Hlavní obsah

Na kvalitu spánku má vliv i to, do čeho uléháme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný člověk bez něj nemůže fungovat, přesto jeho kvalitu často podceňujeme. Spánek je nejdůležitější proces v našem organismu, který dokáže tělo regenerovat. I proto bychom pro něj měli vytvořit ideální podmínky. Kromě kvalitní matrace je přitom stejně důležité i to, v čem spíme.

Foto: Asombroso

Módní návrhář Osmany Laffita připravil kolekci luxusního povlečení Asombroso Feel Home, Mi Casa colleciton. Oboustranné povlečení z bavlněného saténu s názvem Strelície vás přenese do romantických zákoutí karibských zahrad. Tento nádherně barevný květ Osmany často kreslil a na povlečení je obklopen chladivými kapradinami, skvostnou calatheou a palmovým listem. V klasické velikosti stojí 3939 Kč

Článek

Nejvhodnějším materiálem na spaní je bavlna. Je měkká, příjemná na dotek, navíc prodyšná a savá. V noci se mnoho z nás potí, a právě povlečení ze 100% bavlny je pro takové okamžiky ideální. Bavlněné tkaniny existují v mnoha úpravách.

Damašek je vytrvalcem

Pokud chcete spát v luxusu a komfortu, zvolte damašek. Patří mezi nejjemnější látky, na omak extrémně příjemné. Damaškové povlečení je krásné na pohled, kvalitní, odolné, a navíc se skvělými vlastnostmi, které v ložnici oceníte. „Má schopnost v létě absorbovat pot a ochladit a v zimě příjemně zahřát,“ říká Monika Mrštinová, specialistka na bytový textil české textilky Veba.

Vzory, které povlečení nese, jsou tkány přímo s látkou, není možné je tedy oprat nebo odřít, zůstávají stálé, takže vám vydrží krásné mnoho let. A díky novým technologiím si ho lze dnes koupit také v nežehlivé úpravě.

Skutečný satén? Jen ten bavlněný

Komfort a královský spánek „jako v bavlnce“ si můžete užít také v saténu. Satén z kvalitní příze nabízí podobné vlastnosti jako damašek. Chybí mu „pouze“ umění žakárského vzorování. Vybrat si ale můžete z celé řady vytištěných motivů. Opravdovým mistrovským dílem je pak povlečení, které kombinuje jak tisk, tak žakárské vzorování.

Při nákupu však buďte ostražití. Ten pravý satén je totiž utkaný ze 100% přírodní, nejlépe egyptské bavlny. V takovém bude spánek příjemnou záležitostí. Vedle toho se ale lze setkat se saténovým povlečením, které se lepí na tělo, elektrizuje a po pár praních je plné žmolků. To je utkané především z umělého vlákna.

Spaní ve flanelu

Pro zimní měsíce je skvělou volbou flanel, který z naší postele vykouzlí hřejivé místo. Zvláště pokud patříte k lidem, kteří mají věčně studené ruce a nohy, nebo se jen rádi choulí do teplých peřin. Právě pro vás je flanel jako stvořený.

U flanelu je bavlna hustěji tkaná a vyčnívají z ní jemná vlákna, která způsobují, že nás povlečení doslova hladí (je upravena „počesáním“). Nejkvalitnější flanel je vyráběn ze 100% bavlny a má vysokou gramáž. Při praní pamatujte na to, že flanel potřebuje citlivější zacházení. Perte ho naruby na 40 °C, maximálně na 60 °C, ždímání nastavte maximálně na 800 otáček za minutu.

Linon, Biber i krep

K dostání jsou ale i další bavlněná povlečení. Třeba z Linonu či Biberu. Pod dvojicí těchto názvů se skrývá povlečení z mikrovlákna, které se nemusí žehlit, na dotek je hladké a jemné. Naopak krepové povlečení tak hladké není. Žehlit se ale nemusí také.

Při výběru matrace věřte svému pocitu

Bydlení

Tencel: šetrný k přírodě i pokožce

Bavlna však není jediný přírodní materiál, z něhož se dnes povlečení vyrábí. Někteří výrobci bavlnu vylepšují viskózovým vláknem z eukalyptu, aby byli šetrní k přírodě a nakombinovali z ní to nejlepší. Tencel Lyocell je výjimečně odolný a zároveň pružný, prodyšný, neskutečně hebký a příjemný i pro tu nejcitlivější pokožku.

Mikroskopická vlákna jsou pro regulaci absorpce navržena tak, aby ihned odváděla vlhkost pro zachování komfortu po celou dobu spánku. Materiál absorbuje dvakrát více vlhkosti než bavlna, a navíc přirozeně vytváří antibakteriální úpravu zamezující množení mikroorganismů.

Tencelová vlákna se vyrábí podobně jako třeba viskóza nebo modal. Z dřevěných úlomků se vytváří celulóza, která se ohřátá cedí do vlažné vody. Speciálním procesem zvlákňování se ze vzniklé buničiny formují tenká vlákna, která se spřádají do příze, namotávají na cívky a dále tkají do látky. Prostě něco mezi chemickým pokusem a kouzlem dnešní doby.

Vlákna jsou 100% biologicky odbouratelná, takže už od první třísky až po vaši ložnici šetrná k životnímu prostředí.

„Navíc se vlákna zpracovávají v uzavřeném cyklu, takže všechny látky, které vznikají při jeho výrobě, jsou zachycovány a znovu využívány. Proto se tvoří minimální množství odpadu a spotřeba vody je až 20× nižší než při zpracování bavlny,“ doplňuje Honza Bartoš, spolumajitel firmy Lejaan.

Lněné povlečení

Kdysi jej využívaly především chudé rodiny, dnes je jednou z nejdražších variant. Lněné povlečení je velmi specifické – byt neprozáří pestrobarevnými vzory, hodí se spíše do jednoduchého, skandinávského stylu bydlení.

U tohoto typu ložního prádla musíme počítat s jednoduchým pravidlem – čím častěji povlečení budeme prát, tím měkčí bude. Povlečení je velmi nenáročné na údržbu, a pokud máte rádi ležérní vzhled a nevadí vám pomačkání materiálu, není třeba ho ani žehlit. Pokud budete o lněné povlečení správně pečovat, jeho přirozená krása vydrží desítky let.

Anketa

Spíte doma pod jednou dekou s partnerem?
Ano, spíme pod společnou dekou.
7,6 %
Zatím ne, ale chtěli bychom to tak mít.
0,7 %
Zkusili jsme to, ale nevyhovovalo nám to.
3 %
Ne, máme každý svou vlastní.
88,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1601 čtenářů.

Útulný domov, který nabídne to nejlepší rodině i přátelům

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám