Hlavní obsah

Osm tipů, jak dotáhnout dřevostavbu k naprosté dokonalosti

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavby v Česku zažívají obrovskou popularitu. Jejich výstavba je velmi rychlá, nabízejí zdravé a pohodlné bydlení a zároveň jejich životnost může být až sto let. Pokud se majitel nespokojí jen se základní verzí, lze ji navíc „vyšperkovat” tak, aby byl její provoz ještě úspornější, k přírodě šetrnější a samostatnější než v základní verzi. A to už je k zamyšlení.

Foto: Vexta domy

Dřevostavbu lze dotáhnout k dokonalosti různými doplňky a proměnit ji tak v plně samostatný, úsporný a k životnímu prostředí ohleduplný domov.

Článek

1. Sytém sledování vlhkosti stavebního materiálu

Bez ohledu na to, z jakého materiálu je dům postavený, nikdo nechce, aby byl provlhlý. U dřevostavby je možné mít právě vlhkost stavebního materiálu pod neustálou kontrolou.

Umožňuje to unikátní systém monitoringu vlhkosti, jenž skrze zabudovaná chytrá čidla v konstrukci domu hlídá jakékoliv vlhkostní výkyvy. Díky centrální jednotce s připojením na internet je možné včas odhalit poškození dřeva či narušení statiky konstrukce a prodloužit životnost stavby.

Příkladem je monitorovací systém Moisture guard, který slouží pro měření vlhkosti i teploty v interiéru a exteriéru. Jeho senzory sledují vlhkost masivního dřeva, vzduchové dutiny uvnitř konstrukce domu, sendvičové podlahy či laminovaného dřeva.

2. Tepelná čerpadla umožňují nejen topit, ale i chladit

Využitím tepelného čerpadla je možné podpořit vytápění domu a zároveň ušetřit.

„Tepelné čerpadlo je ideálním zdrojem tepla pro vytápění a ohřev teplé užitkové vody v dřevostavbách. Jejich vytápění se v podstatných skutečnostech neliší od nových nízkoenergetických nebo pasivních domů. Moderní dřevostavby se vyznačují velmi dobrými tepelně-izolačními vlastnostmi a nízkou tepelnou ztrátou a jsou velmi vhodné také pro použití tepelných čerpadel vzduch-voda, zejména, pokud jejich otopná soustava pracuje s nízkým nebo středním teplotním spádem vytápění, maximálně do hodnoty 55/45 °C.

Tepelné čerpadlo může spolupracovat s podlahovým, stěnovým či stropním systémem vytápění, běžnými otopnými tělesy nebo vzduchovými konvektory. Podlahový systém může přinést důležitou vlastnost v podobě zvýšení tepelné kapacity a setrvačnosti budovy, které se dřevostavbám obecně nedostává,” říká Jiří Svoboda z české společnosti Master Therm.

Foto: Master Therm

Tepelná čerpadla se výborně hodí pro vytápění i ohřev užitkové vody v dřevostavbách. V horku mohou navíc i přichlazovat interiér.

Na rozdíl od jiných tepelných zdrojů lze tepelné čerpadlo využít nejen k vytápění, ale také k letnímu chlazení. V kombinaci s konvektory s nuceným oběhem vzduchu a odvodem kondenzátu je možné tepelným čerpadlem plnohodnotně chladit podobně jako s klimatizační jednotkou.

Velkoplošné systémy vytápění, např. podlahový systém, umožňují ekonomicky výhodné přichlazování interiéru.

Pomáhá snížit uhlíkovou stopu
„Podle Evropské komise se téměř 50 % konečné spotřeby energie EU používá k vytápění a chlazení, z toho 80 % v budovách. Obliba tepelných čerpadel, jež jsou (zvláště ve spojení s fotovoltaikou) jedním z nejčistších a nejúspornějších zdrojů vytápění a chlazení, proto stoupá také v České republice. A to i díky státním dotacím: aktuálně je jich zde instalováno kolem 100 000 kusů. Tato nízkouhlíková technologie využívá pouze obnovitelné zdroje tepla, které není nutné dovážet ze zahraničí, a přispívá k vyvážení celé energetické sítě: při optimálním zapojení do topného systému totiž slouží jako jediný zdroj tepla k velmi efektivní akumulaci energie. Její širší využití proto může významně přispět k tomu, abychom se alespoň přiblížili evropské vizi o uhlíkové neutralitě. Např. podle predikcí a modelů Evropské asociace tepelných čerpadel má nyní český trh potenciál dosáhnout až desetinásobku současných instalací,“ konstatuje Radek Červín ze společnosti Nibe.

3. Fotovoltaika jako synonymum nezávislosti

Nejenom kvůli možnosti propojení s tepelným čerpadlem je velmi moudré už při plánování dřevostavby pomýšlet na její vybavení fotovoltaickou elektrárnou. Ta může pokrýt buď část, nebo i veškerou spotřebu elektřiny v domácnosti. Ta se tak stane do větší míry nebo zcela nezávislou.

Foto: Vexta domy

Fotovoltaická elektrárna pomůže uspořit náklady na energii.

„Nezávislá dřevostavba není vázána na externí dodávky energií a je ohleduplná k životnímu prostředí. Při pořizování fotovoltaických panelů je jejich řešení vždy na klíč, a to včetně potřebné administrace,“ vysvětluje Tomáš Veselý z české společnosti Vexta Domy.

Provázat je lze i s dalšími produkty, jako je například dobíjení pro elektromobily. Pořizovací náklady se pak standardně vrátí během 11 let, přičemž lze využít podpory na dotaci.

Počet domácích elektráren roste, nepochybně i díky státní dotaci a půjčkám

Tipy a trendy

4. Integrovaný krb, úspora a romantika v jednom

Další způsob, jak výrazně ušetřit na nákladech za vytápění, ale zároveň obohatit svůj interiér nadčasovým prvkem ve skandinávském designu, představují krbová kamna integrovaná do komínového tělesa.

Při pořízení například krbu Skorstein Celsius je výhodou vlastní externí přívod vzduchu, jeho malá objemová plocha 0,19 metru a komplexní dodávka s montáží.

Navíc, využití integrovaného krbu do komína jako doplňkového zdroje tepla lze také chápat jako způsob, jak šetřit přírodu. Topí se v něm dřevem, které je obnovitelným zdrojem.

Vyplatí se vědět
„Palivové dřevo má také jednu zásadní výhodu. Jeho dostupnost a cena nejsou příliš závislé na aktuální mezinárodní politické a ekonomické situaci. Navíc si jej lze naskladnit na několik sezon dopředu, což umožní si dřevo koupit v době, kdy je nejlevnější a nejvíce dostupné. Jako například nyní, kdy je díky kůrovcové kalamitě palivové dřevo extrémně levné. To jde nyní poznat i na 'plnících' se zahradách a dvorech rodinných domů. A právě tuto plynoucí nezávislost na vnějším okolí začíná preferovat stále více lidí,” upozorňuje Zdeněk Lyčka, přední odborník na konstrukci kotlů a soudní znalec v oborech tuhá paliva a teplovodní kotle a lokální topidla na pevná paliva.

5. Rekuperace pročistí vzduch a vrací unikající teplo

Velmi užitečným prvkem, nad jehož pořízením do dřevostavby je dobré se zamyslet, je rekuperační jednotka.

„Při pobytu více osob v domácnosti a nedostatečném větrání koncentrace CO2 v bytě narůstá a jeho obyvatelé si to obvykle vůbec neuvědomí. Kvalitu dýchaného vzduchu totiž lidé nejsou schopni subjektivně posoudit. Projeví se ale sníženou výkonností a v dlouhodobém horizontu také vyšší nemocností. Dnešní technické možnosti tuto situaci přitom umějí vyřešit. Systémy řízeného větrání rozvádějí po bytě nečistot zbavený čerstvý vzduch. V případě použití rekuperace tepla pak umí také šetřit energii použitou na vytápění nebo chlazení,” shrnuje ve své zprávě věnované možnostem vylepšení domácího prostředí v době koronaviru Česká rada pro šetrné budovy.

Kvalitní dřevostavba nabízí stejnou životnost i akustický komfort jako zděné domy

Tipy a trendy

Jejich závěry jsou ovšem platné všeobecně. Z ekonomického hlediska je pak důležitá schopnost rekuperací účinně získávat zpětné teplo, a tím snížit náklady za vytápění.

„Rekuperační jednotka řízeně vyměňuje teplý a studený vzduch a podílí se na vytváření příjemného mikroklimatu bez škodlivých látek, jako jsou formaldehydy či oxid uhličitý. Během výměny vzduchu filtruje venkovní prach a pachy,“ doplňuje další přednosti Tomáš Veselý, jehož společnost osazuje své dřevostavby rekuperačními jednotkami Nilan. Ty lze využít kromě vytápění a větrání i na ohřev vody.

6. Světlíky a světlovody dovedou slunce tam, kam jinak nesvítí

Aby nikoho nemusela trápit tmavá místa obytného interiéru, představují světlíky a světlovody netradiční řešení, které se postará o maximální přísun denního světla i čerstvého vzduchu. Své žádoucí využití mají jak v hlavních obytných místnostech, tak v šatnách, koupelnách či například schodištích.

„V případě, že má dřevostavba plochou střechu, je možné do ní zabudovat světlíky, které mohou mít klasický kopulovitý tvar, či jedno ze dvou nových provedení s odolným zasklením. Oproti tomu světlovody, jakožto hluboké tubusy, se hodí do plochých i šikmých střech a přivádějí světlo přímo na místo určení,“ vysvětluje Tomáš Veselý.

Například tubusy Velux díky vysoké odrazivosti významně šetří energie i přírodu, během zatažených dní je možné místnost prosvětlit stejně intenzivně jako prostřednictvím 60W žárovky. Ušetřit se tak dá až 400 hodin svícení žárovkami ročně, navíc lze do jakéhokoliv typu světlovodu doinstalovat i LED osvětlení.

Řada světlovodů Lightway Crystal je jedinečná použitím střešní kopule z českého křišťálu a prakticky nestárne.

„Instalace světlovodu je velmi snadná a rychlá, průměrně zabere jen 4 hodiny a o celé se postará dodavatel. Samotný princip světlovodů je pak v zásadě poměrně jednoduchý. Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě nebo třeba na terase, a poté jej vedou vysoce reflexním tubusem přímo do místnosti nebo prostoru, kde vyřeší problém nedostatku denního světla i při zatažené obloze,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

7. S neoblíbenou domácí prací pomůže centrální vysavač

Čím dál častěji pořizovaným prvkem do novostaveb je centrální vysavač, s nímž je vysávání nejenom mnohem rychlejší, ale také pohodlnější a čistší. Jeho centrální jednotka s prachovým zásobníkem je totiž umístěna mimo obytnou část domu. Na toto místo, nejčastěji do garáže, se při vysávání svádí potrubím nečistoty a veškerý proudící vzduch odchází po přefiltrování mimo dům. Díky tomu se v místnostech zbytečně nevíří prach, což ocení zejména alergici.

Centrální vysavač se postará nejen o čistý vzduch

Jak na to

Například centrální vysavače Sach se zabudovaným tlumičem jsou nejenom velmi tiché, ale navíc umožňují i navolit mezi třemi stupni výkonu filtrace.

8. Domácnost nejenom dřevěná, ale zároveň i chytrá

Aby nabylo bydlení v dřevostavbě ještě komfortnějších rozměrů, je možné využít komplexního řešení chytré domácnosti s maximální individualizací a konfigurací na míru. K ovládání pak slouží buď dálkový ovladač, tablet či aplikace v mobilním telefonu.

Foto: Eaton Elektronika

Systém chytré domácnosti pomůže s ovládáním nejrůznějších prvků v domácnosti, a dokonce dokáže simulovat přítomnost jejích obyvatel, i když jsou pryč.

„Systémy pro chytré domácnosti především monitorují situaci v domě, měří teploty, sledují povětrnostní situaci, přítomnost osob v domě, kvalitu vzduchu či případné zakouření v bytě nebo přítomnost vody v koupelně při prasklé hadici k pračce. Na základě těchto informací a nastavených preferencí uživatelů zajišťují efektivní řízení a ovládání topení, klimatizace, osvětlení, zastiňování apod. Z pokročilejších funkcí je to například komplexní řízení technologie bazénů, filtrace a ohřev nebo základní úroveň zabezpečení jako například prevence proti vzniku požáru vypínáním spotřebičů při odchodu, sledování zaplavení či simulace přítomnosti, když jste například na dovolené,“ říká Lukáš Matějíček z české společnosti Eaton Elektrotechnika.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Montované domy letí, lidé ušetří statisíce

Výstavba rodinných domů se proměňuje. S tím, jak rostou ceny a náklady, sílí poptávka po stavebnicových systémech. Větší část se předem vyrobí v továrně...

Výběr článků

Načítám