Hlavní obsah

Nové hausbóty jsou vyrobeny z velmi nepravděpodobného materiálu

Zajímavý typ ubytování a neobvyklý vizuální zážitek nabízí novinka, kterou mohou obdivovat a využít návštěvníci nizozemského Rotterdamu. Stačí pár kroků po molu a vstoupí na palubu hausbótů vyrobených z lepenky.

BEZ KOMENTÁŘE: Hausbóty v Rotterdamu z lepenkyVideo: AP

 
Článek

Nizozemci jim říkají Wikkelboat, což lze volně přeložit jako zabalené lodě. Název odkazuje k materiálu, z nějž jsou vyrobené. Jsou to 1,2 metru dlouhé segmenty z lepenky - ano, toho materiálu, ze kterého máte patrně doma nějakou krabici. Samozřejmě ji ovšem stejnojmenný výrobce nepoužívá v surovém stavu. Je opatřena vrstvou nepropouštějící vodu a také vrstvou dřeva.

Pointou je, že takto vznikají hausbóty, které jsou poměrně lehké. Každý lepenkový segment váží 500 kg. Kromě relativně nízké hmotnosti je jejich výhodou i značná variabilita.

Segmenty lze spolu různě spojovat, obměňovat je a tím poupravovat účel každého konkrétního plavidla. Tak lze nabídnout užitnou plochu od 32 do 42 čtverečních metrů, tedy obytný prostor pro čtyři až šest lidí.

„Myslím si, že jedinečnost tohoto prostoru nespočívá pouze v jeho materiálovém využití, v tom, že je velmi udržitelně využíván karton, který je velmi dobře izolován. Používáme hodně recyklovaných materiálů, využíváme vlastní energii ze solárních panelů a podobně. Dobře jsme promysleli jak konstrukci lodí, tak i jejich využitelnost,” je přesvědčen šéf společnosti, jež hausbóty vyrábí, Sander Waterval.

Foto: AP

Interiér hausbótu z lepenky

Společnost nabízí hausbóty primárně jako prostory ke krátkodobým pronájmům, případně třeba k menším firemním akcím. Její záměry jsou ale mnohem dalekosáhlejší.

S ohledem na úbytek prostoru kvůli zvyšující se hladině moře, s nímž se Rotterdam potýká, by se právě podobný typ ubytování na lodi mohl stát jedním z řešení tohoto problému.

Hausbót kotvící v centru města nabízí kouzelnou atmosféru i historické prostředí

Tipy a trendy

Zástupci města si od podobných projektů zároveň slibují lepší propojení pevniny a vodních ploch ve vnitřních částech města, a zejména ve starých přístavních čtvrtích, které nejsou v současnosti už tolik využívané.

Foto: AP

Lepenkové hausbóty by se mohly stát zajímavým způsobem, jak propojit vodní plochu s pevninou a třeba i oživit staré přístavní části Rotterdamu, které jsou v současnosti nevyužívané.

Jako na každé lodi, i na hausbótech se šetří místem. Všechny mají vlastní koupelny, samostatné ložnice a v nich sklopené postele. Každý je vybaven televizním setem, který má ovšem místo obrazovky vysouvací plátno.

Na palubě každého z nich lze objevit také vířivku. Jak ale upozorňuje Sander Waterval, je potřeba trochu hledat. „Během dne ji nespatříte. Sedíte prostě na terase, na vířivce, protože je ukryta pod palubou,” říká.

Jako pavilon plovoucí na vodě, i tak může vypadat hausbót

Tipy a trendy

Společnost má v současné době sedm hausbótů zakotvených v rotterdamském přístavu Rijnhaven. Další dva jsou pak na řece Dieze ve 's-Hertogenbosch v Severním Brabantsku.

Cena za noc se pohybuje mezi 250 a 350 eury (6130 až 8580 korun).

Anketa

Důvěřovali byste takovému hausbótu?
Ano, ovšem. Výrobce je má jistě odzkoušené.
77,3 %
Nu, asi by ve mně byla zprvu malá dušička.
8,6 %
Ne, nikdy.
14,1 %
Celkem hlasovalo 1363 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám