Hlavní obsah

Nová moskevská stanice metra bude připomínat vesmírnou loď

Novinky, Jana Nesvadbová

Architektonickou soutěž na návrh nové stanice ruského metra v jihovýchodní části Moskvy vyhrál ateliér Zaha Hadid Architects. Její vzhled, jak zveřejněné renderové obrázky ukazují, bude připomínat vesmírné lodě. Stanice Klenovyj Boulevard 2 je součástí právě budovaného třetího okruhu moskevského metra, které má dohromady 12 linek a 224 stanic.

Foto: Zaha Hadid Architects

Návrh nové stanice moskevského metra nese charakteristické znaky tvorby studia Zahy Hadid.

Článek

Moskevské metro ročně obslouží 2,5 miliardy pasažérů, přičemž denní maxima sahají až k deseti milionům přepravených cestujících. Má typické uspořádání paprsčitě se rozbíhajících linek, jež propojuje dvojice okružních.

Město v těchto letech buduje třetí okružní linku, jejíž první úsek byl zprovozněn v roce 2018. Celý okruh má být postupně dokončován v letech příštích.

V srdci čtvrti Nagatinsky Zaton, na třídě Kolomenskaja, v bezprostřední blízkosti Kolomenského muzea, tak vyroste jedna z nových stanic, jejíž vzhled navrhli architekti světově známého ateliéru Zaha Hadid Architects.

Jak je u těchto velkých studií obvyklé, architekti na projektu spolupracovali s místními kolegy, aby vytvořili prostory, které budou co nejlépe vyhovovat potřebám místních obyvatel a jejich zvyklostem při každodenním cestování po městě.

Jak plyne z principu uspořádání okružních linek metra, nová stanice na jihovýchodě Moskvy bude přestupní. Paprskovitá linka Birulevskaja, kterou má velký okruh křížit, ještě ale není vybudovaná. Návrh stanice s ní ovšem počítá, takže až tuto trasu město jednou také postaví, připojí se k již existující zastávce Klenovyj Boulevard 2.

Společnost pro ochranu životního prostředí si nechá v Šanghaji postavit nejzelenější budovu

Tipy a trendy

Jak upozorňují architekti, nová zastávka bude patřit k nové generaci stanic moskevského metra, neboť se bude pyšnit spoustou nových vylepšení a vybavení, která mají především usnadnit orientaci cestujících.

Na zastávce bude tak možné vidět inovativní systém osvětlení i zcela intuitivní navigaci.

Foto: Zaha Hadid Architects

Vstup do stanice, jež nese charakteristický symbol moskevského metra – velké červené M.

Foto: Zaha Hadid Architects

Budoucí vzhled nástupiště

Foto: Zaha Hadid Architects

Povšimněte si tvarování sloupů. Směřují jako šipky k východu, stejně tak tam navádějí cestující i světelné pásy zabudované do podlahy i stropů.

Na té se budou podílet například sloupy, které už svým profilem budou lidi směrovat, jako kdyby šli podle šipek. Na podlahách a na stropech budou světelné pásy, jaké je možné spatřit například na některých velkých letištích.

I styl osvětlení přímo na peronech se bude měnit v závislosti na tom, zda se ke stanici blíží vlaková souprava, nebo ne.

Jinými slovy, cílem architektů bylo dopřát Moskvanům novou moderní stanici, která bude jako přepravní prostor nejenom příjemná, ale také bezpečná. Přidáme-li i nezaměnitelné rysy práce designérů z ateliéru Zahy Hadid, je zřejmé, že stanice bude i vizuálně zajímavá. Na zveřejněných renderových vizualizacích vyhlíží tak trochu jako vesmírná loď.

Foto: Zaha Hadid Architects

Začátek a konec přepravní zóny

Foto: Zaha Hadid Architects

Vstupní a výstupní turnikety budou jasně světelně označeny, aby si lidé vstupující a opouštějící metro vzájemně nepřekáželi a neproplétali se mezi sebou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám