Hlavní obsah

Na hřadě mezi stromy může bydlet až šest lidí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní oblé tvary, které jsou přírodě tak vlastní, se snažil napodobit při jednom ze svých návrhů stromových obydlí britský designér Antony Gibbon. Pro svůj projekt nazvaný The Roos (hřad) zvolil variantu trojice tobolek přichycených ke stromu a propojených vyhlídkovou plošinou.

Foto: Antony Gibbon (5x)

Trojici tobolek propojuje společná horní plošina.

Článek

Podle názoru designéra je nejlepším způsobem, jak začlenit příbytek do přírodního prostředí, nápodoba jejích forem a principů. I proto zvolil tobolky, které mají tvar kapky.

Foto: Antony Gibbon

Jen jedna z trojice tobolek bude přístupná ze země.

Designér si zároveň zakládá na tom, že jím navrhovaný systém upevnění kapslí nijak neponičí nosné stromy, ani jim nebude bránit v dalším růstu. Každá z tobolek má své vlastní točité schodiště vedoucí k horní vyhlídkové plošině, která je zároveň jejich střechou. Ovšem pouze jediná je má protažené také dolů, k zemi.

Foto: Antony Gibbon

Tobolky mají kapkovitý tvar na který seshora nasedá miskovitá plošina.

Tobolky vyrobené kompletně jen z udržitelných zdrojů materiálu jsou navrženy v takové velikosti, aby v nich mohla spát vždy dvojice lidí. Společným prostorem je pak horní plošina, na níž by se měl odehrávat veškerý společenský život obyvatel stromového domku.

Foto: Antony Gibbon

Jak autor návrhu podotýká, tento projekt je sice primárně navržen pro stavbu v lesích, ve skutečnosti jej lze ale realizovat i ve zcela bezlesých lokacích. Potřebné stromy mohou snadno nahradit sloupy či kůly zaražené do země.

Foto: Antony Gibbon

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám