Hlavní obsah

Nízkoenergetické a pasivní domy zaručí úspory i komfort

Úsporné stavby jsou normou, protože od minulého roku platí nový energetický standard. A tak investoři volí jako samozřejmost nízkoenergetické a pasivní domy. Zcela zásadní je u nich zvolená konstrukce a skladba obvodových stěn, které musí vyhovět přísným tepelně izolačním požadavkům a minimalizaci energetických ztrát.

Foto: Vexta domy

Aby dům splňoval nízkoenergetickou stavbu, musí být proveden tzv. Blower door test (provádí se zdarma). Spočívá v „nafouknutí“ obálky domu skrze speciální ventilátor a následně se sleduje, zda vzduch neuchází.

Článek

Výstavba čistě pasivních domů uzákoněna není, velkou podporu ale má výstavba fotovoltaických a větrných elektráren. Od roku 2021 platí nový stavební zákon, podle kterého by se měla postupně posouvat hranice výstavby směrem k energeticky velmi úsporným, až pasivním stavbám. Nyní se můžete pohybovat v kategoriích: nízkoenergetické, téměř nulové a pasivní.

Náročné požadavky na nízkoenergetické domy dokážou splnit i dřevostavby, které jsou stále žádanější. Vše vychází z přirozené vlastnosti dřeva dobře kumulovat teplo, takže dřevostavbu stačí vytápět přímotopem, tepelným čerpadlem nebo krbem.

Komín pro pasivní domy má svá specifika

Jak na to

Řešením je i fotovoltaika, kdy se stavba může stát soběstačným domem nezávislým na dodaných energiích.

Výběr správných oken

Domy musejí splnit požadavek na roční spotřebu energií. A s tím souvisí i výběr oken, která hrají roli při jeho zateplení.

„Právě okna a dveře patří k nejproblematičtějším místům, pokud jde o tepelné ztráty. Aby k úniku tepla nedocházelo, musí splnit přísné podmínky na tepelně izolační vlastnosti,“ vysvětluje Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Při výběru okna je důležité sledovat, zda je koeficient prostupu tepla udáván skutečně za celé okno. Někdy je uváděna hodnota prostupu tepla pouze zasklením, která vykazuje opticky příznivější hodnoty, ale nebere v úvahu tepelně izolační vlastnosti samotného okenního profilu.

Foto: JRD

Nízkou spotřebu energie a zdravé vnitřní prostředí v projektu Bohdalecké kvarteto zajistí kvalitní izolační materiály a propracované řešení tepelných mostů.

Podstatné jsou také vlastnosti materiálu použitého na obvodový rámeček skla a kvalita provedení připojovací spáry okna. Z pohledu materiálu je vhodné dřevo, má výborné tepelně izolační vlastnosti, dlouhou životnost a tvarovou stabilitu.

Co je to pasivní dům

Dokáže plně pokrýt spotřebu energií místními obnovitelnými zdroji, a má tedy nulové provozní náklady. Měl by být postavený z materiálu, který umožňuje výbornou akumulaci tepla ze slunce a kvalitní těsnost obálky domu.

Když se takový dům doplní o vhodné technologie pro topení, chlazení a výrobu elektrické energie, provozní náklady se opravdu budou blížit nule.

Majitel si navrhl modulární pasivní dům. Po převozu na místo ho složil za čtyři hodiny

Tipy a trendy

Pasivní dům lze postavit na jakémkoliv pozemku. Pro co nejlepší využití tepelných zisků v dané lokalitě je ale nutné jednotlivé místnosti správně orientovat podle světových stran.

„Obytné místnosti, kde trávíme nejvíce času, doporučujeme orientovat na jih, jihovýchod, jihozápad. Ložnici pak na sever,“ vysvětluje Karel Havlíček z divize Pasivní domy společnosti NWT.

Pasivní dům a technologie
Důležitá je vzduchotechnika s rekuperací, která funguje plně automaticky. V různých pokojích lze nastavit hladinu CO², kterou nechceme překročit. Regulace topení se dá nastavit několika způsoby, nejčastější je způsob regulace topného systému prostřednictvím venkovních teplot s tím, že uživatel si nastaví individuální teploty, které chce mít v jednotlivých místnostech domu.

Anketa

Víte, co musí splňovat nízkoenergetické a pasivní domy?
Ano, vím to přesně
24,2 %
Základní představu asi mám
59,3 %
Tak to vůbec netuším
16,5 %
Celkem hlasovalo 285 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám