Hlavní obsah

Nejlepší pokoj pro studenta? Ten, který si zařídí podle svého

Právo, Karolina Černá

Starší školáci a studenti si styl prostoru, v němž se učí a odpočívají, chtějí zvolit sami. Rodiče si tedy s nápady na vybavení jejich pokoje nemusejí lámat hlavu. Hlavní slovo však mají, otevírat se bude jejich peněženka. Potomci přitom můžou přispět z kapesného nebo výdělkem z brigády.

Foto: Asko-Nábytek

Kombinaci šedé barvy a bělené borovice nabízí nábytek Tex, který zapadne do dětských pokojů, ale třeba i do šatny, když už ho student nebude chtít.

Článek

Školní výuka se stejně jako v mnohých případech práce rodičů přemístila do domovů více, než tomu bývalo zvykem. Otázka, do jaké míry školy přejdou na tzv. bezkontaktní vzdělávání, ještě není zcela zodpovězená.

Spojení se světem skrz počítače, notebooky a sociální sítě se stalo ještě důležitějším, a tím také jejich zabezpečení a dodržování určitých pravidel při užívání internetu.

Výuka on-line

Využití on-line platforem pro komunikaci i sdílení informací, včetně doplňkových zdrojů ve výuce v podobě televizních pořadů, internetových zdrojů a virtuálních prohlídek klade nárok na technologické vybavení studenta. Ten si v mnohých případech rozumí s počítačem lépe než jeho rodiče, ideálním řešením pro všechny je proto dohoda přímo se školou a s vyučujícími, co a jakým způsobem bude využíváno.

Na domácím počítači by neměl chybět aktualizovaný a legálně získaný operační systém, dobrý antivirový program, jehož virovou databázi pravidelně aktualizujeme.

Existuje také mnoho programů pro tzv. rodičovský dohled, sloužící mj. k monitorování digitálních aktivit dětí, k případné filtraci obsahu internetu.

Zdravé sezení

Při výběru židle k psacímu stolu respektujeme konstituci a tělesnou hmotnost dítěte, proto by si ji mělo vyzkoušet osobně. Židle má umožnit sezení podle ergonomických pravidel.

Imitace dřeva jsou víc než jen pouhé kopie

Tipy a trendy

Důležité je dodržování pravých úhlů v ohybech kloubů, včetně střídání aktivní i relaxační fáze sezení, což je kombinace vzpřímeného či mírně nakloněného sedu s opíráním celými zády o opěradlo v mírném záklonu.

Při práci na počítači opíráme paže o desku stolu, loket je ohnutý v pravém úhlu. Vzdálenost očí od monitoru má být nejméně 50 cm.

Horní okraj obrazovky odpovídá úrovni očí, pracujeme-li nejčastěji ve středu obrazovky, může být ve výši očí toto místo. Pomyslná spojnice očí a středu obrazovky svírá pravý úhel.

Studené osvětlení

Snažíme se o co největší přísun přirozeného světla z oken. Musíme-li si přisvítit, je pro učení a koncentraci lepší studené bílé světlo.

Z umělého osvětlení je vhodným řešením stropní spotové svítidlo s několika bodovkami rozmístěnými na rameni nebo v kruhu. Každou bodovku lze zvlášť namířit různými směry, podle potřeby. Centrální stropní svítidlo doplníme ještě stolní či nástěnnou lampou s flexibilním ramenem.

Chytré žárovky umí uzpůsobit svůj jas i odradit zloděje

Tipy a trendy

Moderní monitory tlumíme či rozsvítíme více tak, aby pohled na ně byl příjemný. Několikahodinové sledování monitoru počítače však není zdravé. Oko musí odpočívat střídáním ostření do různých vzdáleností.

Dbáme na mrkání, zavedeme krátké pauzy, kdy se podíváme do dálky, do zeleně. V opačném případě se dostaví syndrom suchého oka s projevy pálení a slzení.

Barvy pro duši

Sáhneme po barvách zdravotně nezávadných, hypoalergenních a otěruvzdorných. Kreativní jedinec ocení, když je barva omyvatelná, může tak část stěny používat místo tabule.

Foto: Dulux

Neutrální barvy a modrá jsou pro pracovní kout studenta ideální.

Výběr odstínu necháme na studentovi. Aktivnější povahy zklidní modrá a zelená barva, které rovněž posílí koncentraci.

Potřebuje-li potomek vzpruhu, vsadíme na jemnou červenou nebo lehkou červenohnědou či odstíny žluté.

Můžeme jít ale také cestou neutrálních odstínů a barevné prvky ponechat doplňkům (kusový koberec, závěsy, polštáře či obrázky lze snadno měnit).

Variabilní nábytek

Potřeby školáka a studenta jsou odlišné. Zatímco prostor pro odpočinek i místo na hraní a učení náleží dítěti, mladý člověk ocení styl vybavení odpovídající jeho koníčkům a prostor pro seberealizaci nebo cvičení.

Jestliže jsme zvolili rostoucí nábytek a variabilní systémy, u nichž lze jednotlivé kusy obměňovat, nemusíme v zásadě mnoho věcí měnit. Středoškolák už si většinou vybírá nábytek sám, někteří si jej dokonce sami vyrobí nebo vsadí na retro designový kousek z e-shopu.

Foto: Asko-Nábytek

Systém nábytku Cariba roste s dítětem od přebalovacího pultu po PC stůl, takže můžeme vybavení v průběhu času obměňovat.

Kvalitní spánek zaručí rošt a matrace odpovídající aktuálním tělesným proporcím jedince. Ideálně by si měl jejich kombinaci vyzkoušet osobně.

Garsonku vylepší příčky a triky pro malý byt

Tipy a trendy

Odolná podlaha

Oblíbená dřevěná podlaha je hřejivá, přirozená, ale náročnější na údržbu než syntetické alternativy. Existují však technologie zajišťující ochranu dřevěného povrchu podlah, který se stává odolnějším a lépe se čistí.

Ekonomičtější variantou pro ty, kteří se nechtějí vzdát dřevěného dekoru, je moderní vinyl, který je díky využití speciálního HD tisku na pohled téměř k nerozeznání od skutečného dřeva. Potisk může být v podstatě jakýkoli.

Vinyl přitom snese případné míčové hry nebo popojíždění skateboardu či židle na kolečkách, je voděodolný, teplý a příjemný na dotek.

Anketa

Kdo vybíral zařízení do pokoje vašich dětí?
My, rodiče.
25,8 %
Hlavně děti.
12,5 %
Vybírali jsme společně.
61,7 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám