze společnosti M.

Nejdete to bez kliky? Tak ať je ze správného materiálu!

Téměř bezdotykově lze ale v současnosti řešit i mechanické zavírání dveří. Jeho podstatou je magnetický zámek. K otevření dveřního křídla stačí vyvinout jen tlak na prakticky kteroukoli část dveří, díky čemuž se nehromadí doteky všech uživatelů pouze na kování, a o zavření se pak postarají magnety.

„Bezklíčový přístup je vzhledem k aktuální hygienické situaci velmi zajímavý. Lidé, kteří již kartou, čipem, nebo dokonce mobilem odemykají, vědí, že jde o velmi rychlý a pohodlný způsob otevírání dveří,“ říká Martin Mundl, expert společnosti Assa Abloy Opening Solutions CZ, a dodává: „Pro zvýšení hygieny nabízíme také kliky, které díky povrchu s obsahem stříbra ničí na svém povrchu bakterie.“

Ještě větší antibakteriální účinek pak má měď a její slitiny. „Měď nebo mosaz s obsahem mědi od 60 % je nejúčinnější antimikrobiální materiál likvidující viry a bakterie na svém povrchu velice rychle a účinně, dokonce několikrát rychleji než povrchy se stříbrem,“ zdůrazňuje Ulich.

Anketa

Čím otevíráte v zaměstnání dveře od kanceláře vy?
Klíčem
63,6 %
Čipem
7,9 %
Kartou
8,3 %
Telefonem
1,7 %
Klikou
11,3 %
Kolenem/ramenem
4 %
Jinak
3,2 %
Celkem hlasovalo 1175 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám