Hlavní obsah

Muž si na louce postavil dřevěný Stonehenge, úřad jej káže strhnout

Novinky, nes

Vlnu nespokojenosti vyvolalo nedávné rozhodnutí místního úřadu v britském městečku Swanage, v hrabství Dorset. Při příležitosti letního slunovratu tam na louce nedaleko své hospody postavil místní hospodský a zároveň amatérský archeolog Charlie Newman repliku slavného kamenného kruhu Stonehenge, ovšem z kmenů stromů. Skulpturu nazval trefně Woodhenge. Úřad však trvá na jejím stržení, a to do 4. září.

Foto: Profimedia.cz

Dřevěný útvar je inspirován vzorem Stonehenge. Za pár týdnů své existence proslul jako Woodhenge.

Článek

Úřad města požaduje demolici dřevěné skulptury proto, že je v rozporu s územním plánem pro danou lokalitu.

Rozhodnutí se ovšem nelíbí turistům, kteří dřevěný kruh s oblibou navštěvují, ani zdejším obyvatelům, kteří nechápou, co může na kruhu komu vadit. Jednou z místních je například Valerie Burdenová, která na internetové stránce s peticí proti stržení kruhu píše: „Kruh jen umocňuje to, co činí dané místo unikátním, ať již pro trvalý život nebo jen pro návštěvu.“

Dřevěný kruh dle jejího názoru rozhodně nepředstavuje žádnou skvrnu na tváři okolní krajiny. „Je to krásná přírodní zajímavost, o níž bychom se měli podělit s co největším počtem ostatních lidí,“ domnívá se.

Foto: Profimedia.cz

Autorem dřevěné skulptury je místní hospodský a amatérský archeolog Charlie Newman.

Vzhledem k tomu, že je kruh vytvořen z kmenů stromů, je zřejmé, že během let bude postupně chátrat, až se přirozeně sám rozpadne. Jeho autor Charlie Newman proto také příliš nechápe, co přesně úřadům na jeho výtvoru vadí.

„Pěkně zapadá do krajiny, nikoho to neuráží, a protože je kruh ze dřeva, jeho životnost je omezená. Kdyby tu mohl stát o něco déle, bylo by to fajn,“ řekl britskému zpravodajskému serveru BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Tak jako megalitickému předobrazu z kamene, ani dřevěné variantě nechybí punc mystiky.

Pod internetovou petici se dosud podepsalo již několik set lidí, kteří s likvidací dřevěného kruhu nesouhlasí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám