Hlavní obsah

Moderní ventilátory sázejí na neotřelý design

Právo, Karolina Černá

S nástupem teplejších měsíců otevíráme kvůli čerstvému vzduchu okna častěji než v zimě. Nepoužíváme-li klimatizaci, měníme vydýchaný vzduch za čerstvý buď průvanem, nebo ventilátorem.

Foto: KIKA

Stropní osvětlení a ventilátor Daria, s možností pravého i levého běhu, 3 stupně, 5 ramen. Cena 4990 Kč.

Článek

Domácí ventilátor už nemusí mít jen klasické lopatky za ochrannou mřížkou. Moderní větráky jsou bez lopatek (listů), takže nevíří vzduch. O jeho vsávání se stará elektromotor.

Ventilátory pro interiér můžeme mít ve verzi stolní, sloupové (věžové) a stropní. Stropní ventilátor často slouží zároveň jako svítidlo.

Foto: DYSON

Domácí ventilátor bez lopatek nevíří vzduch a nevadí ani alergikům.

Podle typu, výkonu ventilátoru a designové úpravy za ventilátor zaplatíme cenu kolem 300 Kč, sofistikovanější modely jsou za 3000 Kč a více.

Jak si vybrat správně

Zohledníme, zda po přístroji požadujeme nejen výměnu vzduchu, ale také čištění, zvlhčení, ohřívání nebo chlazení. Ventilátor v místnosti účinně zajišťuje přísun čerstvého vzduchu v případě, že jsme vybrali ten správný s ohledem na následující kritéria:

Vzduch v interiéru se udrží čerstvý s 1 až 1,5 výměnami za jednu hodinu provozu ventilátoru. V kanceláři s větším počtem lidí se navyšuje počet na 3 až 5 výměn za hodinu. Vynásobením potřebného počtu výměn objemem místnosti v m3 zjistíme, jaký výkon by měl kupovaný ventilátor mít. Jde o tzv. vzduchový výkon ventilátoru (m3/h).

Foto: SENCOR

Vzhledově zajímavý ventilátor se 4 funkcemi v 1: letní ventilátor, zvlhčovač a ochlazovač vzduchu, funkce ionizace (efekt svěžího vzduchu po dešti). Nabízí 3 rychlosti a provozní módy. Příkon 110 W, dálkové ovládání, časovač. Cena od 3499 Kč.

O potřebné výměně vzduchu rozhoduje i počet osob v místnosti. Základní hygienická dávka čerstvého vzduchu pro osobu je 30 m3/hod. Jde-li o člověka fyzicky těžce pracujícího (sportujícího), zvyšuje se základní hygienická dávka vzduchu až na 50 m3/hod.

Nejen osoby, ale také zařízení v prostoru potřebují vzduch (mikrovlnná trouba, vysavač, sprcha v akci).

Co větráky umějí

Stojanové i stolní ventilátory s lopatkami se otáčejí v aktivním režimu do stran (i téměř horizontálně) a mají několik rychlostí. Otáčení může být i automatické, zajišťuje tak rovnoměrné šíření vzduchu.

Některé modely mají dálkové ovládání a časovač. Sloupové větráky je dobré během provozu mířit do stěny, aby se proud vzduchu tříštil rovnoměrně a netvořil nežádoucí průvan.

Kontaktu s rotujícími lopatkami zamezuje ochranná mřížka.

Foto: SENCOR

Stolní ventilátor, 2 rychlosti, průměr lopatek 23 cm, je opatřený automatickou horizontální rotací v úhlu 90° s možností vypnutí. Příkon 30 W. Cena od 299 Kč.

Lopatkové ventilátory nestojí tak často za šířením viróz, ani nezpůsobují letní angíny jako např. klimatizace. Nicméně víří prach a pylové částice po místnosti, což nemusí vyhovovat alergikům, lidem se sklonem k zánětům spojivek a dutin.

Bezlopatkové větráky průvan nevytvářejí, mají vyšší výkon a často jsou opatřeny zvlhčovačem, funkcí ionizace apod. Různé módy (nastavení) vyhovují momentálním potřebám obyvatel místnosti, např. režim sleep minimalizuje riziko prochladnutí v nočních hodinách.

Foto: BSS PRAHA

Dyson AM04 je ventilátor, který nabízí rychlé vyhřátí s dalekým dosahem. Technologie Air Multiplier (TM) umožňuje rovnoměrný proud vzduchu bez poryvů. Rozsah nastavení teploty: 0-37 °C, příkon 2000 W. Cena 9399 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí moderní odsavače par

Digestoře neboli odsavače par nechybějí v žádné kuchyni. Buď jsou s odtahem ven, nebo recirkulační s filtrem, které vnější vývod nepotřebují. Odtah nabízí...

Matraci nekupujte ve spěchu

Jak dobře se vyspíme, tak vypadá následující den. Kvalita spánku je pro nás prioritou, z velké části se na ní podílí i výběr matrace. Nákup není tak snadný,...

Je to kůlna, nebo kancelář? Obojí

Majitelé řadového domu v severozápadní části Londýna potřebovali na své nevelké zahradě vytvořit cosi, co by mohli využívat nejen jako kůlnu, ale především...

Jak vytvořit bezbariérový domov

Vstup do bytu, další interiérové dveře, kuchyně, koupelna, ložnice – na to všechno se musíme zaměřit, když chceme vybudovat bezbariérové bydlení.

Unikátní postel odkrývá hvězdné nebe

Usínání uprostřed ztichlé panenské přírody jen s hvězdným nebem nad hlavou patří k nejčastějším představám o romantickém spánku. Postel, která spáčům takové...

Výběr článků

Načítám