Hlavní obsah

Moderní novostavba dýchá v duchu nízkoenergetické tradice

Novostavba na unikátním místě na návrší v oblasti Malé Skály má na pohled zcela moderní výraz. Ve druhém plánu ale objevíme respekt k přírodním podmínkám a poznání principů a znaků zdejšího tradičního stavitelského umění.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Podélná stavba se sedlovou střechou je navržena a umístěna do terénu tak, aby nerušila skalní panorama se zalesněným hřebenem. Kvůli drsnému klimatu majitelé zvolili betonové střešní tašky.

Článek

Zatímco v údolí kolem Jizery vyrostly v devatenáctém století, s příchodem železnice, zděné domky s falešným hrázděním, roubením a dalšími „pseudo" prvky v historizujícím slohu, který do této krajiny nepatří, na okolních svazích zůstala díky chalupářům dodnes zachována původní podhorská zástavba. Tradiční roubená lidová stavení po staletí vytvářejí nezaměnitelný obraz této oblasti.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Pokoj pro hosty je obložen dřevem, na jižní straně na něj navazuje pergola.

Majitelé pozemku si přáli, aby mezi okolní zástavbu a do krajiny jejich nový zděný dům dobře zapadl, a proto se obrátili na architekta Petra Fuchse, který má k místu osobní vztah a léta zde profesionálně působil (zpracovával územní plán sousední obce Rakousy, podílel se na rekonstrukci zdejších památek a jeho rukopis nesou i prvky drobné architektury - autobusové zastávky, poutače, rozcestníky a podobně).

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) šatna 3) místnost pro psa 4) kotelna 5) kuchyň 6) obývací pokoj 7) hostinský pokoj 8) chodba 9) koupelna + sauna 10) WC 11) terasa. Zdroj: www.mujdum.cz.

„Architekt by v tak krásném prostředí neměl příliš usilovat o své zviditelnění," říká Petr Fuchs. „Hledám harmonii s okolím, navrhuji domy soudobého charakteru, kde se uplatňují i tradiční formy. V tomto smyslu neodmítám ani určitý experiment, chápu, že klient si žádá originál. Stavba by ale neměla konkurovat přírodě, velmi záleží na citu, vkusu a odpovědnosti."

Vytvořit tento zcela atypický dům se podařilo pouze díky tomu, že stavebníci i jejich otec mají blízký vztah k místu, výjimečný technický talent a přehled o stavebních materiálech. "Stavbu vedli sami, bez prováděcí dokumentace, a za architekta domýšleli některé detaily a technická řešení," prozrazuje autor projektu architekt Petr Fuchs.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Roh obývacího pokoje vyplňuje jídelna s „poctivým“ masivním dubovým stolem pro 10 osob.

"Ne vždy to bylo k mé naprosté autorské spokojenosti, například dešťové svody jsem chtěl zapustit do fasády, o umístění bazénu jsem měl jinou představu atd. Výsledek ale považuji na místní poměry za velmi zdařilý, vznikl tu „malý velký" dům, který neuráží nádherné Suché skály v pozadí," pochvaluje si autor zděného energeticky úsporného domu.

Forma energeticky úsporného zděného domu vychází z terénního reliéfu a protáhlého tvaru pozemku, který se v podélné ose vine směrem k západu. Hřeben sedlové střechy vede rovnoběžně s vrstevnicemi. Princip půdorysu, který má tvar rozevřeného L, respektuje půdorys pozemku a vychází z archetypu zdejších tradičních stavení se síní, komorou a světnicí se spaním nahoře.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Také koupelny mají teplé vyznění, k obkladu v pískových odstínech si majitelé vybrali skříňky s lakovaným povrchem a dezénem buku.

Převedeno do moderního pojetí, funkci síně plní zádveří, šatna a místnost pro psa. Světnice je obývací pokoj s jídelním koutem, otevřený přes horní podlaží do krovu. Na severní straně na obývací pokoj navazuje kuchyň, na východní straně vstupní partie, sociální a technické zázemí a hostinský pokoj vybavený vlastním zázemím a samostatným vstupem na zahradu.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Z obytného prostoru vede na galerii dubové schodiště.

Z kuchyně lze servírovat i ven, na krytou terasu zapuštěnou do západního nároží zděného domu. Za plnohodnotné členy rodiny manželé považují i své psy, proto jim náleží vlastní místnost se sprchou a samostatným vstupem na zahradu.

Obývací pokoj je otevřeným schodištěm propojen s galerií v podkroví, z níž se vchází do pracovny a ložnic. Všechny funkční zóny v domě tak spolu navzájem komunikují, ale zároveň zůstává zachováno soukromí. Koupelna je položena v úrovni mezipodesty, prostor nad sníženým stropem architekt využil pro technické zařízení - nádrž na ohřev užitkové vody.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Pracovna v podkroví je otevřená do galerie nad obývacím pokojem, kterou lemuje originální zábradlí z dřevěných hranolů a matného profilovaného skla.

Dispozice se přizpůsobuje základnímu rozměrovému modulu 120 x 120 cm. Do architektonického konceptu energeticky úsporného domu se jasně promítá i poloha ve svahu s panoramatickým výhledem do kraje - celé podkroví po obvodě lemuje pásové okno a do každé místnosti vstupuje nádherný obraz okolní krajiny. Když není sluníčko příjemné, okna lze zastínit posuvnými žaluziemi.

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) galerie 2) pracovna 3) šatna 4) ložnice 5, 6) dětský pokoj 7) koupelna 8) koupelna + WC 9) terasa.

Také konstrukční řešení domu je inspirováno místní tradicí. „Vesnické chalupy s dřevěným pláštěm a malými okénky bychom mohli charakterizovat jako nízkoenergetické, a tudíž ekologické, protože jsou úsporné a dokonale využívají přírodní materiál z místních zdrojů," vysvětluje Petr Fuchs.

Nová stavba v Malé Skále také využívá nízkoenergetický princip. Spodní část, až po úroveň parapetu oken v podkroví zděná z tvárnic Porotherm, akumuluje teplo a otevřeným ústředním prostorem jej vyzařuje do podkroví, které má dobře tepelně izolovanou sendvičovou dřevěnou konstrukci.

Foto: Ota Pajer, www.mujdum.cz

Stavba je po úroveň okenního parapetu 2. podlaží zděná, horní část tvoří dřevostavba odlehčená pásovým oknem.

Interiér zděného domu si manželé zařídili sami v duchu místní tradice a podle vlastního vkusu, ve velké míře tu rovněž uplatnili přírodní dřevo tónované do odstínů pinie a koňaku. Umělým hmotám je vstup zakázán!

Autor
AKAD. ARCH. Petr Fuchs (1948)
Autorizovaný architekt. Vystudoval vysokou školu uměleckoprůmyslovou, obor architektura.
Od r. 1980 vede vlastní architektonický ateliér Fuxteam. Zabývá se také designem, scénografií, je aktivně činný v Obci architektů. Navrhuje rekonstrukce historických objektů (je odborníkem na památky dřevěné lidové architektury), muzea a výstavní expozice, stavby pro bydlení a věnuje se multimediální umělecké činnosti (audiovizuální programy promítané na sklo).
K jeho významným realizacím patří například rekonstrukce Činoherního klubu v Praze, Husova domu v Kostnici (Konstanz), dům guvernéra ostrova Tenerife, řada vil pro významné osobnosti, muzea v několika českých městech či výstavní pavilon České republiky na výstavě Expo ´93 v Koreji. Navrhl také multimediální projekty pro budovu IBM Corporation v New Yorku, Art Proposal Project pro letiště v Novém Rijádu v Kuvajtu a multimediální oltář v Naardenu (revitalizace památníku J. A. Komenského). Je spoluautorem České čtvrti v Šanghaji. Nyní se věnuje navrhování atypických domů u nás i v zahraničí.

Jitka Pálková, Petr Fuchs, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 125 m²

Užitná plocha: 230 m² + terasa

Konstrukce: spodní část do výše parapetu 2. podlaží zděná, systém Porotherm, stropy keramické, druhé podlaží rámová dřevěná konstrukce - pozednice zdvojená se sloupky a okenním pásem, sendvičový obvodový plášť (tepelná izolace min. vlna 150 mm, větraná vzduchová mezera, fasáda obložena dřevem), dřevěné schodiště, dřevěný krov, střešní krytina tašky Bramac

Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, v podkroví venkovní posuvné hliníkové žaluzie v dřevěném rámu, dveře dřevěné masivní do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední, teplovzdušný krb s trojplášťovým pohledovým komínem

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám