Hlavní obsah

O Listovém domě sní nejedna uživatelka sociálních sítí

Novinky, nes

Velikou pozornost nejen odborné, ale zejména laické veřejnosti vzbuzuje dům, který stojí v krásném tropickém prostředí na jedné z brazilských pláží omývaných vodami Atlantského oceánu. Jeho jméno Leaf House (Listový dům) vzhledem k tvaru střechy určitě nikoho nepřekvapí. Autory stavby, jejíž obrázky si s neutuchajícím nadšením sdílejí uživatelky sociálních sítí, jsou architekti z brazilského studia Mareines+Patalano Arquitetura.

Foto: Leonardo Finotti

Schválně: Zkuste vymyslet pro stavbu jiné jméno než Listový dům.

Článek

Autoři se při tvorbě projektu nechali inspirovat tradiční architekturou brazilských indiánů, protože ta už po tisíciletí nejlépe vyhovuje podmínkám horkého, ale vlhkého tropického klimatu. Listový dům stojí nedaleko města Angra dos Reis, což je hodinu jízdy na jih od Ria de Janeira. Jeho hlavní dominantou je střecha ve tvaru listu, která chrání dům před slunečním žárem a poskytuje tolik žádaný stín.

Foto: Leonardo Finotti

Pro dům je charakteristická střecha ve tvaru vějíře listů.

Foto: Leonardo Finotti

Dům na pláži je přímo předurčen k tomu, aby člověka propojoval s přírodou.

Velmi specificky je řešeno přízemí domu, které architekti ponechali prakticky celé otevřené a bez chodeb. Neexistuje tam v pravém slova smyslu žádné „uvnitř“ a „venku“. Přízemí je společenskou zónou domu, určenou pro setkávání jeho obyvatel s přáteli.

Foto: Leonardo Finotti

Zajímavým rysem domu je otevřené přízemí.

Foto: Leonardo Finotti

Otevřené přízemí má hodně vysoko strop, aby jím mohl volně proudit svěží vánek od moře.

Českého čtenáře může zarazit výška přízemí, která dosahuje tří, místy až devíti metrů. Je to proto, aby daným prostorem mohl nerušeně proudit vánek z oceánu a ochlazovat jej. Autoři se v této souvislosti hlásí k trendu ekologických projektů řešících podobné otázky už chytrým naplánováním stavby, namísto dodatečných řešení spoléhajících na spotřebu energií.

Foto: Leonardo Finotti

Zadní veranda s hamakami má název Brazilský salonek.

Přízemí domu využívá ve značné míře jako podlahu původní povrch místa. K ochlazení přízemí přispívá i bazén stáčející se kolem jednoho z „listů“ jako had. Pod střechou se pak proměňuje v jezírko s vodními květinami a rybami a pokračuje dál, až k zadní verandě. Tu designéři zařídili hamakami v brazilském indiánském stylu. Odtud byl už jen krok k přejmenování verandy na „Brazilský salónek“.

Foto: Leonardo Finotti

Lehkost a vzdušnost jsou charakteristickými vlastnostmi celého domu.

Foto: Leonardo Finotti

Architekti volili při návrhu domu výhradně přírodní materiály.

Střešní konstrukce domu je vyrobena z laminovaného eukalyptového dřeva schopného překlenout dlouhé vzdálenosti (v tomto případě až 20 metrů) při zachování jemně elegantního vzhledu. Střecha je pokryta malými dřevěnými deskami z borovice kadidlové. Zachycuje dešťovou vodu, kterou svádí do centrálního ocelového sloupu, aby ji bylo možné využít na zahradě a v toaletách.

Foto: Leonardo Finotti

Zatímco přízemí je sociální zónou domu, v prvním patře, kam vede jednoduché krátké schodiště, se nacházejí soukromé místnosti majitelů.

Foto: Leonardo Finotti

V přízemí je jen obtížně rozeznatelné, kde začíná uvnitř a kde končí venku.

„Naše studio stejně jako náš klient cítí, že dům stavěný v tropickém podnebí a na pláži je přímo předurčen k tomu, aby člověka s přírodou propojoval a nikoli, aby jej od ní izoloval, jak se to někdy děje u jiných staveb,“ říkají o hlavní myšlence Listového domu jeho architekti.

Foto: Leonardo Finotti

Celý dům vzbuzuje dojem, jako by sloužil výhradně k odpočinkua relaxaci.

Foto: Leonardo Finotti

Kuchyň se nachází v přízemí domu.

I proto veškeré povrchy, s výjimkou skla a předoxidované mědi, jsou přírodního původu. Šedé kamenné dlaždice pocházejí přímo z místa, dále architekti využili bambusu, místního dřeva z obnovovaných lesů a podlahy tam, kde nejsou přímo přírodní, jsou tvořeny ze dřeva recyklovaného ze starých elektrifikačních sloupů.

Foto: Leonardo Finotti

Souznění s přírodou, lehkost, vzdušnost a elegance v každé křivce. Tak vypadá dům, nad nímž zaplesá srdce nejedné romantické duše.

Anketa

Kdy byste měli možnost bydlet v tomto domě, kdy byste se začali stěhovat?
Ihned!
71,9 %
Asi až po nějakém čase, než bychom zařídili vše potřebné.
3,4 %
Nevím, nejsem si jistý/á. Musel/a bych znát více podrobností o místě a vůbec...
11 %
Nestěhoval/a bych se. Líbi se mi tam, kde jsem.
13,7 %
Celkem hlasovalo 3427 čtenářů.

Reklama

Související články

Bydlení v pyramidě aneb Sám sobě faraónem

Využívání pyramid pro nejrůznější očistné procesy, ale i jako obytných prostor není u nás ani ve světě ničím novým. Zatím se však tento směr příliš neposunul...

Výběr článků

Načítám