Hlavní obsah

Moderní dům s nádvořím napodobuje klasickou středomořskou architekturu

Příjemný dům plný světla a vzduchu navrhl tým izraelských architektů z ateliéru Jonathan Canetti Architecture & Design pro pětičlennou rodinu v izraelském Tel Avivu. Jeho centrálním prvkem, kolem kterého je soustředěna celá denní část domova, je terasa. Právě toto řešení ukazuje ke Středomoří, jehož tradiční architekturou se autor návrhu stavby inspiroval.

Foto: Ido Adan

Dům na první pohled vypadá, jako by měl pultovou střechu, ve skutečnosti má i takto uzavřenou pouze přední část.

Článek

Dům je možné objevit v jedné z klidných, rezidenčních čtvrtí města. Už první zajímavostí, která příchozího upoutá, je sedlový tvar střechy, jímž se objekt staví směrem do ulice. Teprve později, v hloubi domu, host zjistí, že takto je řešena jenom ta část, kde je v patře ložnice rodičů. Za ní ovšem dům pokračuje pouze na úrovni přízemí a zde je již střecha tradiční, sedlová.

Jiným méně obvyklým rysem stavby je její orientace na parcele a vnitřní dispozice, které umožňují, aby člověk už od vstupních vrat měl možnost pohlédnout přímo do vstupních dveří a skrz dům a jeho prosklenou stěnu v obývacím pokoji na druhé straně viděl až na zadní konec parcely. Všechny stavební otvory a prosklení jsou totiž v jedné, centrální ose.

Ostatně, architekti ji využili ještě k jednomu účelu. Slouží jako pomyslná dělicí linie mezi denní a noční zónou. Kuchyň, terasu a obývací pokoj host nalezne na levé straně od osy. Jejich podlahy jsou pokryty stejnou teracovou dlažbou ve světlé khaki barvě. Společně vytvářejí trio veřejných prostor, kde se odehrává většina každodenního života, uvnitř i venku.

Dům ve skleníku v severských lesích nabízí teplé a soběstačné bydlení

Tipy a trendy

Klidová zóna, tj. ložnice všech dětí, koupelna, pokoj i toaleta pro hosty jsou naopak napravo. Přirozeným dělicím prvkem soukromé a denní zóny je schodiště vedoucí k ložnici rodičů.

Návrh domu pečlivě počítá s tím, kde a kam svítí během dní v roce slunce. Šikmá střecha přesahuje vchod a chrání jej před sluncem a deštěm. Poskytuje tolik potřebný stín během rána, kdy slunce dopadá na velké trojúhelníkové okno v kuchyni.

Z historické celnice pohřbené pod betonem architekti vyloupli překrásný rodinný dům

Tipy a trendy

Dům ve tvaru U je klasické středomořské dispozice, ve které terasa přináší přirozené světlo do vnitřních částí domu.

V létě zajišťuje přirozené větrání okolních prostor a v zimě funguje jako krytý venkovní prostor.

Foto: Ido Adan

Z kuchyně, stejně jako z dalších místností denní zóny je přímý vstup na terasu.

Dvojici střešních oken pak architekti návrhu umístili do nejvyšších vrcholů šikmé střechy: jedno přímo nad jídelním stolem a druhé na vrcholu schodiště.

Když jsou otevřena, umožňují teplému vzduchu, aby unikl z domu ven a interiér přirozeně ochlazují.

Diagonální dům má strohý tvar, ale zajímavý půdorys. Navíc je to skvělý úkryt před vedrem

Tipy a trendy

Zajímavostí je rovněž umístění jídelního stolu. Je pod nejvyšším bodem stropu. Z výšky 6 metrů se k němu snáší jako balonek bílá koule lustru.

Rodina díky chytře navrženému domu získala na 180 čtverečních metrech domov, v němž se přirozeně prolíná venkovní a vnitřní prostor, který se zároveň zbytečně nepřehřívá. Má v něm dostatek soukromí i spoustu místa pro společné zážitky.

Anketa

Líbí se vám, když je interiér domu propojený s exteriérem?
Ani si to jinak neumím představit.
78,7 %
Je to příjemné, ale netrval/a bych na tom.
17,9 %
To podle mě u domu není důležité.
3,4 %
Celkem hlasovalo 644 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám