Hlavní obsah

Mladík má vůči vrstevníkům obrovskou výhodu, bydlí ve svém a nikomu nic nedluží

Jako velice prozíravé se ukazuje rozhodnutí Thomase Leara z anglického Bristolu. Coby mladičký začínající sedmnáctiletý truhlář začal na zahradě svých rodičů stavět minidomek. Dnes, když je mu 21 let, má to, o čem většina jeho vrstevníků může leda tak snít – své vlastní bydlení a nikomu nikde nic nedluží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teenager si postavil mini dřevěný domek na zahradě rodičůVideo: Caters News/CATERS NEWS AGENCY, AP

 
Článek

Svůj minidomek se rozhodl se souhlasem rodičů postavit v zadním traktu jejich zahrady, v kopci nad jejich domem. Aby srazil náklady na minimum (v přepočtu 182 tisíc korun), jako materiál použil recyklované dřevo. Také ostatní zařízení je spíše základní, v mnoha případech hodně podobné tomu, které najdeme u minidomků stavěných na podvozcích přívěsů k nákladním autům.

Domek má jednu hlavní místnost, v níž je kuchyňský kout, zbytek zabírá obývací pokoj, kde se zároveň jí. Ložnice je umístěna do loftu, kam Thomas vylézá po sklopném žebříku. Tato cesta není jistě nejpohodlnější, ovšem je rozhodně méně náročná na prostor, než by bylo schodiště.

Stavba domku zabrala mladíkovi dva roky. Věnoval jí každý volný víkend, přičemž většinu prací zvládl pouze sám. Pouze s odbornými úkony, jako byla instalace elektřiny a rozvody vody a odpadu, mu pomohli dědeček a otec. Sem tam pomohl při stavbě kamarád.

Největší výzvou pro něj ovšem bylo zaizolování domku a samozřejmě správné složení střechy. Obojí bylo třeba provést bezchybně, aby nikde nezůstala skulinka, která by měla za následek pronikání vlhkosti dovnitř domku a jeho následné plesnivění.

V malé koupelně má kromě chemické toalety také sprchový kout, který od zbytku prostoru odděluje pouze závěs. Dveře se do malé koupelny zkrátka nevešly.

„Jediná věc, která mi tu v porovnání s životem v normálním domě chybí, je prostor. Mám spoustu věcí, které se mi sem prostě nevejdou,” svěřil se pro britský web Daily Mail Thomas. Na druhé straně si ale svou současnou situaci pochvaluje. Na rozdíl od většiny přátel má svůj vlastní dům, který mu patří. Má tedy kde bydlet a není tak nucen vkročit do života zatížený půjčkou či hypotékou.

Samotná stavba mu pak dala spoustu zkušeností, které plánuje využít i v budoucnu. Plánuje se totiž věnovat výstavbě malých chatek profesionálně.

Anketa

Dovolili byste svému dítěti, aby si u vás na zahradě postavilo domek?
Ano, ovšem.
77,7 %
Pokud bychom se dohodli na určitých pravidlech, pak ano.
11,2 %
No, nevím, nevím.
2,2 %
Ne, a máme k tomu důvody.
3,1 %
Nemáme zahradu.
5,8 %
Celkem hlasovalo 11195 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám